Bez mięsa można przygotować barszcz biały wegański, zastępując jajko np. plasterkami cukinii podsmażonymi na oleju roślinnym. To bardzo smaczna zupa idealna na Boże Narodzenie lub Wielkanoc dla wszystkich, którzy rezygnują z mięsa i wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ l wywaru warzywnego
- ½ l zakwasu na barszcz biały
- 100 g grzybów suszonych (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziarna pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna owoców jałowca
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka śmietanki wegańskiej (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
- 1 łyżka mąki (lub zasmażki przygotowanej na oleju)
- sól
Dodatkowo
- 1 cukinia (nieduża; pokrojona na plasterki i ugrillowana lub usmażona z obu stron na patelni)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- natka pietruszki (posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić zakwas na barszcz biały
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić zasmażkę
Jak zrobić
- Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
- Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
- Do zupy dodaję śmietankę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
- Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do barszczu razem z plasterkami cukinii, posypuję natką pietruszki i podaję**.