fbpx
Czytasz właśnie
Biały lukier królewski

Biały lukier królewski

Biały lukier królewski

Biały lukier królewski ma najgęstszą spośród wszystkich lukrów konsystencję i charakteryzuje się śnieżnobiałą barwą. To lukier z piany z białek, który najlepiej nadaje się do barwienia za pomocą barwników spożywczych. Dzięki ich dodatkowi uzyskamy piękny, kolorowy royal icing – lukier do babeczek cupcakes, tortów czy amerykańskich donuts, podobnych do naszych polskich oponek.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze ciasta

Jego konsystencję można regulować, dodając więcej soku z cytryny lub cukru pudru. Jest na tyle gęsty, żeby można było przygotować przy jego pomocy drobniejsze, bardziej wyszukane dekoracje wypieków. Ma śnieżnobiały kolor, to najlepszy z lukrów i nie bez powodu nosi nazwę lukier królewski.

Gęsty do drobnych dekoracji, rzadszy do dużych powierzchni

Choć biały lukier królewski, szczególnie gęsty, świetnie nada się do przygotowania drobnych, „rysowanych” dekoracji. Jego odrobinę rzadszą wersję można też wykorzystać, dekorując wierzch ciasta. Ważne, żeby nie był zbyt rzadki, bo łatwo wsiąknie, np. w biszkopt.

Zobacz też
Tort bezowy

Biały lukier królewski

Biały lukier królewski

Biały lukier królewski powstaje po ubiciu białek na pianę i wymieszaniu ich z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny i wanilią. To lukier biały jak śnieg, idealny do dekorowania świątecznych ciast i pierniczków.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: biały lukier, lukier królewski, lukier royal, lukier z piany z białek, lukier z ubijanych białek
Liczba porcji: 1 porcja do udekorowania 5 blaszek pierniczków
Kalorie: 173kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 białka (o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru (jeśli lukier ma służyć do wykonywania bardzo drobnych dekoracji, ilość cukru można zwiększyć, nawet o 1 szklankę)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

 
Konsystencję lukru można regulować, dodając mniej lub więcej cukru pudru. Z podanych proporcji wyjdzie bardzo dużo lukru, wystarczająco do udekorowania całego, kwadratowego ciasta o boku 23 cm. Do dekorowania pierniczków można przygotować lukier z połowy porcji.
Gęstszy lukier nada się do drobnych dekoracji, np. pierniczków świątecznych.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić

Jak zrobić

  • Ubijam białka z solą na sztywną pianę za pomocą miksera.
  • Dosypuję cukier puder, ubijam do połączenia składników i uzyskania gładkiej piany o drobnych bąbelkach.
  • Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny.
  • Lukier jest od razu gotowy do wykorzystania. Można rozsmarowywać go łyżką lub łopatką, albo wykorzystać do wykonywania dekoracji za pomocą szprycy o końcówce z niedużym otworem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 173kcal (9%) | Węglowodany: 41g (14%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 47mg (2%) | Potas: 48mg (1%) | Cukier: 39g (43%) | Witamina C: 5.8mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam królewski lukier royal. Bardzo jestem ciekawa, do czego go wykorzystaliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom