fbpx
Czytasz właśnie
Bułka tarta z masłem

Bułka tarta z masłem

Bułka tarta z masłem

Najprostszymi dodatkami do pierogów, knedli czy gotowanych warzyw są: roztopione masło, śmietana oraz zasmażona bułka tarta z masłem, która, oprócz prostoty i doskonałych walorów smakowych, jest też elementem dekoracyjnym danej potrawy, zwłaszcza kiedy podczas smażenia nadamy jej piękny, złoto-brązowy kolor.

Zobacz też: Więcej pysznych sosów

Masło z bułką tartą jest popularnym dodatkiem w polskiej kuchni, warto jednak pamiętać, że taki sos ma sporo kalorii! 3 łyżki to niemal 200 kcal – wiedzieliście o tym? Nie należy też do lekkostrawnych, więc ostrożnie z serwowaniem go najmłodszym oraz zawsze, gdy macie wrażliwe żołądki. Ponieważ temperatura smażenia masła nie może być zbyt wysoka, lepsza bułka tarta z masłem wyjdzie, gdy smaży się je na mniejszym ogniu, za to odrobinę dłużej, niż szybko „pali” na dużym płomieniu.

Zobacz też
Koktajl z truskawek

Bułka tarta z masłem – czym zastąpić

Umówmy się: bułka tarta z masłem jest pyszna i to klasyka polskiej kuchni, ale nie ma nic złego w zastąpieniu jej samym stopionym masłem lub zimną oliwą extra vergine, którą też można polać ugotowane warzywa, pierogi czy knedle. Do tego odrobina soli i ziół i – pytanie do Was, co wolicie wybrać :).

Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

Bułka tarta z masłem

Jak zrobić bułkę tartą z masłem - dodatek do knedli, pierogów i gotowanych lub pieczonych warzyw. Bułka tarta z masłem krok po kroku.
4.40 from 23 votes
Przygotowanie: 1 minute
Gotowanie: 4 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: bułka tarta z masłem, masło z bułką tartą, sos do knedli i pierogów, sos do pierogów i knedli
Liczba porcji: 2
Kalorie: 183kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki bułki tartej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Z podanych proporcji wychodzi lejąca bułka tarta z masłem, idealna do gotowanego kalafiora albo fasolki szparagowej. Aby konsystencja była nieco gęstsza, można zwiększyć ilość bułki tartej o 1-2 łyżki.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować fasolkę szparagową
  2. Jak ugotować kalafior
  3. Najlepsze przepisy na pierogi
  4. Najlepsze przepisy na knedle

Jak zrobić

  • Masło wkładam do rondelka i topię na niewielkim ogniu.
  • Do stopionego masła dosypuję bułkę tartą i bardzo dokładnie mieszam całość. Na niewielkim ogniu podsmażam, mieszając, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru sosu.
  • Gorącym sosem można polać świeżo ugotowane warzywa lub knedle czy pierogi.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 35g | Kalorie: 183kcal (9%) | Tłuszcze: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sód: 185mg (8%) | Witamina A: 625IU (13%) | Wapń: 6mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
43 komentarze
  • Mój sposób: na suchej patelni zezłacam bułkę, dodaję masło i na koniec pokrojony drobno ząbek czosnku – pyszności!

  • Dziękuję, że objaśniasz nawet takie „podstawowe” przepisy, nie każdy wyniósł z domu kulinarne zdolności. Pozdrawiam 🙂

  • A moja mama robi odwrotnie. Najpierw podsmaża bułkę tartą na suchej patelni do uzyskanie złotego koloru i dopiero wtedy dodaje masło. Wówczas woda zawarta w maśle nie wnika w bułkę tartą i ta nie robi się miękka i taka mamałygowata, tylko pozostaje chrupiąca, a woda swobodnie sobie odparowuje. Masło jest klarowne, co sprawia nawet lepszy efekt wizualny;)
    Polecam. Sama robię raz tak, a raz tak, w zależności od humoru i tego czy mąż je ze mną, bo przecież każdy ma „swoje smaki”. Pozdrawiam!

  • garnka owinąć jeszcze folia aluminiową. No ale to za dużo zachodu. Generalnie idea jest taka ze nastawiasz rano, wracasz o 6 wieczor do domu i danie czeka gotowe i gorące na Ciebie. Mięso też wychodzi super miękkie.

  • No właśnie nie mam, a takich przepisów co chwile przychodzi mi sporo na subskrycje z YT, i wstępnie się rozglądałam. Ale my juz niedługo planujemy wrócić do Polski, więc jeślibym sie zdecydowała to kupie taki na polski prąd. Tu z kolei zupełnie nie sa popularne szybkowary. Zresztą widac po ilości opini na amazon jakie to jest popularne w USA. Ktos mi tu doradził że mozna wstawić do pieca na niska temp., szczelnie pzykryć a pod pokrywke wsadzić folię spozywczą, no a całość

  • Jest coś takiego, ale nie spotkałam się jeszcze w żadnym sklepie. Może dlatego, że się za tym konkretnie nie rozglądałam. Kenwood na swojej polskiej stronie tłumaczy tę nazwę jako „wolnowar” czyli przeciwieństwo szybkowaru, ale pewnie przyjmie się też nazwa po angielsku. A masz taki garnek u siebie?

  • Ja jak wszyscy chyba lubie taką chrupiącą i gęstą ale do slodkich pierogów jakos jej nie widzę tylko do kalafiora czy fasolki 🙂
    A kalafior lubie jeszcze bardziej obtoczony w jajku i bułce i smazony na patelni az do zloto-brązowej skorupki mniam 🙂

  • [..YouTube..] garnka owinąć jeszcze folia aluminiową. No ale to za dużo zachodu. Generalnie idea jest taka ze nastawiasz rano, wracasz o 6 wieczor do domu i danie czeka gotowe i gorące na Ciebie. Mięso też wychodzi super miękkie.

  • [..YouTube..] No właśnie nie mam, a takich przepisów co chwile przychodzi mi sporo na subskrycje z YT, i wstępnie się rozglądałam. Ale my juz niedługo planujemy wrócić do Polski, więc jeślibym sie zdecydowała to kupie taki na polski prąd. Tu z kolei zupełnie nie sa popularne szybkowary. Zresztą widac po ilości opini na amazon jakie to jest popularne w USA. Ktos mi tu doradził że mozna wstawić do pieca na niska temp., szczelnie pzykryć a pod pokrywke wsadzić folię spozywczą, no a całość

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia No właśnie nie mam, a takich przepisów co chwile przychodzi mi sporo na subskrycje z YT, i wstępnie się rozglądałam. Ale my juz niedługo planujemy wrócić do Polski, więc jeślibym sie zdecydowała to kupie taki na polski prąd. Tu z kolei zupełnie nie sa popularne szybkowary. Zresztą widac po ilości opini na amazon jakie to jest popularne w USA. Ktos mi tu doradził że mozna wstawić do pieca na niska temp., szczelnie pzykryć a pod pokrywke wsadzić folię spozywczą, no a całość

  • [..YouTube..] Jest coś takiego, ale nie spotkałam się jeszcze w żadnym sklepie. Może dlatego, że się za tym konkretnie nie rozglądałam. Kenwood na swojej polskiej stronie tłumaczy tę nazwę jako „wolnowar” czyli przeciwieństwo szybkowaru, ale pewnie przyjmie się też nazwa po angielsku. A masz taki garnek u siebie?

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Jest coś takiego, ale nie spotkałam się jeszcze w żadnym sklepie. Może dlatego, że się za tym konkretnie nie rozglądałam. Kenwood na swojej polskiej stronie tłumaczy tę nazwę jako „wolnowar” czyli przeciwieństwo szybkowaru, ale pewnie przyjmie się też nazwa po angielsku. A masz taki garnek u siebie?

  • [..YouTube..] Ja jak wszyscy chyba lubie taką chrupiącą i gęstą ale do slodkich pierogów jakos jej nie widzę tylko do kalafiora czy fasolki 🙂
    A kalafior lubie jeszcze bardziej obtoczony w jajku i bułce i smazony na patelni az do zloto-brązowej skorupki mniam 🙂

  • Spoko przyda mi sie ten filmik, ale zgłaszam problem jak klikam na link w opisie to mi wyskakuje taki komunikat: „Nie znaleziono strony, błąd 404
    Strona, której szukasz, nie istnieje lub została przeniesiona w inne miejsce.”

  • [..YouTube..] Spoko przyda mi sie ten filmik, ale zgłaszam problem jak klikam na link w opisie to mi wyskakuje taki komunikat: „Nie znaleziono strony, błąd 404
    Strona, której szukasz, nie istnieje lub została przeniesiona w inne miejsce.”

  • A ja nie na temat. W USA są bardzo popularne garnki typu slowcooker , na amazon.com jets tego cała masa, nie da się tu wkleic linka
    Jest coś takiego w Polsce, jak to się nazywa? Wiesz cos może na ten temat? Pozdrawiam:))

  • [..YouTube..] A ja nie na temat. W USA są bardzo popularne garnki typu slowcooker , na amazon.com jets tego cała masa, nie da się tu wkleic linka
    Jest coś takiego w Polsce, jak to się nazywa? Wiesz cos może na ten temat? Pozdrawiam:))

  • Do wszystkich pierogów z owocami pasuje jak znalazł. Jak ktoś nie toleruje laktozy, taka bułka jest dobrym zastępstwem dla śmietany :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom