Bita śmietana kokosowa to najlepsza alternatywa, kiedy nie służy nam klasyczna, bita śmietana z kremówki. Wegańska bita śmietana kokosowa, roślinna, bez laktozy, jest jej świetnym zamiennikiem, idealnym dla alergików. Można wykorzystać ją jako dodatek do lodów i sorbetów czy dekorację deserów i ciast. Nadaje się zarówno do przekładania ciast jak i przygotowywania puszystych, wegańskich serników na zimno, a wyciskana za pomocą szprycy, utworzy piękne dekoracje na torcie.
Zobacz też: Więcej przepisów dla wegetarian i wegan
Bita śmietana kokosowa jest nieco mniej napowietrzona niż ta tłusta, klasyczna. Przygotowuje się ją z mleka kokosowego z puszki i to jego skład decyduje o jakości: wybierzcie mleko kokosowe pełnotłuste, najlepiej bez dodatku emulgatorów: takie, w którym po wstawieniu do lodówki i schłodzeniu wytrąci się warstwa gęstej śmietanki, a na dnie puszki pozostanie przezroczysty płyn. To właśnie tę gęstą śmietankę wykorzystuje się do ubijania, a płyn, przypominający wodę, można wykorzystać jako składnik masy na ciasto lub dodatek do koktajlu. Osobiście lubię wlać go do szklanki i schłodzić kilkoma kostkami lodu, a potem wypić, bez żadnych dodatków :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 g; pełnotłuste, bez konserwantów i sztucznych dodatków, najlepiej bez emulgatorów; puszka, przed otwarciem, powinna przez min. 2 godziny stać w najchłodniejszym miejscu w lodówce, obrócona do góry dnem)
- cukier puder (opcjonalnie; do smaku, wg uznania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Przed otwarciem nie wolno potrząsać puszką! Otwieramy puszkę i oddzielamy gęstą śmietankę kokosową od przezroczystego, wodnistego płynu.
- Do śmietanki, opcjonalnie, dodajemy cukier puder i miksujemy na średnich obrotach miksera przez ok. 1-1,5 minuty.
- Zwiększamy obroty miksera do najwyższych i ubijamy śmietankę jeszcze przez ok. 1-1,5 minuty.
- Bita śmietana kokosowa może zostać wykorzystana do dekoracji omletów, naleśników, deserów, lodów lub ciast. Usztywniając ją za pomocą agaru (opcja dla wegetarian i wegan) lub żelatyny, można wykorzystać ją do przygotowania kokosowego sernika na zimno lub przełożyć nią biszkopt.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem jak Wam smakuje bita śmietana kokosowa – a może pokażecie w komentarzach zdjęcia Waszych deserów i ciast przełożonych lub udekorowanych przy jej pomocy?
Jakie proporcie zelatyny i wody do smuetanki kokosowej. Musi być smietana sztywna bo to befzie do prElizenia tortu
Schlodzilam 2 puszki mleka real thai na dolnej półce nad pojemnikiem na warzywa i jedno mleko ładnie rozdzielilo się a drugie nie?!?!??! 🙂
Do gestej części mleka dodalam miód i wyszedl bardziej krem niz bita śmietana, tzn splywa z łyżki:(
Poniewaz nie używam żadnego slodzidla sypkiego, to po prostu nie będę zadnego dodawala, wtedy powinno byc O.K. 🙂
Czy sok z cytryny moze wplynac na konsystencję? Bo tez troche dodalam…
Agaru nie dodałam bo obecnie nie mam…ciekawa jestem czy cos zmieni? Czy dodaje sie go w trakcie ubijania czy wsypuje do ubitej śmietany i miesza łyżką?
Pozdrawiam serdecznie!
Co prawdą nie wracałam puszek do góry dnem…
Pani Doroto najzimniejsze miejsce w lodówce jest na dole czy na górze?:)
Potrzebuje przełożyć 4 blaty biszkoptu o średnicy 24 cm i nałożyć bitą śmietanę na wierzch i boki. Ile puszek mleka/smietany kokosowej oraz agaru do usztywnienia potrzebuję?
Z góry bardzo dziękuję!
Najzimniejsze miejsce w lodówce jest na półce, która jest najbliżej zamrażalnika :).
Pani Doroto,
Czy śmietanka kokosowa np. real thai będzie O.K.?
Wszyscy piszą, żeby robić z mleka kokosowego aaale przecież chodzi o śmietankę z tego mleka…?
Poza tym ciagle czytam i sama sprawdzałam, ze mleko bez „dodatków” nie ubije się …i faktycznie mleko real thai jest plynne…zdarzyło mi się kiedyś, że w real thai tłuszcz oddzielil sie …ale ostatnio mimo kilkudniowego chłodzenia mleko jest jednolite.
Chciałabym użyć mleka bez dodatków. Czy moglaby Pani polecić mi jakieś ? Lub śmietankę, jezeli tez sie nadaje ?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Może być śmietanka Real Thai. U mnie z mlekiem czarnym Real Thai były najlepsze rezultaty.
Czy można zrobic bitą smietanę roślinną w syfonie na naboje?
Nie sprawdzałam osobiście, ale widziałam film, że można :).
Ja robię sama te mleka, trzeba je pewnie dokładnie cedzić???
Tak, ja też robię sama i jeśli nie są dokładnie odcedzone, to drobinki potrafią zapchać spieniacz w ekspresie ciśnieniowym. Dużo też zależy od gęstości mleka i temperatury. Krowie najlepiej się spienia, gdy jest schłodzone. A roślinne już niekoniecznie, bo lepiej gdy ma temperaturę pokojową. Przynajmniej z moich obserwacji tak to wygląda :).
Potrzebuję porady czy jakieś mleko roślinne można spieniać w automatycznym ekspresie do kawy?
Kokosowe, sojowe, migdałowe – spieniam w swoim i bardzo ładnie się pieni :).
Mam plan zrobic tort i wykorzystac smietanke kokosowa, dla lekkosci a jednocześnie dla smaku gdyż ma byc to tort kokosowy 🙂 w przepisie musze połączyć smietane z biala czekolada 50-50. Czy ktos juz tak robil? Nie wiem jak zachowa mi sie ta kokosowa smietana ….
Nie miałam okazji tego jeszcze sprawdzić. Wiem za to, że udaje się połączyć roztopioną czekoladę (gorzką lub białą) z ubitym wcześniej na pianę płynem z gotowania ciecierzycy – takim, z którego robi się wegańską bezę. Fachowo nazywa się „aquafaba”. Najprościej go uzyskać poprzez odcedzenie ciecierzycy z puszki. 150 ml płynu ubijasz na sztywną pianę, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru (jeśli korzystasz z gorzkiej czekolady), a potem dodajesz stopniowo, delikatnie mieszając szpatułką, roztopioną, przestudzoną czekoladę. Dla kokosowego smaku można byłoby dołożyć wiórki kokosowe, a czekoladę wykorzystać białą.
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, jutro lece po druga puszke.
Witam, w piatek bede pierwszy raz ubijac bita smietane kokosowa i mam do Pani pytanie. Chce zrobic krem z serkiem mascarpone – w oryginalnym przepisie jest 500ml kremowki i 0,5kg serka. Chce zastapic kremowke mlekiem kokosowym – czy wystarczy jedna puszka 400ml czy raczej dwie? Chodzi mi o to, ze nie wiem ile wychodzi bitej smietany kokosowej z puszki 400ml, czy tyle ile z jednej kremowki 500ml czy mniej?
I drugue pytanie. Smietanka 30% czyli kremowka po polaczeniu z serkiem trzyma sie dobrze w torcie. Czy w wersji z mleka kokosowego tez tak bedzie, czy moze masa bedzie rzadsza? Albo bardziej gesta i twarda? Zastanawiam sie nad dodaniem „smietan fixu” lub agar agar – jak Pani mysli?
Bede wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam 🙂
Mleko kokosowe ubija się słabiej niż śmietanka kremówka, a do tego trzeba jeszcze wziąć pod uwagę ilość, którą się odlewa przed ubijaniem, więc ja bym jednak celowała w dwie puszki. Ponieważ mleko kokosowe ubija się słabiej, masa będzie bardziej kremowa, mniej puszysta niż z bitą śmietaną. Myślę, że warto ją usztywnić.
Mam niedługo urodziny i potrzebowałam czegoś do przełożenia torciku, który szykuję. Nie może być zwykły, bo moja zaproszona przyjaciółka ma uczulenie na białko krowie.
Tak więc dziękuję za podpowiedź 🙂 Sama w życiu bym na to nie wpadła.
Trzymam kciuki za powodzenie w przygotowaniu i oby przyjaciółce smakował :). Jeśli jeszcze nie masz sprawdzonego mleka kokosowego, polecam Real Thai w czarnej puszce, jeśli uda Ci się nabyć. Najlepiej się sprawdza, jest bardzo gęste i ma skład bez niepotrzebnych dodatków :).