Rolada śląska czyli klasyka gatunku. Rolady śląskie to ulubiony niedzielny łobiod od Śląska Opolskiego po Cieszyński: rolada śląska, modra kapusta i kluski. Sposobów jej przygotowania i doprawiania jest z pewnością tak wiele jak receptur na tradycyjny, domowy bigos. Klasyczna jest przygotowywana z wołowiny. Poza Śląskiem to danie, w nieco okrojonej smakowo wersji, znane jest pod nazwą zrazy wołowe. Można też przygotować ją z mięsa wieprzowego, łatwiejszego i szybszego do ugotowania, bo chociaż składników jest tylko kilka, nietrudno o zbyt twarde, suche rolady. Jak je przygotować i z czym podać? Zobaczcie przepis na roladę śląską – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy kuchni polskiej
i pomysły na niedzielny obiad
Wariacji smakowych może być wiele, podobnie jak sposobów gotowania. Można obsmażyć zrolowane, doprawione mięso (opcjonalnie obtaczając je w mące), a następnie dusić, podlewając w razie potrzeby wodą, na niewielkim ogniu. Niektóre gospodynie pieką obsmażone rolady śląskie w piekarniku, w brytfance z pokrywką lub rękawie do pieczenia. Wytopiony z mięsa sos podają w osobnej sosjerce, zagęszczając śmietaną lub mąką. Podpowiem, że sos do rolad będzie smaczniejszy, kiedy mąkę zasmaży się wcześniej na maśle.
Przepis na roladę śląską
Do środka, obowiązkowo, ostra musztarda: sarepska klasycznie, francuska bardziej wykwintnie lub rosyjska, dla fanów najmocniej doprawionego mięsa. W niektórych regionach Polski dodaje się do rolad boczek, w innych kiełbasę, a nawet kabanosy czy słoninę. Co dom, to inne ulubione składniki. Zawarty w dodatkowym mięsie tłuszcz wytapia się i nawilża roladki od środka. Rolady śląskie zawsze z cebulą i ogórkiem, a fanom odrobiny nowoczesności proponuję spróbować włożyć do nich kawałki żółtego sera.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Rolady śląskie
- 2 plastry wołowiny (udziec lub łopatka o grubości ok. 1 cm (można zastąpić wieprzowiną: łopatką lub szynką)))
- 2 łyżki musztardy Sarepskiej Kamis* (można też wykorzystać musztardę francuską lub rosyjską)
- ½-1 ogórek kiszony (pokrojony wzdłuż na ćwiartki)
- 2 plastry boczku (surowy, wędzony)
- ½ cebuli (pokrojona w piórka)
Sos do rolady
- 150 ml wywaru (około; wołowo-warzywny lub warzywny)
- 150 ml czerwonego wina (około; wytrawne)
- 1-2 suszone śliwki lub grzyby (namoczone na ok. 1 godzinę wcześniej w zimnej wodzie, następnie odcedzone i pokrojone w drobną kosteczkę)
- 2 łyżeczki mąki lub śmietany (opcjonalnie; mąka: pszenna, bezglutenowa, kukurydziana lub ziemniaczana; śmietana: kwaśna, gęsta – można zastąpić jogurtem greckim)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Kluski śląskie białe i czarne – przepis
- Modra kapusta – przepis
- Zasmażka – jak zrobić i jak mocno ją wysmażyć
- Masło klarowane – przepis
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Przepis powstał we współpracy z marką Kamis, producentem smacznych musztard oraz aromatycznych przypraw.
Jak zrobić
- Mięso tłuczemy za pomocą tłuczka, doprawiamy pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Odstawiamy do schłodzenia na min. 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
- Boczek rozbijamy za pomocą tłuczka.
- Układamy mięso na deseczce musztardą do góry, a na wierzchu kładziemy boczek.Alternatywnie można, przed smarowaniem musztardą, roztłuc wołowinę/wieprzowinę razem z boczkiem i smarować taki roztłuczony zestaw – ułatwi to późniejsze zawijanie rolady.
- Posypujemy całość cebulą, a na brzegu, od którego rozpoczniemy zawijanie rolad, układamy 1-2 kawałki kiszonego ogórka.
- Zawijamy mięso w roladkę i ściśle zawiązujemy grubą nitką (bawełnianą lub silikonową) i/lub spinamy wykałaczkami.
