Brownie klasyczne to ciasto, które bardzo lubię! Przepis na brownie czekoladowe ma szczególne miejsce w moim sercu, choć zdecydowanie najbardziej uwielbiam serniki i ciasta z dużą ilością owoców. Pyszne i łatwe, o delikatnie przypieczonym wierzchu i wilgotnym, mocno czekoladowym środku… to jest to! Jedno z ciast na poprawę złego, jesienno-zimowego nastroju, kiedy doskwiera nam brak słońca i świeżych, dojrzałych, sezonowych owoców. Zobaczcie jak zrobić browni czekoladowe krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady (ok. 2 tabliczki)
- 1⅓ szklanki cukru (można zmniejszyć nawet do ¾ szklanki, jeśli czekolada jest słodsza i ma w składzie więcej cukru niż kakao)
- ⅔ szklanki mąki
- 200 g masła (1 kostka)
- 6 jajek
- 200 g orzechów (opcjonalnie; łuskane, np. włoskie lub ziemne, pecan, macadamia albo pistacje)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Mikser
- Piekarnik
- Forma 24×30 cm
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Ciasto należy pokroić, zanim wystygnie. Masę przelaną do foremki można zamrozić przed pieczeniem i wstawić, zamrożoną, do piekarnika. Po upieczeniu takie brownie będzie chrupkie z wierzchu i wilgotne, lejące w środku.
- Brownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową
Jak zrobić
- W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
- W dużej misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
- Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
- Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
- Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.
Wartości odżywcze
Siedząc przed telewizorem i oglądając ulubiony serial, można zajadać się ciepłym kawałkiem ciasta i popijać mlekiem lub kawą czy herbatą. Byle nie zjeść zbyt wiele, bo ma dużo kalorii! Na szczęście następnego dnia zawsze można zrzucić odrobinę w klubie fitness lub na basenie.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Przepis na brownie
Brownie jest ciastem, którego receptura, jak głosi legenda, powstała przypadkowo. Podobno przygotowująca je gospodyni zapomniała o dodaniu do ciasta mąki. Spotyka się dziś w cukierniach czy kawiarniach takie brownies, których środek faktycznie jest mocno gęsty i czekoladowy. Konsystencją przypominają odrobinę blok czekoladowy, jednak klasycznie, współcześnie, mąkę do tego ciasta się dodaje, uzyskując po upieczeniu cieniutką, chrupiącą skórkę i wilgotny, gąbczasty, czekoladowy środek.
Brownie przepis z ciągnącą masą w środku
Zanim pójdzie w foremce do pieczenia, można zamrozić masę na brownies, wstawiając blaszkę do zamrażalnika. Zamrożone ciasto powędruje potem prosto do piekarnika i upiecze się z wierzchu, zachowując gorący, półpłynny środek.
Brownies z drobinkami czekolady
To popularna wariacja – do gotowej masy, przed przelaniem do formy, można dodać zamrożone kawałeczki czekolady. Całe ciasto się upiecze, a czekolada tylko delikatnie rozpuści.
Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie! Dajcie koniecznie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze brownies. Oraz jak szybko zniknęły ;).
Zrobiłam dzisiaj Brownie , wyszło bardzo dobre ,
Pozdrawiam serdecznie 🙂
gdzieś czytałem ze powinno sie go odwrócić do góry nogami po wyjściu z piekarnika , ja zrobiłem i dziwnie urosło , po wyciągnięciu obróciłem je do góry nogami i i ładnie opadło 🙂
Zrobiłam dziś pierwsze brownie i jestem zachwycona! Nie jest w środku wilgotne i dość mocno wyrosło, ale chyba przez to, że za długo ubijałam ciasto. W każdym razie rewelacja!
Przepraszam mam pytanie dlaczego mój brownie nie posiada takiego odcienia jak na filmie.Mój kolor jest jaśniejszy.
Zapraszam do obejrzenia filmu jeszcze raz, bo mąka jest i na liście składników i potem w instrukcji :).
[..YouTube..] Zapraszam do obejrzenia filmu jeszcze raz, bo mąka jest i na liście składników i potem w instrukcji :).
[..YouTube..] Mam bardzo ważne pytanie. W tym filmiku pokazuje pani przepis bez mąki, natomiast na blogu jest napisane że należy dodać jej 2/3 szklanki. Jestem więc ciekawa jak zrobić w końcu to ciasto? 🙂
Mniam 🙂
[..YouTube..] Mniam 🙂
Wydaje mi się, że można, tylko wtedy na pewno trzeba dać mniej cukru, bo mleczka sama w sobie jest dużo słodsza. I nie będzie to już takie typowe, klasyczne brownie.
A można zrobić takie ciasto z czekolady mlecznej (30%)?
[..YouTube..] Wydaje mi się, że można, tylko wtedy na pewno trzeba dać mniej cukru, bo mleczka sama w sobie jest dużo słodsza. I nie będzie to już takie typowe, klasyczne brownie.
[..YouTube..] @Oskar3103 Wydaje mi się, że można, tylko wtedy na pewno trzeba dać mniej cukru, bo mleczka sama w sobie jest dużo słodsza. I nie będzie to już takie typowe, klasyczne brownie.
[..YouTube..] A można zrobić takie ciasto z czekolady mlecznej (30%)?
Właśnie je zrobiłam jest przepyszne dziękuję za przepis 😉
[..YouTube..] Właśnie je zrobiłam jest przepyszne dziękuję za przepis 😉
Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.
