fbpx
Czytasz właśnie
Chleb naan bez drożdży

Chleb naan bez drożdży

Chleb naan bez drożdży

Chleb naan jest jednym z wielu rodzajów pieczywa, jakie oferuje kuchnia indyjska. Tradycyjnie wypieka się go w glinianym piecu, a oryginalna receptura wymaga przygotowania chlebków na drożdżach. Ja zaprezentuję nieco bardziej nowoczesną wersję dla tych, którzy zapomnieli kupić drożdży w sklepie :). Chleb naan bez drożdży, wyrastający na proszku i sodzie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe pieczywo

Naan jest najpopularniejszym chlebem w Indiach. Charakterystyczny dla tych chlebków jest owalny, lekko podłużny kształt, chociaż inna szkoła twierdzi, że powinny być w kształcie łzy. Najlepiej smakują podane na gorąco. Można nimi wybierać np. curry z miseczki (przy okazji polecam wypróbowanie przepisu na curry z kurczakiem). W mojej wersji nie ma drożdży, choć klasycznie dodaje się je do ciasta.

Chlebki naan

Chleb naan bez drożdży

Chleb naan bez drożdży, smaczny i prosty do zrobienia, inspirowany indyjską recepturą na tradycyjny chleb naan.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 2 hours 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: chleb naan bez drożdży
Liczba porcji: 8 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stopionego masła ghee (można wykorzystać zwykłe masło klarowane)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ kubka ciepłego mleka
  • oliwa do posmarowania chlebków przed pieczeniem
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • masło do natłuszczenia blaszki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą oraz solą. Na czubku kopca tworzę zagłębienie i wbijam roztrzepane jajko.
  • Zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dodaję jogurt i stopione masło. Konsystencję reguluję mlekiem – ciasto powinno być wilgotne i miękkie.
  • Zagniecione ciasto przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • Po 2 godzinach ciasto ponownie zagniatam na posypanej mocno mąką stolnicy. Wyrabianie powinno trwać 2-3 minuty, a ciasto uzyskać gładką konsystencję.
  • Ciasto dzielę na 8 równych części. Każdą rozwałkowuję na placek o długości ok. 15 cm.
  • Każdy placek delikatnie zwilżam wodą (tylko z jednej strony) i kładę na natłuszczonej blaszce, wilgotną stroną do dołu.
  • Po wierzchu placki smaruję oliwą.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Chlebki naan
Chlebki naan
Indyjski chleb naan
Indyjski chleb naan

Bardzo jestem ciekawa, jak wyszedł Wam indyjski chleb naan bez drożdży. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, do czego go zaserwowaliście!

35 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom