W poszukiwaniu klasycznych, amerykańskich słodkości w Nowym Jorku trafiłam do BabyCakes NYC. To malutka kawiarnio-piekarnia, w której serwuje się słodkości bezglutenowe i wegańskie. Znana ze słynnego blueberry pie czyli ciasta z borówką amerykańską, które wypiekano tu i dostarczano na plan filmowy „My blueberry nights”. To jeden z moich ulubionych filmów o miłości, podróżach i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Dlatego koniecznie chciałam tu przyjść! Dotarłam do wschodniej części Broom Street na Manhattanie, weszłam do środka i… znalazłam klasyczny, amerykański wypiek. Zobaczcie jak zrobić red velvet cupcakes czyli przepis na babeczki red velvet.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na babeczki cupcakes
Trochę zawiedziona brakiem ciasta z borówkami, przejrzałam ofertę wypieków. Skusiłam się na dwa z amerykańskich klasyków: ciasto bananowe oraz babeczki wzorowane na torcie red velvet. To jedno z amerykańskich ciast o bogatym i odrobinę ciężkim, słodkim smaku. Ten tort prawdopodobnie rozpoczęto wypiekać w czasach wojny secesyjnej. Dziś dużo częściej niż burakami, masę barwi się za pomocą czerwonych lub bordowych barwników spożywczych. Czemu jednak nie spróbować uzyskać tego pięknego koloru i głębokiego smaku w naturalny i wyjątkowo prosty sposób? Można przecież upiec babeczki z burakami!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki mokre
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka lub maślanki (można zastąpić dodatkowym sokiem z cytryny)
- ½ szklanki buraków (starte na tarce o drobnych oczkach lub zmiksowane w blenderze; można od razu zmiksować buraki z olejem i mlekiem/maślanką)
Składniki suche
- ¼ szklanki cukru (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
- ¼ szklanki oleju
- 1 szklanka mąki (przesiana; najlepsza będzie mąka tortowa typ 400-450, można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630, która obniży indeks glikemiczny babeczek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Krem
- 125 g kremowego serka (np. mascarpone)
- 25-50 g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Babeczki red velvet bez laktozy - mleko w cieście pomijamy lub zastępujemy jogurtem/kefirem/mlekiem roślinnym, a zamiast kremu z mascarpone przygotowujemy krem jogurtowy.
Babeczki red velvet bez jajek - 1 jajko zastępujemy 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego do wystudzenia i napęcznienia.
Babeczki red velvet wegańskie - mleko krowie zastępujemy mlekiem kokosowym, a jajko - siemieniem lnianym. Zamiast kremu z mascarpone do dekoracji wykorzystujemy bitą śmietanę kokosową, którą można usztywnić, dodając pod koniec miksowania 1 łyżkę galaretki karagenowej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Przydatne poradniki:
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika). Wszystkie składniki na ciasto mieszam za pomocą łyżki w dużej misce.
- Masę przekładam do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką/kaszą manną/bułką tartą.
- Piekę babeczki Red Velvet przez ok. 25-30 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek jednej z babeczek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
- Dekoruję wystudzone babeczki za pomocą szprycy kremem wymieszanym z serka mascarpone i roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.
- Odstawiam na ok. 20 minut do lodówki do stężenia, następnie dekoruję (opcjonalnie) posypką.
Wartości odżywcze
Choć kolor tortu pieczonego kilka lat temu nie był tak głęboki, babeczki wyszły cudownie bordowe!
Ciekawa jestem, którą metodę wybierzecie i czy buraczane ciasto przypadnie Wam do gustu. Skusicie się na babeczki red velvet? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Czy buraki mają być surowe ? Czy mogą być już ugotowane?
Mogą być gotowane lub pieczone, ale bardzo dokładnie odciśnięte. I kolor wyjdzie mniej intensywny.
Jakiej mąki uczyłaś, bo w przepisie nie było podane???????
Mąka tortowa typ 450. A jeszcze lepiej, dla większej puszystości, wykorzystać mąkę typu 405. Można też z orkiszową typu 630, ciasto ma wtedy niższy indeks glikemiczny, ale też odrobinę mniej wyrośnie.
ja tam widziałem tylko jedną super „babeczkę” 😉
to później nie ma takiego buraczanego posmaku?
apetycznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują 🙂
Dorota z pracy przyszłaś bo w czarnym jesteś albo z pogrzebu 😉 przepraszam
ale tak wyglądasz pięknie 😉
Dorota super babeczki 😉 doskonale wyglądają 😉 i pewnie smakują cudownie
Babeczki Red Velvet #cupcakes, które kolor zawdzięczają… burakom! Jak Wam
się podobają, upieczecie? #food #przepis
Super :*
kto gotuje czy piecze w żakiecie ?,dziwnie to wygląda- jakoś nie naturalnie
,a przepis prosty nic nowego pozdrawiam
Babeczki Red Velvet #cupcakes, które kolor zawdzięczają… burakom! Jak Wam
się podobają, upieczecie? #food #przepis
przepiękne babeczki, faktycznie jak czerwony welur.
a jak ze smakiem?? buraczane babeczki?:) dobre??
Sok z cytryny przełamuje smak buraczków, podobnie jak cukier i kakao oraz dodatek kremu. Ale lekki aromat jednak jest, zależy jak czujne masz kubki smakowe :). Czy dobre to kwestia gustu – ja lubię nietypowe wypieki :).
O w końcu jest na to przepis. Kiedyś chciałam zrobić tort z takich muffinek, ale nie zaryzykowałam i kupiłam gotowe:/ Tym razem chyba będzie inaczej. O ile mi wyjdą;)
Tort z babeczek to też fajna sprawa, muszę kiedyś przygotować :).