Mój sposób na szybki i elegancki wypiek wrześniowy to babeczki migdałowe, które można przygotować bez miksera. Idealne na jesienny czas, kiedy nie mamy pod ręką świeżych owoców, a klasyczny, waniliowy smak chcemy zastąpić czymś ekstra. Migdały, łagodne i słodkie, świetnie uzupełni dodatek dekoracji z gorzkiej czekolady, a środek każdej babeczki można nadziać dżemem lub konfiturą o kwaskowatym posmaku. W spiżarni, po lecie, na pewno znajdzie się słoik konfitury z żurawiny, dżemu truskawkowego, malinowego, a może z pomarańczy?
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne i urocze babeczki cupcakes
To właśnie pomarańcze najlepiej pasowałyby mi do tych babeczek. Z ich dodatkiem babeczki migdałowe nabrałyby odrobiny zimowego klimatu, choć jeszcze bez goździków czy cynamonu. To taka zapowiedź złotej jesieni, zbliżającej się wielkimi krokami, choć za oknem udaje się jeszcze złapać kilka promieni słońca. Ale z nutką smaku żurawiny również będą pyszne.
Dekoracja z kremu z masłem migdałowym będzie przypominać jesienne róże. Mam nadzieję, że nie tylko mi tak bardzo się podobają, kiedy stoją na niebiesko-fioletowym tle :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
- 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana)
- ½ szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki migdałów (płatki)
- 1 szczypta soli
Składniki mokre
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju lub stopionego masła
- ½ szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody
Nadzienie babeczek (opcjonalnie)
- kwaskowata konfitura lub dżem (truskawka, żurawina, wiśnia, malina lub pomarańcza)
Krem migdałowy
- 250 g kremowego sera (np. mascarpone)
- 1-2 łyżki masła migdałowego
Dekoracja (opcjonalnie)
- listki z gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada starta na tarce
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec - jak go uniknąć
Jak zrobić
- Składniki suche mieszamy w misce.
- Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
- Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce. - Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
- Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.
- Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.
- Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
- Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
- Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.