[..YouTube..] Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.
[..YouTube..] @Marciulka100 Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.
ja wolę jak ciasto jest wyższe i użyłabym mniejszej foremki, czy w takim razie ciasto się nie upiecze, wyjdzie zakalec?czy to nie ma znaczenia czy ciasto będzie płaskie czy ciut wyższe?
[..YouTube..] ja wolę jak ciasto jest wyższe i użyłabym mniejszej foremki, czy w takim razie ciasto się nie upiecze, wyjdzie zakalec?czy to nie ma znaczenia czy ciasto będzie płaskie czy ciut wyższe?
te ciasto jest w stylu angielskim chyba bo widze w UK pelno tego w sklepach o roznych smakach.Jest latwe i szybkie wiec je zrobie dzieki za przepis.
[..YouTube..] te ciasto jest w stylu angielskim chyba bo widze w UK pelno tego w sklepach o roznych smakach.Jest latwe i szybkie wiec je zrobie dzieki za przepis.
Ono właśnie takie ma być. Od wyrastania jest murzynek 🙂 pozytywnakuchnia.pl/murzynek/
[..YouTube..] Ono właśnie takie ma być. Od wyrastania jest murzynek 🙂 pozytywnakuchnia.pl/murzynek/
[..YouTube..] @hebronima Ono właśnie takie ma być. Od wyrastania jest murzynek 🙂 pozytywnakuchnia.pl/murzynek/
to ciasto bardziej nie wyrośnie? bo takie się wydaje wilgotne,niskie,ciężkie ala zakalec
[..YouTube..] to ciasto bardziej nie wyrośnie? bo takie się wydaje wilgotne,niskie,ciężkie ala zakalec
hm…czyli warto upiec
[..YouTube..] hm…czyli warto upiec
ciasto nawet proste a jakie pyszne:)
[..YouTube..] ciasto nawet proste a jakie pyszne:)
Fajnie, lubię Twoje zdjęcia.
Zamierzony 🙂
Przepiękny bokeh. A zaniebieszczenie to zamierzony efekt, czy przypadek?
Uwielbiam Pani zdjęcia, filmy, stronę i…. przepisy 🙂
jestes niesamowita
Dokładnie, dobry obiektyw rzecz święta :). Ale aparat też robi swoje, zwłaszcza jak mu się poustawia ładnie kolory i balans bieli, to potem nie trzeba takich zdjęć już wcale obrabiać cyfrowo :).
moje ukochane ciasto <3
@Grzegorz nie, Canona. @Kat a mój z samego kakao, za to z jogurtem. Właśnie montuję film o nim :).
Hej Dorota Kamińska – masz olympusa?
@Agnieszka murzynek też jest ciężkawy, przynajmniej ten, którego ja piekę. Do biszkoptu mu daleko ;). @Grzegorz to jest obiektyw Samyang 85 mm f/1.4, ale z założonym pierścieniem makro. Też bardzo mi się to zdjęcie podoba :).
Hej Dorota Kamińska – piękne zdjęcie. Zdradzisz jakiego obiektywu używasz?
ja wolę murzynka, brownie jest dla mnie za ciężkie i za mokre
[..YouTube..] jestes niesamowita
@ Grzegorz, to nie jest kwestia marki aparatu lecz obiektywu, ja takie fotki robie obiektywem 50 mm makro …
Ah z jogurtem jeszcze nie probowalam, chetnie przetestuje 🙂 W tej chwili jestem bez piekarnika, wiec tylko mikrofalowe ciasto czekoladowe jem na okraglo … ale nawet calkiem dobre 😉
[..YouTube..] moje ukochane ciasto <3
Ja dodaje do murzynka stopiona czekolade… jest wtedy nie za suchy i nie za mokry …pycha!
O boniu, ale smakowite! Siedzę teraz przy monitorze, zerkam na butelkę wody mineralnej, lodówka już przeszukana, nic nie wybrałam, bo dietę trzeba trzymać a Ty mi kochana takie brownie publikujesz! Oj niedobra, niedobra, następnym razem proszę marchewkę moczoną w dipie z soku z cytryny coby niskokaloryczne było i mnie tak strasznie nie kusiło! 😉 😉 😉 A na serio strasznie zazdroszczę, zjadłabym kilka kawałków takiego ciasta i rozpłynęła się w błogostanie 🙂
dziś robię drugi raz to ciasto, za pierwszym razem wyszło pięknie, nawet z moim dość miernym talentem :] Polecam niezdecydowanym :]
albo kakaukiem:):)
albo kakaukiem:):)
to ja dorzucę jeszcze coś od siebie – lepiej, żeby ciasto było pieczone na większej blaszce, wtedy jest cieńsze i nie ma niebezpieczeństwa niedopieczenia, bo 20 min pieczenia może być za mało jak dla grubszego ciasta.
A jeśli po odkrojeniu pierwszego kawałka okazuje się, że środek jeszcze się nie upiekł, to ciasto można spokojnie wsadzić do piekarnika na dodatkowe 5-10 i nic złego się z nim nie stanie 🙂
to ciasto ma byc niedopieczone!!!!!!!!!!!!!, i najlepiej jeść je na ciepło z malinami i lodami śmietankowymi
Ania miała na myśli tak niedopieczone, że przypominało w konsystencji rozpuszczoną czekoladę :).
niezłe ciacho! 🙂