- W wyższym garnku obsmażamy roladki ze wszystkich stron, łącznie przez ok. 5 minut, na średnim ogniu, na niedużej ilości klarowanego masła (wołowina) lub smalcu (wieprzowina), dokładnie i ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.
- Zmniejszamy ogień do minimum, zalewamy rolady śląskie wywarem i dodajemy wino, szczyptę soli, liść laurowy, ziele angielskie oraz, opcjonalnie, suszone śliwki.
- Gotujemy pod przykryciem, żeby sos delikatnie pyrkał, przez ok. 30-40 minut (wieprzowina) / 1,5-2 godziny (wołowina)*.Alternatywnie można piec rolady śląskie w wyższej brytfance z pokrywką, zalane sosem z dodatkami, przez ok. 40 minut (wieprzowina) / 1,5 godziny (wołowina), w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Sos z rolad można zagęścić 1 łyżeczką zasmażki z mąki (mąka delikatnie zrumieniona na suchej patelni, następnie zasmażona) lub 1 łyżką śmietany (do zimnej śmietany dodajemy trochę sosu, mieszamy całość i przelewamy do garnka z sosem).
- Gotowe roladki serwujemy z ugotowanymi kluskami śląskimi i modrą kapustą, polane sosem i udekorowane sałatą lub natką pietruszki.Alternatywnie można podać je z puree ziemniaczanym i kiszonymi ogórkami.
Wartości odżywcze
Najlepszy sos do rolad, w którym mogą dusić się w trakcie gotowania lub pieczenia, będzie z wywaru wołowo-warzywnego. Nie korzystajcie z gotowych dodatków i przypraw wzmacnianych glutaminianem. Ugotujcie wywar warzywny, dodając do niego kilka kostek z wołowiny. Za cenę 1-2 zł za kg można je kupić w sklepach mięsnych lub odkroić 1 kawałek, nawet z mięsem, z żeberek czy innej części wołowej. Zamrażajcie w małych pojemniczkach to, co wytapia się z mięsa do brytfanki podczas pieczenia, dzięki czemu uzyskacie naturalną, najlepszą bazę do zup i sosów. Przyda się za każdym razem, kiedy ekspresowo trzeba coś ugotować.
Rolada śląska przepis
Pamiętajcie o aromatycznych przyprawach do sosu do rolad: listkach laurowych, pieprzu i zielu angielskim. Smakosze do gotowania mogą też oczywiście dodać suszone śliwki lub grzyby i lampkę czerwonego, wytrawnego wina. Podpowiem, że alkohol pomaga w zmiękczaniu mięsa. Dodatkowo korzystnie wpływa na jego smak! Tradycyjny obiad niedzielny Ślązaka to rosół, a na drugie danie rolada, kluski śląskie (czarne, lub białe i jak Śląsk długi i szeroki, w każdym domu powiedzą Wam o nich co innego) i modra kapusta. Podobny zestaw pojawia się na stołach z okazji Świąt, wesel lub rodzinnych uroczystości.
Ciekawa jestem, czy w Waszym domu była przygotowywana rolada śląska i jakie dodawano do niej składniki. Czekam na Wasze komentarze – napiszcie, skąd pochodzicie i jak przyrządzacie lub kiedyś była przyrządzana w Waszym domu!
Nie no, pisanie że roladę można przygotować z wieprzowiny jest niewybaczalne. Nie, nie można. To już nie będzie RŚ a po prostu jakiś zraz w sosie. To jak smalec z fasoli czy kawior z porzeczek
W moim domu babcia dodawała do rolady trochę surowego (nieugotowanego ) ryżu. Podczas duszenia zatrzymywał w roladzie większość sosu dzięki czemu nie była nigdy sucha. Ja dodaje czasem słupek marchewki i pietruszki Pozdrawiam
Było pyszne,, dziękuję za przepis Pani Doroto! Najlepsza rolada śląska jaką ja gorol w domu zrobiłem, wszyscy domownicy zachwyceni 🙂
ja robiłem zrazy z piersi indyka-bo duże kawałki ma. Nie smarowałem musztardą a oprócz boczku i cebuli dodawałem jajko pokrojone wzdłuż na ćwiartki i grzybki marynowane, całość polana przyprawą knora w płynie , najpierw opiekany na patelni a potem duszony!