fbpx
Czytasz właśnie
Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Choć może trudno wyobrazić sobie, że z zielonych, karbowanych listków powstaje taka przekąska, oto chipsy z jarmużu czyli dietetyczna rewolucja, w dodatku w zdrowym wydaniu. Niskokaloryczne, o wyrazistym smaku i chrupiące, a przy tym mało tłuste, bo zamiast smażenia w głębokim oleju wystarczy… kilka minut pieczenia w piekarniku.

Zobacz też: Więcej przepisów FIT

Przygotowałam je po raz pierwszy pół roku temu i przepadłam! Upiekłam w piekarniku, a potem postawiłam miskę na biurku, przy naszych komputerach. Razem z Oderwanym nie mogliśmy się od nich oderwać :).

Chipsy z jarmużu można zrobić na kilka sposobów: zanurzać każdy kawałek jarmużowego listka w mieszance oleju i przypraw albo zrobić wersję absolutnie odchudzoną, spryskując je delikatnie tłuszczem z rozpylacza. W najprostszej wersji do doprawienia wystarczy odrobina soli, ale koniecznie spróbujcie, jak smakują ze słodką papryką lub chili, posypcie skórką startą ze sparzonej cytryny albo zaszalejcie z cynamonem. Nie wierzycie, że pasuje? Sprawdźcie i dajcie mi znać, czy pozytywnie Was zaskoczyło takie połączenie!

Zobacz też
Krem z jarmużu

Pamiętajcie, że jarmuż, zjedzony w większych ilościach, może działać wzdymająco. Łyżeczka mielonego kminku wymieszana w niewielkiej ilości wody może nie podbije Waszych serc pod względem smakowym, ale na pewno pomoże w kryzysowej sytuacji :). Połknijcie profilaktycznie, przed jarmużową ucztą lub tuż po. To patent mojej mamy na kapustne potrawy i dania z fasolki, polecam gorąco, bo zawsze działa!

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Zdrowe i wyjątkowo proste do przygotowania chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku, które można doprawić na kilka sposobów. Świetnie smakują zarówno tylko z solą jak i na ostro, z chili lub pachnące cynamonem czy skórką z cytryny.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 8 minuty
Razem: 13 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Europejska, Wegańska
Przepis na: chipsy z jarmużu
Liczba porcji: 4
Kalorie: 87kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g liści jarmużu (umyte, osuszone)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można wykorzystać też płynny olej kokosowy lub oliwę z oliwek)
  • sól
  • dodatkowe przyprawy (słodka lub ostra papryka, chili, skórka starta ze sparzonej cytryny, cynamon)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Dokładnie w ten sam sposób można przygotować chipsy z brukselki, wykorzystując umyte i osuszone listki brukselki.
  2. Jako dodatek do chipsów z jarmużu świetnie sprawdzi się domowy jogurt naturalny - gęsty i delikatny w smaku

Jak zrobić

  • Podzielone na mniejsze części listki rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Chipsy z jarmużu - przepis - krok 1
  • Spryskuję olejem i doprawiam solą oraz słodką papryką lub ostrym chili czy cynamonem, albo skórką startą z cytryny.
    Chipsy z jarmużu - przepis - krok 2
  • Wstawiam na 5-8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 °C.Jarmuż w trakcie pieczenia najpierw nabierze pięknego, głębokiego, zielonego koloru a następnie delikatnie się przyrumieni na brzegach. Zrumieniony zbyt mocno nie będzie smakować dobrze.
    Chipsy z jarmużu - przepis - krok 3
  • Kiedy listki są przyrumienione i suche, można wyjąć blaszkę z piekarnika i odstawić do wystudzenia, następnie przesypać chipsy z jarmużu do miski i zaserwować.
    Chipsy z jarmużu - przepis - krok 4

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Kalorie: 87kcal (4%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 29mg (1%) | Potas: 246mg (7%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 4995IU (100%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Witamina C: 60mg (73%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 357µg (340%) | Wapń: 75mg (8%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 24mg (6%) | Phosphorus: 46mg (5%) | Selenium: 1µg (1%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu
Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom