Kolorowy Meksyk w kuchni daje możliwość wielu eksperymentów, z dodatkiem czerwonej fasoli, ostrej papryki, nachos i tortilli meksykańskich. Gęsta, ostra, aromatyczna zupa, choć z gorącego Meksyku, podczas jesiennej pluchy jest świetnym daniem do postawienia na polskim stole. Chili con carne: raz, dwa, trzy… i gotowe, zwłaszcza jeśli w domu jest zapas czerwonej fasolki z puszki. Wokół unosi się zapach kminku rzymskiego i kolendry, a na stole gości apetyczne, kolorowe danie.
Zobacz też: Pomysły na dania kuchni meksykańskiej
Chili con carne nie jest trudne do wykonania, zwłaszcza jeśli mięso zmieli za nas elektryczna maszynka. Istnieje wiele możliwości przygotowania tej potrawy, z wykorzystaniem suszonego lub świeżego chili, czerwonego wina, cynamonu, gorzkiej czekolady, a nawet naturalnego jogurtu lub śmietany i zapewne, podobnie jak w przypadku polskiego bigosu, każda meksykańska pani domu ma na nie swój własny, sprawdzony przepis.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g mielonej wołowiny
- ½ czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
- ½ zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
- 1 puszka czerwonej fasolki (ok. 400 g; odcedzona; można zastąpić 2 szklankami ugotowanej czerwonej fasoli)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 3 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę)
- ½ łyżeczki ostrej przyprawy chili
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 3-4 łyżki łoju wołowego (lub inny tłuszcz)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na roztopionym tłuszczu szklę cebulę.
- Dodaję mielone mięso i podsmażam, aż lekko się zrumieni i zmięknie.
- Dokładam paprykę i podduszam całość, aż papryka zmięknie.
- Dodaję fasolkę i pomidory i duszę aż pomidory się rozgotują i rozpadną.
- Doprawiamy chili con carne i duszę jeszcze przez ok. 5 minut.
- Chili con carne podaję gorące, w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, które ugasi żar ostrych przypraw.
To nie jest meksykanskie danie! Chili con carne powstalo w Texasie i ma malo wspolnego z meksykanska kuchnia…Poza tym prawdziwe chili nie moze zawierac fasoli, kukurydzy i innych zbednych dodatkow poza chili, miesem i przyprawami. N
Brawo lampkamil , wreszcie ktos odroznil kuchniie meksykanska od tex-mex.Wiem co mowie , bo rodzina mojego meza jest z Meksyku.Polecam prawdziwe dania jak pozole, tacos , tinga com polo, a nie „rarytasy z Gringolandii” typu Chili con carne
@TheUnboxinglive @antek89ath jest już recenzja: pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-wok-neoflam-amie-30-cm/ 🙂
[..YouTube..] @TheUnboxinglive @antek89ath jest już recenzja: pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-wok-neoflam-amie-30-cm/ 🙂
czy kumin można dostać w supermarkecie czy do jakichś np. orientalnych sklepów trzeba się udać?
Kumin czyli kminek rzymski można dostać w super lub hipermarkecie, a ja swój kupiłam na targowisku u pana, który prowadzi stoisko z przyprawami :).
dziękuję,
potem czytałam przepis na zupę meksykańską i zobaczyłam, że to kminek rzymski, a potem sobie uświadomiłam, że rzeczywiście nawet kiedyś o tym słyszałam, że to to samo 😉
dziś na obiad, chili con carne 🙂
pyszna potrawa, tylko piiiikantnaaa, że nie dziwię się, że wino czerwone polecane do ukojenia pieczenia 😉
pycha! polecam!
Jedzonka jak zawsze smaczne, a do tego pięknie podane.
[..YouTube..] Jedzonka jak zawsze smaczne, a do tego pięknie podane.
[..YouTube..] Jedzonka jak zawsze smaczne, a do tego pięknie podane.
Świetne danie, wygląda smakowicie :D.
Ale ja chyba spróbuję zrobić to danie na kiełbasce, na wykorzystanie mięsa mielonego mam kilka innych pomysłów, a nie chcę go podawać codziennie ;). Pozdrawiam
Na kiełbasie będzie blisko do fasolki po bretońsku :).
mam dobrze dobrany, tylko odpięte ramiączka, nie powiem czemu bo to tajemnica :).
Chyba ma Pani źle dobrany biustonosz 🙂
[..YouTube..] mam dobrze dobrany, tylko odpięte ramiączka, nie powiem czemu bo to tajemnica :).
[..YouTube..] @followyellowbreezes mam dobrze dobrany, tylko odpięte ramiączka, nie powiem czemu bo to tajemnica :).
[..YouTube..] Chyba ma Pani źle dobrany biustonosz 🙂
Możem tymczasowo oglądać obraz przy wyłączonym dźwięku :).
[..YouTube..] Możem tymczasowo oglądać obraz przy wyłączonym dźwięku :).
[..YouTube..] @antek89ath Możem tymczasowo oglądać obraz przy wyłączonym dźwięku :).
Kiedy wreszcie kupisz porządny mikrofon? Obraz jest kryształ ale dźwięk kaleczy uszy!
Świetna patelnia, czekam na recenzję!
Pozdrawiam
[..YouTube..] Kiedy wreszcie kupisz porządny mikrofon? Obraz jest kryształ ale dźwięk kaleczy uszy!
Świetna patelnia, czekam na recenzję!
Pozdrawiam
będę dzisiaj montować jej recenzję to sprawdzę w necie, bo na opakowaniu niestety tego nie widzę.
[..YouTube..] będę dzisiaj montować jej recenzję to sprawdzę w necie, bo na opakowaniu niestety tego nie widzę.
[..YouTube..] @TheUnboxinglive będę dzisiaj montować jej recenzję to sprawdzę w necie, bo na opakowaniu niestety tego nie widzę.
@Ania jedyne czego mi brak, to zamrażarka i miejsce na nią ;))). To prawda, chili con carne robi się prawie samo. Z wołowiną rzeczywiście niełatwo, moja niestety do chudych nie należała i trochę musiałam poszaleć przy niej z nożem :).
fajna patelka ile wazy?
[..YouTube..] fajna patelka ile wazy?
mniam,mniam
[..YouTube..] mniam,mniam
kolorystycznie lepiej wygląda:)
A to ja z kolei dodaję kukurydzę do zupy meksykańskiej, w sumie bardzo podobnej, ale rzadszej. I gotuję ją na czerwonym winie.
a i ja do swojego dodaję trochę bulionu warzywnego
sa też przepisy z koncentratem pomidorowym, z pieczarkami a nawet zółtym serem- taki raczej tex-mex:D
a ze śmietana też kiedys jadłam, może być
przede wszystkim bardziej gęste i jeszcze z dodatkiem kukurydzy z puszki- ale nie za duzo i jest drobna róznica w przyprawach, ale oczywiście chili musi byc
O, a jak robisz? Ostatnio moja kuzynka mówiła mi, że zawsze robi ze śmietaną i ten tekst z porównaniem do bigosu to właśnie z jej ust :).
robiłam troszkę inaczej, ale bardzo dobre wychodzi 🙂
Przepadam, to jedno z tych dań jednogarnkowych, które robi się w zasadzie samo. Mięso kupuję od razu zmielone, indykowe. Niestety, chudą wołowinę trudno uświadczyć – bywała w Piotr i Paweł – strona oficjalna, ale od jakiegoś czasu już jej nie widuję (Kuchnia Polki, wołowe na tatar). A w tym roku jeszcze sobie uprościłam zadanie, mrożąc porcje papryki po 300g, pokrojonej w kostkę. Jedyne, czego mi brak, to większa zamrażarka.
hehe wszystkim nie dogodzisz 🙂 ale to jest taki przydymiony kolor. naprawde wygladasz swietnie 🙂
dzięki! Ktoś mi niedawno pisał, że lepiej było w jaśniejszych i teraz się już nie będę umiała zdecydować ;).
Tak, to kmin rzymski.
Pewnie, że tak. Kolendra jak kolendra, a ile osób ma problem z goździkami :).
[..YouTube..] dzięki! Ktoś mi niedawno pisał, że lepiej było w jaśniejszych i teraz się już nie będę umiała zdecydować ;).
[..YouTube..] @GreenElf92 dzięki! Ktoś mi niedawno pisał, że lepiej było w jaśniejszych i teraz się już nie będę umiała zdecydować ;).
[..YouTube..] Tak, to kmin rzymski.
[..YouTube..] @blauengel1 Tak, to kmin rzymski.
[..YouTube..] Pewnie, że tak. Kolendra jak kolendra, a ile osób ma problem z goździkami :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Pewnie, że tak. Kolendra jak kolendra, a ile osób ma problem z goździkami :).
swietnie wygladasz w tym kolorze 🙂
Kumin to kmin rzymski???
Nie potrafię zaakceptować smaku/zapachu kolendry. Zresztą zauważyłam, że kolendra lubi wywoływać skrajne uczucia:) No ale bez kolendry tez będzie dobre:)
[..YouTube..] Kumin to kmin rzymski???
[..YouTube..] Nie potrafię zaakceptować smaku/zapachu kolendry. Zresztą zauważyłam, że kolendra lubi wywoływać skrajne uczucia:) No ale bez kolendry tez będzie dobre:)
Ja chciałabym któregoś dnia przyrządzić prawdziwe chilli, czyli właśnie z drobno posiekanego, a nie mielonego mięsa. Ale jakoś nigdy czasu na to nie mam.
@Serwusowa Z kakao? Brzmi niesamowicie ciekawie! Musi pięknie pachnieć.
@Serwusowa Z kakao? Brzmi niesamowicie ciekawie! Musi pięknie pachnieć.
Czyli wszyscy lubią, ale nikt nie przygotowuje? 😉
Znam ten przepis w trochę uboższej wersji, ale i tak pycha