Ciasteczka czekoladowe, chyba najpopularniejsze ciastka czekoladowe do kawy, chociaż w kawiarniach często, niemal w parze, obok nich stoją ciasteczka owsiane. Niełatwo się zdecydować, bo jedne i drugie są pyszne, a jeden z internetowych dowcipów podpowiada, że dobrze zbilansowana dieta to ciasteczko… w jednej i drugiej ręce :). Proponuję zatem skusić się i upiec, najlepiej jedne i drugie. Dla porównania i różnorodności! Sami powiedzcie, który przepis na ciasteczka czekoladowe bardziej Wam przypadnie do gustu. Zobaczcie jak zrobić i spróbujcie jak smakują.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciastka
To taka mała, słodka przyjemność i mniej kalorii, jeśli uda nam się, do popołudniowej kawy, zjeść tylko jedno. A może nie być łatwo, bo ciasteczka kuszą swoim zapachem i szybko znikają po upieczeniu. Mariusz długo musiał się powstrzymywać, kiedy napiekłam ich dużo na Boże Narodzenie i czekały, w wielkiej misie, na swoją kolej do zapakowania do świątecznych prezentów.
Przepis na ciasteczka czekoladowe, owsiane, a może z bakaliami?
Zarówno te owsiane jak i czekoladowe oferują możliwość eksperymentów z dodatkami. Można wykorzystać różne rodzaje czekolady lub zastąpić ją orzechami, albo rodzynkami czy żurawiną. Nic tylko przygotować dodatki i zabrać się do pieczenia!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
- ¼ szklanki kakao
- 200 g masła (1 kostka)
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 2 szklanki gorzkiej czekolady (pokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm; ok. 1,5-2 tabliczki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Polewa czekoladowa – przepis
Jak zrobić
- Masło z cukrem ucieramy na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem.
- Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując na niskich obrotach masę przed dodaniem kolejnego.
- Dosypujemy suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksujemy całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
- Dolewamy ekstrakt waniliowy, dosypujemy czekoladę i jeszcze chwilę, na najniższych obrotach, miksujemy całość.
- Za pomocą dwóch łyżek formujemy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia kopczyki z masy, o średnicy ok. 3 cm, zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm.
- Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
- Od razu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładamy ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekamy na ich wystygnięcie :).
Wartości odżywcze
Ciasteczka czekoladowe przepis na ciastka z czekoladą
Można łatwo przemienić je w jasne ciasteczka, zastępując kakao dodatkową mąką. Wystarczy też wykorzystać wtedy białą czekoladę zamiast ciemnej, albo dosypać do masy wiórki kokosowe lub płatki migdałów. W jasnych ciasteczkach spróbujcie zamienić wanilię na 1 łyżeczkę skórki startej z cytryny albo 1 łyżeczkę suszonej lawendy. Koniecznie dajcie znać, jak wyszły Wam takie eksperymenty. Czy taki wypiek to dla Was także źródło kolejnych inspiracji?
Najprostsze oczywiście bez dodatków, ale z polewą… to już będzie wersja premium :).
Gwarantuję cudownie pachnący wypiek! Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak się udały Wasze ciasteczka z czekoladą. Które dodatki najlepiej sprawdziły się Wam w wypiekach?
A piec je na grzaniu góra dół czy na termoobiegu?
Góra+dół.
Ciasteczka super 🙂 z zewnątrz kruche, a w środku wilgotne. Zapach cudowny roznosi się po domu! Przepis wrzucam do zakładek, nie raz się przyda 😉 pozdrawiam
Cieszę się ogromnie, że trafiły w gusta :). Można jeszcze wierzch, przed pieczeniem, obsypać obficie cukrem pudrem – wtedy po upieczeniu pęknięcia są ciemniejsze, a wierzch jaśniejszy. Fajnie to wygląda :).
Dziś robiłam ciastka i wyszły super , naprawdę pychota polecam 🙂
Superancko :). To ja jeszcze polecam świeżo opublikowanego (no dobra, nie tak świeżo, bo kilka dni temu ;)) flapjacka – bajeczny smak dla wielbicieli bakalii :).