Alternatywą dla słodkich batonów energetycznych, zwłaszcza gdy wybieramy się na wycieczkę w góry, jeździmy na nartach lub snowboardzie czy rowerze, są batony proteinowe, bogate w białko, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie tylko zapewnią nam dużą dawkę energii i paliwa niezbędnego do pracy mięśniom, ale też sprawią, że nie odczujemy po ich zjedzeniu szybkiego nawrotu głodu.
Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać same żółtka
Mój przyjaciel, Edward, od dłuższego czasu prosił, żeby przygotować przepis na batony proteinowe i przy okazji upiec spory zapas specjalnie dla niego. Na szczęście można je zamrozić, a na treningi siłowe czy jazdę konną w terenie będzie rozmrażał z samego rana i zabierał po 1-2 sztuki ze sobą. Musiał trochę poczekać na ich spróbowanie, bo pomysł „wspólnego” ich upieczenia pojawił się jak jeszcze zwiedzałam USA. Dwa dni po moim powrocie przyjechał do mnie z wizytą.
– Tęskno mi już było za tobą. Może byśmy je w końcu upiekli? Specjalnie przywiozłem białko.
– Upieczemy. Ja też tęskniłam. Opowiadaj :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g twarogu (może być zmielony w maszynce)
- 6 białek
- 200 g płatków owsianych
- 50-100 g migdałów, orzechów lub wiórków kokosowych (siekane lub w płatkach)
- 80 g białka w proszku (odżywka białkowa)
- 3-5 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną. Ugniatamy całość i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut, do zrumienienia wierzchu.
- Wystudzone ciasto kroimy nożem w kształt batoników. Można zawinąć każdy z osobna w papier śniadaniowy.
Jak długo takie batony zachowują świeżość? Czy konieczne jest przechowywanie w lodówce?
Tak, konieczne jest przechowywanie w lodówce, do ok. 5 dni. Można też, po pokrojeniu i zawinięciu w papier śniadaniowy lub włożeniu do woreczków czy specjalnych pojemników, zamrozić je.
Czym można by zastąpić odżywkę białkową? Ewentualnie, czy można ją pominąć?
Jeśli to mają być batony o wysokiej zawartości protein, to odżywka musi być. Można ją zastąpić 1 łyżką gęstego jogurtu, ale wtedy do składu dochodzą też tłuszcze.
Super pomysł! Smaczne, proste i smaczne! Spróbuję! Jestem słaba w wypiekach i tego typu rzeczach, ale przepis zdaje sie być dość prosty 🙂
Myślę, że sobie spokojnie poradzisz :D.
Witam,
Mam pytanie odnosnie odzywki bialkowej , czy podczas pieczenia ( ogolnie obrobki termicznej) traci wartosci kaloryczne ? Doszukalam sie pewnych informacji ze traci swoje wartosci odzywcze podczas obrobki ale chcialam wiecej na temat informacji.
Z gory dziekuje
P.S. Uwielbiam takie pomysly na zdrowe przekaski przed lub po sporcie i chetnie skorzystam z Pani przepisu
Pozdrawiam
Magdalena
Polecam, wyszły dobre, sycące a co ważne- łatwo się je robi.
Ile gram białka mniej więcej będzie miał jeden baton?
Fantastyczny, fenomenalny przepis rok temu robiłem inne batony… Ale te fenomenalne zamiast ksylitolu dodałem stewii. Idealna przekąska między posiłkami w pracy 😉 Pozdrawiam oraz czekam na więcej fit, proteinowych specjałów 😉
Stewia w płynie też jest moją przyjaciółką. Muszę w końcu napisać artykuł o tym czym można zastąpić cukier.
Świetna inspiracja! Czy myśli Pani, że można zastąpić twaróg z mleka krowiego czymś sojowym? (tofu?)
Nie próbowałam, ale myślę, że białka jajek spokojnie utrzymają to wszystko w ryzach :).