fbpx
Czytasz właśnie
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Doskonały w smaku barszcz ukraiński to zupa, która przywędrowała do nas od sąsiadów zza wschodniej granicy, choć w Polsce została nieco zmodyfikowana. Oryginalnie gotowany i serwowany z warzywami w kawałkach, a zabielany bezpośrednio na talerzu, w Polsce dodatkowo podawany jest z fasolą. Choć niektóre receptury sugerują zagęścić go wodą z mąką lub zasmażką, moja propozycja to ukraiński barszcz bezglutenowy, gęstniejący dzięki dodatkowi śmietany lub jogurtu i zmiksowanych warzyw.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszny obiad

O sposobie zagęszczania zup miksowanymi warzywami napisała mi kiedyś jedna z Czytelniczek w komentarzu pod przepisem na zupę pomidorową. Po co je wyrzucać, skoro w domu jest blender? Nie było go dawniej, więc zagęszczało się zupę mąką, ale warto skorzystać z dobrodziejstw technologii.

Mój przepis na barszcz ukraiński bazuje na włoszczyźnie oraz ziemniakach i kapuście – najlepsza byłaby włoska, ale gdy jej brak, polecam kapustę pekińską. Popularna i łatwo dostępna, a do tego o bardzo dużej liczbie korzystnych dla zdrowia składników, razem z pozostałymi warzywami nada zupie doskonałego smaku. Mój trik to podzielenie warzyw przed gotowaniem. Ziemniaki osobno, bo dodaję je 5 minut przed końcem gotowania, żeby się nie rozgotowały. Pomidorowy przecier z dojrzałych pomidorów, najlepiej domowy. Kapusta dorzucona po zdjęciu zupy z ognia, a do tego dolany zakwas buraczany, który pod wpływem wysokiej temperatury traci cenne wartości odżywcze. Dlatego do wszelkich zakwaszanych nim zup polecam go jako składnik dolewany jako ostatni :). Pozostałe warzywa podzielone na dwie części, żeby połowa się rozgotowała i oddała smak do wywaru, a reszta pozostała lekko, przyjemnie chrupiąca.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z kawałkami warzyw, gotowany z dodatkiem zakwasu, lekko zabielony, serwowany z fasolą. Bardzo pożywny i zdrowy barszcz z warzywami na co dzień lub od Święta. 
4.50 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Moczenie i gotowanie fasoli: 10 hours
Razem: 11 hours 15 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska, Ukraińska
Przepis na: barszcz ukraiński
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 130kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 burak (ok. 300 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm)
  • 1 marchewka (ok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm)
  • ½ pietruszki (ok. 50 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm)
  • kawałek selera (ok. 25 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu)
  • 1 ziemniak (ok. 100 g, obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm, przełożony do osobnej miseczki)
  • 2 liście kapusty włoskiej (lub 4 liście kapusty pekińskiej; pokrojone w cienkie paski)
  • 5 łyżek pulpy pomidorowej (lub 1 dojrzały i słodki, wypestkowany pomidor zmiksowany w blenderze)
  • 1 l wody
  • ½ szklanki zakwasu z buraków (można dodać mniej)
  • ½ szklanki gęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany (można dodać mniej)
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 100 g białej fasoli (ugotowana)
  • natka pietruszki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Pieczeń wołowa

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Dodaję połowę z pokrojonych warzyw: buraka, marchewki, pietruszki, selera. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
  • Zalewam warzywa wodą, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 20 minut.
  • Odcedzam warzywa (staram się zostawić jak najwięcej cebuli w garnku) i miksuję je w blenderze. Nieugotowane wcześniej kawałki pietruszki, marchewki, selera i buraka dodaję do garnka i gotuję przez 10 minut. Po 5 minutach dodaję pokrojony ziemniak.
  • Do barszczu dokładam kapustę, przykrywam pokrywką i wyłączam palnik.
  • Do zmiksowanych warzyw dodaję pulpę pomidorową i jogurt, dokładnie mieszam. Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz ukraiński z fasolą, posypany natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 130kcal (7%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sód: 777mg (34%) | Potas: 370mg (11%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 2330IU (47%) | Witamina C: 14.5mg (18%) | Wapń: 56mg (6%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu – czekam na opinie i komentarze :). A może ktoś z Was jadł oryginalny barszcz ukraiński na Ukrainie? Jak smakował i z czego był zrobiony?

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom