Uwielbiam czekoladę w każdej postaci i nawet teraz, późnym wieczorem, chętnie schrupałabym choćby jedną kostkę lub zjadła pyszny budyń czekoladowy. Kiedy przychodzi jesień, a później, zupełnie nagle i znienacka, w ciągu jednej nocy do moich drzwi puka zima, najchętniej zawinęłabym się gruby koc. I przez cały sezon przeleżała na kanapie! Mogłabym popijać ulubioną kawę z mlekiem kokosowym lub migdałowym i zajadać czekoladowe smakołyki.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki deser
Dobrze, to nie do końca prawda ;). Z pewnością istnieje co najmniej dziesięć powodów, dla których warto polubić zimę i ja ją lubię! Nie mam tu na myśli dziesięciu rodzajów ciast czekoladowych lub kremów z czekoladą, zapachu pieczonych jabłek i cynamonu, cudownie korzennych aromatów pierniczków świątecznych i grzanego wina. Zimą uwielbiam jeździć na łyżwach i snowboardzie. Wychodzę na spacer w sobotni poranek, wdychając rześkie, mroźne powietrze. Potem mrużę oczy od promieni słońca odbijających się od śnieżnego puchu…
Łatwy budyń z czekoladą
W zimowe wieczory, te długie i leniwe, można przygotować prosty deser: czekoladowy budyń. Na mleku lub maślance, z dodatkiem łyżki masła lub żółtka, mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao. Można też pokruszyć lub grubo posiekać gorzką czekoladę, której kawałki, jedzone łyżką razem z budyniem, rozpłyną się cudownie w ustach. Przypominam, że pochłanianie dużych ilości słodyczy wieczorem nie jest polecane ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jednak jedna, niewielka porcja budyniu czekoladowego, posłodzonego syropem z agawy lub cukrem brzozowym, jest o wiele mniej inwazyjnym deserem niż kawałek sernika lub innego ciasta zjedzony „na dobranoc”, tuż przed snem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Budyń kakaowy
- 500 ml mleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
- 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (polecam zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
- 1 żółtko (opcjonalnie; lub 30 g gorzkiej czekolady pokrojonej w niewielkie kostki)
Dodatki (do wyboru)
- świeże owoce
- owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
- polewa czekoladowa, adwokat lub syrop owocowy
- karmel
- bita śmietana
- bakalie
- czekolada (starta na tarce)
- listki świeżej mięty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Jak zrobić krem budyniowy czekoladowy
- Jak zrobić budyń na krem
- Polewa czekoladowa – przepis
- Bita śmietana – przepis
- Karmel - przepis
Jak zrobić
- Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąkę, kakao/żółtko i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
- Pozostałe mleko zagotowuję.
- Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę ze szklanki, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
- Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Do gorącego budyniu, przed przelaniem do pucharków, można dodać czekoladę i delikatnie zamieszać tak, żeby częściowo się rozpuściła.UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.
- Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Udekorowałam swój budyń kawałkami czekolady. Gdybym tylko miała kolorowe owoce, z pewnością przyozdobiłabym nimi pucharek. Może wiosną lub latem, najlepiej z truskawkami lub malinami…
Bardzo jestem ciekawa, czy budyń czekoladowy przypadnie Wam do gustu. A może biały, klasyczny, lepszy? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami go przygotowaliście!
Właśnie szukam nowych pomysłów na domowy budyń, próbowałem już z kaszy jaglanej ale mi nie podeszło. Ja na razie robię najprostszy z 4 składników, ale mam zamiar teraz sprawdzić i Twój przepis. Czuję że może być jeszcze lepszy.
Uwielbiam ten budyń zwłaszcza gdy pogoda za oknem aż się prosi, żeby siedzieć w domu i jeść coś słodkiego na kanapie :).
Z podanych proporcji wyszlo mi kakao a nie budyn, mimo dosc dlugiego gotowania na wolnym ogniu i stalego mieszania. Proporcje dalam dokladnie jak podane w przepisie. Nie polecam.
Mój pierwszy budyń bez budyniu, bez kitu rewelacja:)) Zrezygnowałem tylko z cukrowo-waniliowego tła. Wziąłem się w zamian za przecier wiśniowy Gomaru bo podwójna porcja kakao dobrze uzupełnia taką polewkę.
konieczne jest dodanie czekolady ??
Jest napisane na liście składników, że czekolada jest opcjonalna.
A co z mąką? Dodajemy do szklanki mleka razem z cukrem, kakaem,itd?
Cofam pytanie, nie zauważyłam filmiku 🙂
Tak :). Już poprawiłam, dzięki!
Aż wylądował na bluzce ;P Wygląda pysznie !! 🙂
Napewno spróbuję Twojego przepisu:* Uwielbiam gotować i jeść i częściej
będę na twój kanał zaglądał 🙂 Pozdrawiam sub leci do ciebie i kciuki w
górę:-) Zapraszamy również do nas:-)
Szybki i prosty przepis na deser czyli domowy budyń czekoladowy – do
zrobienia w kilka minut. Szybciej niż z torebki :D. #food #kuchnia #przepis
Ale to przepysznie wygląda! Będę musiała koniecznie spróbować wykonać to w domu
Polecam! Można dodać tyle czekolady ile dusza zapragnie :D.