Spaghetti aglio olio e peperoncino to prosty i szybki obiad. Przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino jest niezwykle łatwy. Najpierw ugotowany makaron miesza się z podsmażonym na oliwie czosnkiem z papryką i świeżą natką pietruszki. Następnie posypuje parmezanem. Piękno i dobry smak kuchni włoskiej polega w dużej mierze na prostocie. Kilkuskładnikowe pizze czy makarony cieszą oko kolorami i pieszczą podniebienie zaskakującym połączeniem smaków. Zobaczcie jak zrobić makaron z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką oraz natką pietruszki krok po kroku. Z pewnością poradzicie sobie z przygotowaniem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti
- 4 ząbki czosnku (duży; pokrojony na plasterki lub w kostkę albo przeciśnięty przez praskę)
- ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
- 1 czerwona papryczka (ostra; bez nasion, pokrojona w kosteczkę)
- oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek, wlewanych partiami)
- tarty parmezan do posypania
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Nóż
- deska do krojenia
- patelnia
- garnek
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Chociaż to danie zawiera niesamowicie dużą ilość czosnku, zielona pietruszka doskonale neutralizuje jego intensywny zapach.
- Jak ugotować makaron
Jak zrobić
- Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
- Czosnek podsmażamy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor.
- Odkładamy czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewamy trochę oliwy i podsmażamy papryczkę.
- UWAGA: jest tak ostra, że najlepiej kroić ją w rękawiczkach. Jeśli decydujemy się na opcję bez rękawiczek, warto pamiętać, żeby nie zatrzeć np. oka albo innego wrażliwego miejsca (nawet do kilku godzin po krojeniu!) ręką.
- Papryczkę zdejmujemy z patelni i na tę samą oliwę wrzucamy połowę pietruszki i podsmażamy aż zmięknie.
- Odcedzony, gorący makaron delikatnie mieszamy z warzywami na patelni.
- Nakładamy spaghetti na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą, świeżą, pokrojoną pietruszką i parmezanem, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Spaghetti aglio olio e peperoncino to letnia potrawa w mojej kuchni. Szybki obiad, który gotuję w letnie upały i serwuję potem z dodatkiem schłodzonego, białego wina. Zobacz też: Więcej pomysłów na makaron oraz inne dania z działu „Kuchnia włoska”
Przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino
Zasada, której trzymam się zawsze w gotowaniu, to składniki wysokiej jakości. Starannie je dobieram do każdego dania. Jednak przy takich recepturach jak przepis na aglio olio jest to szczególnie istotne. Im mniej składników w daniu, tym ich jakość powinna być wyższa. Tu nie ma kompromisów i nie da się niczego zamaskować. Dobry makaron, świeża natka pietruszki o jędrnych, cudownie zielonych listkach. Świeży, aromatyczny czosnek. Chili, które pali ognistym smakiem. Włoski parmezan. Oliwa extra vergine o cudownym smaku. Zawsze używam takiej o niskiej kwasowości.
Spaghetti aglio olio e peperoncino – przepis
Podobnie jak w przypadku każdego dania z makaronem, również i tu warto pamiętać o wodzie z jego gotowania. Ugotowaną pastę najpierw odcedzam, a potem dodaję na patelnię z podsmażonymi składnikami. Jeśli makaron jest za suchy, dodaję odrobinę wody z jego gotowania. W rezultacie, dzięki zawartości skrobi, całość uzyska odrobinę bardziej „śliską” konsystencję.
Włoski obiad jak marzenie
Zasiadam do stołu i wyobrażam sobie, że jestem w małej, włoskiej restauracji, a wokół mnie słychać odgłosy letniego, małomiasteczkowego życia. Obserwuję roześmianych ludzi idących wąską uliczką, która pamięta zamierzchłe czasy. Promienie słońca muskają moją twarz, a ja wyobrażam sobie, że znalazłam swoje miejsce na ziemi.
Czy to danie jest ostre?
Ma być i jest :). Jeśli obawiasz się intensywnej ostrości, możesz połowę ostrej papryczki chili zastąpić słodką, czerwoną papryką podłużną (ma łagodny smak i jest słodsza od zwykłej papryki czerwonej) pokrojoną w drobniutką kosteczkę.
