Babka parzona

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Trudno mi powiedzieć, czy różni się czymkolwiek od klasycznej wersji drożdżowej, bo babka parzona, według mojej receptury, również wyrasta na drożdżach, choć jeśli przeszukacie różne źródła, znajdziecie też na nią przepisy z proszkiem do pieczenia. Tak jak zaparzane ciasto na pierogi ma lepszą konsystencję od tego powstającego z mąki wymieszanej z letnią wodą, tak ciasto na moją parzoną babkę posiada strukturę, która ułatwi mu wyrastanie przed i w trakcie pieczenia.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc

Babka parzona to dość czasochłonny wypiek, który wymaga dwukrotnego wyrastania ciasta. Pierwsze przeprowadzone w misce, a drugie już bezpośrednio w foremce z kominem, dzięki której upiecze się szybciej i równomiernie. Jeśli nie macie formy do babki, możecie skorzystać ze zwykłej, dużej keksówki, a po wystudzeniu wyjąć ciasto i udekorować polewą i bakaliami.

Dekoracja dowolna, choć przy cieście drożdżowym najbardziej polecam lukier lub inną, wilgotną polewę, która przedłuży odrobinę trwałość ciasta. Babka parzona najlepsza jest pierwszego dnia i warto upiec ją na ostatnią chwilę. Jeśli pieczecie z wyprzedzeniem, polecam zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić lub przechowywać w lodówce, ale do środka włożyć kawałek obranego jabłka, które zapobiegnie wysuszeniu ciasta.

Babka parzona drożdżowa
Babka parzona drożdżowa

Można ozdobić ją lukrem i bakaliami, które, choć sama tego nie zrobiłam, polecam dodać również do ciasta. Można polać polewą czekoladową i na tę dekorację padł w tym roku mój wybór. W połączeniu z płatkami migdałów i suszonymi jagodami goji będzie prezentować się wyjątkowo :).

Babka parzona

Liczba porcjiforemka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 15 min
Czas gotowania45 min
Całkowity czas3 godz.
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Babka parzona drożdżowa na Wielkanoc czyli przepis na babkę drożdżową z zaparzanego z mąki i mleka ciasta, które staje się delikatniejsze i bardziej elastyczne.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 1½ Szklanki mąki pszennej (najlepszy efekt da mąka pszenna typ 500 (wrocławska) lub 550 (luksusowa), z której ciasto wyrośnie najpięknie; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa typ 500-650 lub razowa, choć nada ciastu ciemniejszą barwę i mniejszą puszystość)
    • ½ Szklanki mleka
    • 25 g drożdży (świeże)
    • 3 żółtka
    • ¾ Szklanki cukru
    • 50 g masła (¼ kostki; stopione)
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • szczypta soli

    Ciasto (opcjonalnie)

    • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, grubo siekane orzechy, migdały itp.)

    Do dekoracji

    • lukier lub polewa czekoladowa
    • bakalie

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    1. Jak zrobić ciasto drożdżowe
    2. Jak zrobić lukier
    3. Polewa czekoladowa - przepisy
    4. Jak przygotować bakalie do ciasta

    Babka parzona - Jak zrobić

    Rozczyn drożdżowy
    Krok 1
    Drożdże rozkruszam do miski, dosypuję 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę ciepłego mleka. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce do mocnego zabąbelkowania.
    Ciasto drożdżowe
    Krok 2
    Zagotowuję pozostałe mleko i zalewam przesianą do dużej miski mąkę. Mieszam szybko za pomocą łyżki i rozcieram grudki. Odstawiam (mieszanka ma się ostudzić, ale musi pozostać ciepła).
    Kogel-mogel
    Krok 3
    Pozostały cukier ucieram z żółtkami na puszysty kogel-mogel.
    Wyrabianie ciasta
    Krok 4
    Do ostudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki mąki z mlekiem dodaję stopniowo rozczyn drożdżowy, sok z cytryny, ekstrakt i kogel-mogel. Wyrabiam do połączenia składników. Przykrywam, odstawiam do rozpoczęcia wyrastania.
    Krok 5
    Dodaję stopniowo ciepłe masło i wyrabiam ciasto.
    Krok 6
    Mieszam ciasto z bakaliami i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
    Krok 7
    Odgazowuję ciasto pięścią i znów wyrabiam. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką formy na babkę (z kominem).
    Krok 8
    Przykrywam formę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto podwoi objętość).
    Pieczenie
    Krok 9
    Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) i piekę przez ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Babka parzona
    Babka parzona
    Babka parzona drożdżowa
    Babka parzona drożdżowa

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    Brak komentarzy

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)