Choć może trudno wyobrazić sobie, że z zielonych, karbowanych listków powstaje taka przekąska, oto chipsy z jarmużu czyli dietetyczna rewolucja, w dodatku w zdrowym wydaniu. Niskokaloryczne, o wyrazistym smaku i chrupiące, a przy tym mało tłuste, bo zamiast smażenia w głębokim oleju wystarczy… kilka minut pieczenia w piekarniku.
Zobacz też: Więcej przepisów FIT
Przygotowałam je po raz pierwszy pół roku temu i przepadłam! Upiekłam w piekarniku, a potem postawiłam miskę na biurku, przy naszych komputerach. Razem z Oderwanym nie mogliśmy się od nich oderwać :).
Chipsy z jarmużu można zrobić na kilka sposobów: zanurzać każdy kawałek jarmużowego listka w mieszance oleju i przypraw albo zrobić wersję absolutnie odchudzoną, spryskując je delikatnie tłuszczem z rozpylacza. W najprostszej wersji do doprawienia wystarczy odrobina soli, ale koniecznie spróbujcie, jak smakują ze słodką papryką lub chili, posypcie skórką startą ze sparzonej cytryny albo zaszalejcie z cynamonem. Nie wierzycie, że pasuje? Sprawdźcie i dajcie mi znać, czy pozytywnie Was zaskoczyło takie połączenie!
Pamiętajcie, że jarmuż, zjedzony w większych ilościach, może działać wzdymająco. Łyżeczka mielonego kminku wymieszana w niewielkiej ilości wody może nie podbije Waszych serc pod względem smakowym, ale na pewno pomoże w kryzysowej sytuacji :). Połknijcie profilaktycznie, przed jarmużową ucztą lub tuż po. To patent mojej mamy na kapustne potrawy i dania z fasolki, polecam gorąco, bo zawsze działa!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g liści jarmużu (umyte, osuszone)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można wykorzystać też płynny olej kokosowy lub oliwę z oliwek)
- sól
- dodatkowe przyprawy (słodka lub ostra papryka, chili, skórka starta ze sparzonej cytryny, cynamon)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Dokładnie w ten sam sposób można przygotować chipsy z brukselki, wykorzystując umyte i osuszone listki brukselki.
- Jako dodatek do chipsów z jarmużu świetnie sprawdzi się domowy jogurt naturalny - gęsty i delikatny w smaku
Jak zrobić
- Podzielone na mniejsze części listki rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spryskuję olejem i doprawiam solą oraz słodką papryką lub ostrym chili czy cynamonem, albo skórką startą z cytryny.
- Wstawiam na 5-8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 °C.Jarmuż w trakcie pieczenia najpierw nabierze pięknego, głębokiego, zielonego koloru a następnie delikatnie się przyrumieni na brzegach. Zrumieniony zbyt mocno nie będzie smakować dobrze.
- Kiedy listki są przyrumienione i suche, można wyjąć blaszkę z piekarnika i odstawić do wystudzenia, następnie przesypać chipsy z jarmużu do miski i zaserwować.
Świetny pomysł na chęć wieczornego chrupania, zdrowa alternatywa dla chipsów 🙂