To już drugi z serii zapowiadanych „gromów” w kuchni. Dla przypomnienia, pierwszy dotyczył gofrów, a następny będzie pod znakiem pierogów. Tym razem przedstawiam naszą wspólnie (czyli przeze mnie, Anię i naszych męskich niewolników 🙂 ) wykonaną pizzę. Pyszna pizza z owocami morza. A nawet dwie :).
A potem udało nam się je zjeść. Nie ma to jak małe, sobotnie obżarstwo ;).
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej
Pizza z owocami morza chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Czekałam, odkładałam, a w końcu tego wieczoru byłam tak zaaferowana jej wykonaniem, że zapomniałam dodać soli do ciasta, ziół do sosu, a oliwki nałożyłam na całość i Ania, moja przyjaciółka, która za nimi nie przepada, wydłubywała małe, czarne kawałki widelcem z gotowej pizzy. „Przygody” kulinarne uczą i pozostawiają miłe wspomnienia, kiedy siedzi się później przy stole, pałaszując pyszną pizzę na cienkim cieście. Posypaliśmy ziołami wierzch. To nie szkodzi, że trochę wbrew klasyce, w końcu przez kuchenne pomyłki powstają czasem najlepsze na świecie, kultowe przepisy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki (przesiana)
- 15 g drożdży
- 1¼ szklanki wody (ciepła, ale nie gorąca)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Sos
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 200 ml soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
- tymianek, bazylia, oregano (po ½ łyżeczki; można zastąpić gotową mieszanką ziół do pizzy)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wierzch
- 250 g mieszanych owoców morza (gotowa mieszanka lub samodzielnie dobrane: małże, krewetki, kalmary)
- 1 papryczka chili (mała; drobno pokrojona)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona; zeszklona na oliwie lub surowa)
- 50 g czarnych oliwek (wypestkowane, pokrojone na plasterki)
- ½ czerwonej papryki (pokrojona w drobną kostkę lub w paski)
- 1 kulka sera mozzarella (porwany na drobne kawałki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Pizza nie może zawierać zbyt wielu dodatków, bo będzie zbyt ciężka. 3-5 dodatków to standard. 6 to już małe szaleństwo, chociaż mi się udało :).
- Pizza idealna - poradnik dla początkujących
- Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
- Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy
Jak zrobić
- Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięty rozczyn i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę.
- Ciasto powinno odrywać się od ręki.
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy do lodówki).
- Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję (a jeszcze lepiej - wygniatam) na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pizza będzie pieczona na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
- Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami na wierzch.
- Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
pizza super ja robię prawie takie same ciasto tylko 20 drożdży daje i mleko zamiast wody .
a szukałem połączeń co zrobić z owocami morza zrobiłem z pani przepisu i z tuńczykiem druga i z kebabem.
z owocami super ,tylko chili nie każdemu smakowało było mało a i tak wyczuli .
ale super wyszła ja robiłem 6 pizz
rozumiem, ze składniki spokojnie mogę dzielić na 2, jeśli chcę 1 pizzę 30centymetrową, czy proporcje jednak jakoś się zmieniają?
Spokojnie można podzielić na 2 :).
Pizza cudowna. Ja dalam troszke inny farsz, ale ciasto wyszło cieniutkie jak w pizzeri. wszystkim smakowała, a w domku mam naprawde wybredne podniebienia, Polecam
Coś nie kumam systemu tych komentarzy :-)))
Powtarzam: oto pizza z piątkowej kolacji (ciasto bez drożdży):
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza bez dr-1.gif[/img]
i druga pizza wieczoru (tym razem na drożdżach):
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza dr-1.gif[/img]
Pozdrawiam!
A jednak skumałeś ;). Bez drożdży to taka na tzw. makaronowym cieście?
Moja pizza z oliwkami i pomidorkami
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pizza z oliwkami.JPG[/img]
Ale miałam wtedy krótkie włosy! Minęło półtora roku i proszę, oto rezultat zapuszczania: [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/Dorota_bulbiak__pozytywna_kuchnia.png[/img] 🙂