Dziękuję za wspaniały przepis. Z białym wytrawnym winkiem smakuje najlepiej. Sprawdziłem i polecam.
Maciej. :-9
Danie baaardzo smaczne i ciekawe! Podsmażasz makaron na patelni na koniec?
Co do Twojego zdjęcia – klasa!
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/07/IMAG2033.jpg[/img]
Dzięki za dobre słowo, wypróbowanie przepisu i za foto :). Podsmażam dosłownie chwilę, w sumie można nawet wyłączyć na ten czas ogień, gorąca patelnia wystarczy :).
Kiedy byłam na wymianie studenckiej w Granadzie, mój współlokator (Włoch) parę razy zrobił takie spaghetti. Właśnie sobie o nim przypomniałam…było rewelacyjne. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. ehhhh….ale zgłodniałam 😉 Co prawda Giovanni gotował nawet o 3 w nocy,ale ja zaczekam do jutra 😉
Nie mam pojęcia, to było z rok temu ;P
ktory odcinek?
[..YouTube..] ktory odcinek?
[..YouTube..] ktory odcinek?
[..YouTube..] twoje filmiki są świetnie zrealizowane, świetna jakoś, montaż!sama je robisz
Chyba widziałam ten odcinek. Pani Magda pytała menedżera restauracji, co wchodzi w skład tego spaghetti i nie potrafił jej odpowiedzieć ;).
@monia16503 Dzięki Moniu, cieszę się bardzo, że przyjemnie Ci się ze mną gotuje :). Mnie przyjemnie gotuje się dla takich widzów jak Ty, którzy wypróbowują w domu moje przepisy i dzielą się swoimi spostrzeżeniami z innymi :).
[..YouTube..] Chyba widziałam ten odcinek. Pani Magda pytała menedżera restauracji, co wchodzi w skład tego spaghetti i nie potrafił jej odpowiedzieć ;).
[..YouTube..] @pepsysxd Chyba widziałam ten odcinek. Pani Magda pytała menedżera restauracji, co wchodzi w skład tego spaghetti i nie potrafił jej odpowiedzieć ;).
[..YouTube..] @monia16503 Dzięki Moniu, cieszę się bardzo, że przyjemnie Ci się ze mną gotuje :). Mnie przyjemnie gotuje się dla takich widzów jak Ty, którzy wypróbowują w domu moje przepisy i dzielą się swoimi spostrzeżeniami z innymi :).
Jak zobaczyłam tytuł nowego filmiku w subach to od razu skojarzyło mi się z programem Kuchenne Rewolucje, bo pani Gessler uczyła chyba z sześć razy biednego kelnera jak się tę nazwę poprawnie wypowiada 😀
a przepis jutro na obiad 😀
Dziękuję Antku :). Tak nagrywa mój mikrofon, kiedy jest przypięty do bluzki. Nie zmienię tego dopóki nie kupię nowego, a do tego, póki co, daleka droga.
[..YouTube..] Dziękuję Antku :). Tak nagrywa mój mikrofon, kiedy jest przypięty do bluzki. Nie zmienię tego dopóki nie kupię nowego, a do tego, póki co, daleka droga.
[..YouTube..] @antek89ath Dziękuję Antku :). Tak nagrywa mój mikrofon, kiedy jest przypięty do bluzki. Nie zmienię tego dopóki nie kupię nowego, a do tego, póki co, daleka droga.
Twoje filmy są fajne, lubię je oglądać ale drażni mnie to, że Twój głos słyszę tylko w jednym głośniku. Ale tylko wtedy, gdy zapraszasz do filmu, jak gotujesz, kroisz – jest ok. Pozdrawiam !
wiem wiem ;p
[..YouTube..] Twoje filmy są fajne, lubię je oglądać ale drażni mnie to, że Twój głos słyszę tylko w jednym głośniku. Ale tylko wtedy, gdy zapraszasz do filmu, jak gotujesz, kroisz – jest ok. Pozdrawiam !
