Ozdobą stołu wielkanocnego w domu u mojej babci, oprócz lubianego przez całą rodzinę makowca, jest babka drożdżowa. W naszej rodzinie wypieka się ją od dawna. Jednak przez długi czas, w domu u rodziców, nie przygotowywałyśmy jej z moją mamą z powodu braku odpowiedniego piekarnika. Ciasto drożdżowe nigdy nam się nie udawało. Dopiero we własnej kuchni, po przeprowadzce, nauczyłam się je piec, robiąc ciasto drożdżowe z rabarbarem. Dziś pokażę Wam, jak zrobić babkę drożdżową.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto na Wielkanoc
Dowolny wypiek mojej babci, w którego skład wchodzą drożdże, udawał się zawsze. Kiedyś piekła ciasto drożdżowe w piekarniku przy węglowej kuchni, czasem w tym znajdującym się obok pieca kaflowego, potem w kuchence gazowej… Wreszcie, dziś, przygotowuje je w elektrycznej kuchence. Choć klasyczne receptury wykorzystują tylko żółtka, moja babcia dodaje do swoich ciast z drożdżami… pianę z białek. Przygotowuje je oczywiście „na oko”, dlatego dziś nie zaprezentuję Wam jej przepisu ;). Moja babka drożdżowa będzie nieco inna od tej babcinej, ale równie pyszna, puszysta i mięciutka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g mąki (przesiana)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 30 g świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka lub maślanki, albo kefiru
- 150 g masła (¾ kostki; stopione)
- ¾-1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii (lub sok i skórka starta z ½ cytryny)
- szczypta soli
- 50 ml rumu (opcjonalnie)
- 100 g bakalii (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić lukier
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
- Polewa czekoladowa – przepis
- Przepisy wykorzystujące białka jajek
Jak zrobić
- Drożdże kruszymy do niewielkiej miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego mleka (można zastąpić je podgrzanym lekko kefirem lub maślanką) i z 500 g odważonej mąki odsypujemy tyle, żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany.Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ciepłego miejsca, bez przeciągów, do zabąbelkowania (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).
- Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na wysokich obrotach miksera.
- Dodajemy utarte z cukrem żółtka i wszystkie pozostałe składniki, oprócz masła, do rozczynu. Mieszamy za pomocą miksera z końcówkami-świderkami lub zagniatamy ręcznie, starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza.
- Do zagniecionego ciasta dodajemy stopione, ciepłe masło, mieszamy/zagniatamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1-2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Najlepiej na czas wyrastania przełożyć ciasto do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą. Można też, bardzo ostrożnie, przełożyć ciasto do formy, kiedy jest już wyrośnięte. - Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku (w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia, a kolejną próbę sprawdzenia patyczkiem przeprowadzamy po 5 minutach).
- Po upieczeniu babkę drożdżową od razu wyjmujemy z piekarnika, obracamy do góry dnem i studzimy w formie, ustawioną na kratce.
- Wystudzoną babkę lukrujemy, dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Chociaż powinnam wyrabiać ciasto ręcznie, ugniatać i wtłaczać do niego powietrze, tuż przed Wielkanocą mam sporo innych zajęć. Dlatego babka drożdżowa tym razem będzie „ukręcona” przy pomocy miksera. Ciasto spokojnie i tylko jeden raz wyrośnie w pobliżu grzejnika. Warto jednak pamiętać, że nie powinno się zbyt mocno przyspieszać procesu wyrastania. Nawet w drożdżowym można uzyskać zakalec, nieprzyjemny zapach i posmak. Nie dodam do niego żadnych bakalii, choć z pewnością smakowałoby fantastycznie z dodatkiem rumu, rodzynek, odrobiny orzechów, szczypty cynamonu i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Do tego polane lukrem… mniam! Tym razem będzie to najprostsza babka na drożdżach z możliwych.
Jak się udała Wasza babka drożdżowa? Dajcie znać koniecznie w komentarzach, czy też jest w takiej najprostszej wersji, czy może pokusiliście się o dodatki?
No w sumie racja 🙂
Przez cały miesiąc piekłam ciasta, żeby przygotować przepisy wielkanocne. Mam przez to jeszcze 3 kg do zrzucenia, ale jakoś łatwo mi to na szczęście idzie :).
Zwykłej tortowej.
Będzie na przyszły rok jak znalazł :).
Trochę spóźniony ten przepis 🙁
a jakiej mąki użyłaś?przepis fajny
ja się odchudzam a u Ciebie, wszystko na słodko ;D
Na pewno jest Pyszna:)
pozdrawiam:)