fbpx
Czytasz właśnie
Bagietka klasyczna

Bagietka klasyczna

Bagietka

Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni trudno oprzeć się pokusie wejścia do środka. Z wystaw do przechodniów uśmiechają się kolorowe, apetyczne ciasta z owocami, których dekoracje można uznać za prawdziwe dzieła sztuki. Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni nie sposób odmówić sobie przyjemności wejścia do środka i zamówienia fantastycznych słodyczy, a rano, na śniadanie, kupienia najlepszego wypieku, jakim jest miękka bagietka z chrupiącą skórką.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Swój podłużny kształt bagietka zawdzięcza piekarzom Napoleona, których zadaniem było przygotowanie wypieku łatwo mieszczącego się w kieszeni żołnierskich spodni. Powstały pachnące, chrupiące, długie bułki: bagietki, inaczej zwane bułkami paryskimi lub bułkami francuskimi, a ich sława z czasem rozprzestrzeniła się po całym świecie. Francuzi zajadają się nimi na śniadanie lub serwują jako dodatek do obiadu czy kolacji. Polacy pokochali bagietki śniadaniowe, zastępując nimi od czasu do czasu zwykły, klasyczny chleb.

Piekarnik Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX
Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX

Domowa bagietka może być łatwa do upieczenia we własnej kuchni, z wykorzystaniem z kilku prostych składników: mąki chlebowej, drożdży świeżych lub suszonych, odrobiny soli i wody. Dysponując odrobiną czasu lub sprzętem ułatwiającym kuchenne prace, wyczarujemy bagietki iście francuskie, miękkie w środku, z chrupiącą skórką – takie, które po ściśnięciu dłonią z powrotem wracają do pierwotnego kształtu.

Zobacz też
Truskawki ze śmietaną

Dzisiejszy przepis jest wstępem do mojej współpracy z marką Electrolux i testów nowego, wielofunkcyjnego, parowego piekarnika Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX. To urządzenie, które zostało zaprojektowane z myślą o przeniesieniu profesjonalnych technik kulinarnych do domowych kuchni. Wkrótce pokażę Wam jego recenzję, a dziś upiekę w nim bagietki, korzystając z kilku przydatnych podczas wyrobu domowego pieczywa funkcji. To właśnie dzięki pieczeniu z udziałem pary wodnej bagietki uzyskują fantastyczną, chrupiącą skórkę.

Bagietka

Bagietka klasyczna

Pyszne, chrupiące, domowe bagietki - przepis z mąki, wody, soli i drożdży czyli klasyczne bagietki francuskie z mąki pszennej bułkowej lub chlebowej, do upieczenia w piekarniku.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 1 hour 15 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 1 hour 45 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska
Przepis na: bagietki klasyczne
Liczba porcji: 3 sztuki
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej chlebowej/bułkowej (typ 650)
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suszonych instant
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanki wody

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Przechowywanie bagietek: aby zabezpieczyć je przed wysuszeniem, przechowuję w chlebaku, owinięte w foliowy woreczek lub papierową torebkę.
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Jak zrobić

  • Mąkę z solą przesiewam do dużej miski.
  • Drożdże świeże kruszę do miseczki, zalewam ciepłą (ok. 60 °C) wodą i dokładnie mieszamy. Drożdże instant przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
  • Do drożdży dodaję część przesianej wcześniej mąki w ilości, która pozwoli uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie mieszam.
  • Przykrywam miseczkę z rozczynem i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na kilkanaście minut (rozczyn powinien mocno zabąbelkować i podwoić swoją objętość).
  • Wyrośnięty rozczyn wlewam do miski z mąką i solą i przez ok. 10 minut intensywnie wyrabiam ciasto, wtłaczając do niego jak najwięcej powietrza. Dopiero pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto nadal lepi się do ręki, można, w razie potrzeby, dosypać dodatkową mąkę. Ciasto powinno odrywać się od ręki i mieć miękką, elastyczną konsystencję.
  • Ciasto można też wyrabiać za pomocą miksera (końcówki świderki) lub w robocie planetarnym.
  • Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte ściereczką (na ok. 30-45 minut). Może też wyrosnąć w w piekarniku Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX, przy włączonej funkcji "Wyrastanie ciasta", przez 30 minut, z wykorzystaniem pary wodnej, która zapobiegnie obeschnięciu wierzchu ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blat lub stolnicę i dokładnie przyciskam, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. Formuję dłońmi kulę z ciasta i dzielę na 3 równe części.
  • Każdą część ciasta zawijam luźno w folię spożywczą i odstawiam na 30 minut.
  • Każdą kulę ciasta wylepiam płasko na stolnicy lub blacie za pomocą dłoni (na kształt małej pizzy), następnie zawijam brzeg, tworząc rulon i dokładnie dociskając. Rulon znów wylepiam na stolnicy (na kształt małej pizzy) i powtarzam czynność zawijania.
  • Z każdej części ciasta formuję rulon o grubości ok. 3,5-5 cm i długości ok. 50 cm (tak, żeby zmieścił się w piekarniku) i układam na foremce do pieczenia bagietek.
  • Przykrywam foremkę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut (bagietki powinny podwoić swoją grubość). Można znów wykorzystać możliwość przeprowadzenia wyrastania ciasta w piekarniku (funkcja "Wyrastanie ciasta").
  • Na każdej z wyrośniętych bagietek robię po 5 nacięć nożem (na głębokość ok. 1-2 cm) i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. W piekarniku Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX można upiec je, wykorzystując jedną z dwóch funkcji: Pieczenie z parą 25/75 (ok. 30 minut) lub funkcja wypieku chleba („Chleb” - ok. 30 minut), dzięki którym nie trzeba przed lub w trakcie pieczenia smarować bagietek wodą.
  • Bagietki powinny jeszcze dodatkowo wyrosnąć szybko w trakcie pieczenia, a z piekarnika można wyjąć je po uzyskaniu jasnobrązowego koloru skórki. Można też, za pomocą czujnika, sprawdzić temperaturę w środku bagietki (gotowe mają środek o temperaturze ok. 80-85 st. C).
  • Jeśli piekarnik nie ma funkcji nawilżania pieczywa za pomocą pary, można na czas pieczenia wstawić na dolną półkę żaroodporną kokilkę wypełnioną wodą, zwilżyć wierzch bagietek przed pieczeniem albo spryskać je wodą zaraz po zbrązowieniu skórki.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję bagietki z piekarnika i odstawiam na ok. 10-15 minut. Po tym czasie są gotowe do zaserwowania, ciepłe i chrupiące.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A jak Wam udaje się pieczywo w domowych piekarniach? Moja bagietka orkiszowa trochę niższa niż taka upieczona na mące ze zwykłej pszenicy, za to o niższym indeksie glikemicznym!

Bagietki
Bagietki
Bagietki domowe
Bagietki domowe
30 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom