W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.
Zobacz też: Więcej pomysłów na botwinkę
Część z Was zapewne zna tę recepturę, a inni przygotowują chłodnik litewski w inny sposób. Jego głównym składnikiem zawsze jest młoda botwinka, dodawana do zmiksowania razem z łodyżką i bez listków, w razie potrzeby obrana ze skórki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pęczek botwinki (obcięte „wąsy”, dokładnie umyte listki i łodyżki)
- ½ zielonego ogórka
- 4 rzodkiewki (opcjonalnie; umyte, z obciętymi „wąsami”)
- 2-4 ziemniaki (ugotowane)
- 1 jajko (ugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce)
- 250 g kefiru lub jogurtu naturalnego (dobrze schłodzony w lodówce)
- 1 pęczek kopru (bez grubych łodyżek)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Chłodnik litewski może być dodatkiem do ostudzonych ziemniaków lub podawany samodzielnie.
- Jak ugotować ziemniaki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki oprócz kefiru/jogurtu wkładamy do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksujemy tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
- Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiamy według uznania i podajemy.
Wartości odżywcze
Doskonały przepis! Wkrótce ponownie do niego wrócę !!! Lekko dosłodziłam chłodnik sokiem z czarnego bzu :). Dziękuję za pyszne i zdrowe przepisy! Dorota
Bardzo mi miło, że tak posmakował :).
Dzięki za wypróbowanie receptury :).
A poza tym pięknie dziękuję za dobre słowa :*.
To zeszłoroczny film, tylko data publikacji była ustawiona na później ;).
Szczerze mówiąc, trochę zgłupiałam! 🙂 Oglądam ten filmik, oglądam… po chwili włączyłam filmik z sałatką owocową (20 sierpień 2012) – a tam IDENTYCZNA Dorota! Ha ha, dopiero po pewnym czasie doszłam „jak to jest zrobione” 😀
A tak poza tym, uwielbiam Cię, Twój spokój i Twoje przepisy… Tylko nie mogę ich oglądać późnymi wieczorami, bo zaczynam się robić głodna :)))
Piękne zdjęcia, ja zastanawiam się nad kupnem 2. lustrzanki, bo chcę zmienić system i Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają, więc czy mogłabyś mi udzielić informacji jakiego aparatu i obiektywu użyłaś na tym zdjęciu? Oj jakbym robiła takie zdjęcia, to chyba byłabym w siódmym niebie 🙂 Mam nadzieję, że uzyskam taki sam efekt jak Ty, o ile zdradzisz mi jakiego sprzętu używasz. Pozdrawiam.
Dziękuję za komplement :). Cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia, bo ja to bym ciągle chciała, żeby były lepsze :). Aparat to Canon 5D Mark II, a obiektyw Samyang 85 mm f/1.4, który ładnie rozmywa tło. Sam aparat jest mniej ważny, przede wszystkim liczy się obiektyw :).
Och, to się trochę podłamałam, bo na taką puszkę mnie jeszcze nie stać, a moim zdaniem puszka tez jest ważna, poniewaz to z niej wychodzą kolory i ostrość, a później z obiektywu. Pozdrawiam.
Kolory można zawsze poprawić w obróbce. Poza tym baaardzo dużo daje umiejętność opanowania ustawień ręcznych – ja praktycznie wszystko robię na manualu, nawet balans bieli sama ustawiam wg skali Kelvina. Ale i tak uważam, że jeszcze dużo pracy muszę włożyć, żeby moje fotografie mnie zadowalały pod względem jakości :).
A zdjęcia robisz w RAW czy JPG? To też ma znaczenie.