Śniadanie wielkanocne w moim rodzinnym domu rozpoczyna żurek, a mięsnym dodatkiem, oprócz domowych wędlin, jest biała kiełbasa. Gotowana lub podsmażana, pieczona z cebulą. Podana na gorąco, do chleba i jajek lub zupy. Kiedy w Wielkanoc wchodzę do domu rodziców, zapach pieczonej kiełbasy wita mnie już od samego progu. To znak, że śniadanie zaraz będzie podane, a tato wniesie ogromne naczynie wypełnione białą kiełbasą z cebulą. Jestem pewna, że poza mną – niejedzącą mięsa, jej zjedzenia nie odmówi tego dnia żaden gość czy domownik.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Klasyczna, biała kiełbasa na wielkanocne śniadanie. Mama najpierw ją gotuje, a potem piecze w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą z oliwek i wyłożonym pokrojoną wcześniej w piórka cebulą. Później, podczas pieczenia, cebula udusi się w oliwie i przejdzie aromatem kiełbasy. Mięso otoczą cienkie i miękkie, cebulowe paski.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg białej kiełbasy surowej
- 2 cebule (pokrojone w piórka)
- 1½ l wrzątku
- 6 łyżek oliwy
- sól
- kolorowy pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Surową, białą kiełbasę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie cebulę.
- Na cebuli układamy kiełbasę (część cebuli, jeśli lubimy przypieczoną, możemy zostawić do posypania po wierzchu kiełbasy).
- Pieczemy kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 minut.
- Serwujemy razem z uduszoną podczas pieczenia cebulą.
Wartości odżywcze
Taka pieczona biała kiełbasa z cebulą to, obok żurku, przysmak uwielbiany przez mojego brata. Dajcie znać, czy Wam również przypadła do gustu :).
Pyszne 🙂
Czy zamiast użycia piekarnika można użyć patelni i uzyskać taki sam efekt?
Można, tylko trzeba dusić pod przykryciem, a na koniec dosmażyć, żeby się cebula zarumieniła.
super ;D