[..YouTube..] wiem wiem ;p
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia wiem wiem ;p
Byłoby mi miło:))
Otwórz lodówkę i sprawdź czy tam też mnie nie ma ;)))
carbonara też już była 🙂
[..YouTube..] Byłoby mi miło:))
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Byłoby mi miło:))
[..YouTube..] Otwórz lodówkę i sprawdź czy tam też mnie nie ma ;)))
[..YouTube..] @kucibaba2 Otwórz lodówkę i sprawdź czy tam też mnie nie ma ;)))
[..YouTube..] carbonara też już była 🙂
[..YouTube..] @Kaju666 carbonara też już była 🙂
@zuza1297 słuszne spostrzeżenie ; )
[..YouTube..] @zuza1297 słuszne spostrzeżenie ; )
piękna i pięknie 😉
tak, miałem na myśli dwie najpospolitsze wersje. carbonara i bolognese
chyba żartujesz:) Jest cała masa najróżniejszych spaghetti, ale pewnie masz na myśli to z sosem bolońskim?
Hehe po nazwie posta myślałam , że wchodze na mój zasubskrybowany kanal yellowsaffron a tu proszę Dorota!:)
Oliwę można sobie dolać bezpośrednio na talerz jak jest mało, a najlepiej po ugotowaniu przerzucić makaron z masłem na durszlaku i, jak wspominałam, zostawić wodę z gotowania. W razie gdyby zrobił się za suchy, można go tą wodą skropić, tak samo jak można nią rozrzedzić sos do makaronu. Dorzuciłam do filmu odnośnik do całego poradnika, w którym o tym mówię :).
Oj tam oj tam? Przepis na bolognese już pokazywałam 😉
spaghetti bez mięsa to nie spaghetti ;p
[..YouTube..] piękna i pięknie 😉
[..YouTube..] tak, miałem na myśli dwie najpospolitsze wersje. carbonara i bolognese
[..YouTube..] @kucibaba2 tak, miałem na myśli dwie najpospolitsze wersje. carbonara i bolognese
[..YouTube..] chyba żartujesz:) Jest cała masa najróżniejszych spaghetti, ale pewnie masz na myśli to z sosem bolońskim?
[..YouTube..] @Kaju666 chyba żartujesz:) Jest cała masa najróżniejszych spaghetti, ale pewnie masz na myśli to z sosem bolońskim?
[..YouTube..] Hehe po nazwie posta myślałam , że wchodze na mój zasubskrybowany kanal yellowsaffron a tu proszę Dorota!:)
proste… ale czy smaczne ? nie za suchy taki makaron ? mało tam tej oliwy było ?
[..YouTube..] Oliwę można sobie dolać bezpośrednio na talerz jak jest mało, a najlepiej po ugotowaniu przerzucić makaron z masłem na durszlaku i, jak wspominałam, zostawić wodę z gotowania. W razie gdyby zrobił się za suchy, można go tą wodą skropić, tak samo jak można nią rozrzedzić sos do makaronu. Dorzuciłam do filmu odnośnik do całego poradnika, w którym o tym mówię :).
[..YouTube..] @ProTrolingBitch Oliwę można sobie dolać bezpośrednio na talerz jak jest mało, a najlepiej po ugotowaniu przerzucić makaron z masłem na durszlaku i, jak wspominałam, zostawić wodę z gotowania. W razie gdyby zrobił się za suchy, można go tą wodą skropić, tak samo jak można nią rozrzedzić sos do makaronu. Dorzuciłam do filmu odnośnik do całego poradnika, w którym o tym mówię :).
[..YouTube..] Oj tam oj tam? Przepis na bolognese już pokazywałam 😉
[..YouTube..] @Kaju666 Oj tam oj tam? Przepis na bolognese już pokazywałam 😉
[..YouTube..] spaghetti bez mięsa to nie spaghetti ;p
[..YouTube..] proste… ale czy smaczne ? nie za suchy taki makaron ? mało tam tej oliwy było ?
Idu!
Jest już film w przepisie 🙂
aaaaale zdjęcia śliczne!
Ewelina, filmu nie ma bo to stary przepis. Ale film będzie, pewnie jutro :). Asiu, zazdroszczę podróży. Kasiu, zgadzam się!
O filmu nie ma 🙁