fbpx
Czytasz właśnie
Ananas – jak kupić

Ananas – jak kupić

Ananas
4.88/5 (8)

Świeży ananas to bardzo smaczny i niskokaloryczny owoc, który świetnie nadaje się do podania pokrojony w półksiężyce lub dekoracyjnie ułożony na półmisku. Oczywiście bardzo ważny jest zakup dojrzałego ananasa, a skoro w sklepach rzadko przeprowadza się degustacje, warto znać kilka prostych zasad, które pozwolą wybrać nam najlepszy owoc.

Zobacz też: Więcej poradników zakupowych

Ananas – jak wybrać dojrzały owoc

Krok 1. Obejrzyj kolor ananasa – dojrzały ananas jest żółty lub delikatnie pomarańczowy, choć jest to uogólniona zasada, bo są też odmiany, które mają słodki smak i są dojrzałe nawet pomimo zielonego koloru.

Krok 2. Obejrzyj liście ananasa – dojrzały ananas ma zielone liście, które trudno oderwać. Brązowe plamy i suche liście oznaczają, że ananas jest już mocno dojrzały lub przejrzały. Liście łatwo odchodzące od owocu, wbrew obiegowej opinii mówiącej, że to właśnie wtedy ananas jest dojrzały, oznaczają, że owoc jest już przejrzały i nie nadaje się do jedzenia.

Krok 3. Powąchaj ananasa – dojrzały owoc ma delikatny, lekko słodkawy zapach. Przejrzały ananas pachnie bardzo intensywnie i nieco nieprzyjemnie, podobnie do sfermentowanych winogron lub owocowego octu.

Zobacz też
Ciasto z cukinii

Krok 4. Sprawdź skórkę ananasa – dojrzały ananas jest delikatnie miękki, a skórka nie jest pomarszczona. Zbyt miękki owoc i pomarszczona skórka oznaczają, że ananas prawdopodobnie jest już przejrzały. Absolutnie nie kupuj ananasów, na których widać pleśń – nawet jeśli jest ona tylko w jednym miejscu, cały owoc nie nadaje się już do jedzenia.

Pamiętaj

  1. Nie kupuj przejrzałych ananasów. Mają niedobry smak i są szkodliwe dla zdrowia.
  2. Możesz kupić niedojrzałego, zielonego ananasa i postawić go w kuchni spodem ku górze – dzięki temu cukry znajdujące się w trzonku szybciej rozejdą się po całym owocu i przyspieszą dojrzewanie.

 

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

23 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom