fbpx
Czytasz właśnie
Batony proteinowe

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Alternatywą dla słodkich batonów energetycznych, zwłaszcza gdy wybieramy się na wycieczkę w góry, jeździmy na nartach lub snowboardzie czy rowerze, są batony proteinowe, bogate w białko, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie tylko zapewnią nam dużą dawkę energii i paliwa niezbędnego do pracy mięśniom, ale też sprawią, że nie odczujemy po ich zjedzeniu szybkiego nawrotu głodu.

Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać same żółtka

Mój przyjaciel, Edward, od dłuższego czasu prosił, żeby przygotować przepis na batony proteinowe i przy okazji upiec spory zapas specjalnie dla niego. Na szczęście można je zamrozić, a na treningi siłowe czy jazdę konną w terenie będzie rozmrażał z samego rana i zabierał po 1-2 sztuki ze sobą. Musiał trochę poczekać na ich spróbowanie, bo pomysł „wspólnego” ich upieczenia pojawił się jak jeszcze zwiedzałam USA. Dwa dni po moim powrocie przyjechał do mnie z wizytą.

– Tęskno mi już było za tobą. Może byśmy je w końcu upiekli? Specjalnie przywiozłem białko.

Zobacz też
Kluski gryczane z serem

– Upieczemy. Ja też tęskniłam. Opowiadaj :).

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Przepis na batony proteinowe z białkami jajek, odżywką białkową i serem oraz bakaliami. Dietetyczne batony proteinowe o niskim indeksie glikemicznym, słodzone ksylitolem lub syropem z agawy.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: batony proteinowe
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku ok. 23 cm
Kalorie: 251kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g twarogu (może być zmielony w maszynce)
  • 6 białek
  • 200 g płatków owsianych
  • 50-100 g migdałów, orzechów lub wiórków kokosowych (siekane lub w płatkach)
  • 80 g białka w proszku (odżywka białkowa)
  • 3-5 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną. Ugniatamy całość i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut, do zrumienienia wierzchu.
  • Wystudzone ciasto kroimy nożem w kształt batoników. Można zawinąć każdy z osobna w papier śniadaniowy.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 251kcal (13%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 20g (40%) | Fat: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 22mg (7%) | Sód: 223mg (10%) | Potas: 263mg (8%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 92IU (2%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 1mg (1%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 3mg (20%) | Vitamin K: 2µg (2%) | Wapń: 104mg (10%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 66mg (17%) | Phosphorus: 237mg (24%) | Selenium: 17µg (24%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Batony proteinowe
Batony proteinowe
13 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom