fbpx
Czytasz właśnie
Budyń na krem

Budyń na krem

Budyń na krem budyniowy

Opanowując nieskomplikowaną umiejętność przygotowania domowego budyniu, można nauczyć się przy okazji jak zrobić krem budyniowy – idealny, z masy budyniowej z dodatkiem masła, którym można przełożyć ciasto, posmarować spód tarty jeszcze przed położeniem wierzchniej warstwy owoców lub wykorzystać jako krem do tortu czy babeczek. Do takiego kremu najlepiej wykorzystać gęsty budyń na krem, przygotowany z zastosowaniem kilku prostych, kuchennych trików.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta z kremem

Budyń na krem powinien być dużo bardziej gęsty niż klasyczny, domowy budyń serwowany w pucharkach. Dużą gęstość budyniu można uzyskać, gotując go dłużej, na mniejszym ogniu, bardzo dokładnie i intensywnie mieszając i rozcierając dobrze powstające ewentualnie grudki. Zgęstnieje szybciej, jeśli wykorzystamy do gotowania o ¼ mniej mleka (375 ml zamiast 500 ml lub, w przypadku podwójnej porcji: 750 ml zamiast 1 l) albo, zachowując klasyczną ilość mleka, zwiększymy zawartość mąki/żółtek.

Zobacz też
Szparagi z sosem holenderskim

 

Budyń na krem budyniowy

Budyń na krem

Gęsty budyń na krem budyniowy, przygotowywany w ten sam sposób co klasyczny budyń na deser, ale ze zmniejszoną ilością mleka lub zwiększoną ilością mąki, dzięki czemu nabiera dużej gęstości.
4.80 z 5 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: budyń do kremu budyniowego, budyń na krem budyniowy, gęsty budyń
Liczba porcji: 1 porcja na krem z dodatkiem 200 g masła
Kalorie: 95kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 ml mleka (można zmniejszyć do 375 ml)
  • 2-3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej albo 2 żółtka (można zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić krem budyniowy do tortów, ciast, babeczek, tart i deserów
  2. Jak zrobić budyń – więcej porad
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
 

Jak zrobić

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąki/żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki/żółtek, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowujemy.
  • Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu (zwłaszcza gdy korzysta się z mąki kukurydzianej).
    Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
  • Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzę w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 95kcal (5%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sód: 37mg (2%) | Potas: 136mg (4%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 135IU (3%) | Wapń: 96mg (10%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Gęsty budyń na krem
Gęsty budyń na krem
8 komentarzy
4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom