Ciasteczka czekoladowe bez mąki

5/5 (1)

Wypieki bezmączne mogą smakować dobrze, zwłaszcza gdy bazują na pysznych orzechach, choć te z dodatkiem fasoli, odpowiednio doprawione i skomponowane, zwłaszcza z dodatkiem czekolady, również są doskonałe. Ciasteczka czekoladowe bez mąki, bogate w roślinne tłuszcze, bez cukru, słodkie za sprawą dojrzałego banana. Mniej kaloryczne niż te sklepowe, a dzięki zawartości roślinnego tłuszczu bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Do ich przygotowania konieczny jest wysokoobrotowy blender, który dobrze rozdrobni migdały, ale jeśli go nie macie, masę można przygotować, wykorzystując gotową mąkę z migdałów. Dla uzyskania efektu drobinek orzeszków w masie polecam masło orzechowe nierozmiksowane na gładki krem, ale z tego kremowego również się udadzą.

Ciasteczka czekoladowe bez mąki to idealny wypiek dla tych z Was, którzy lubią drobne słodkości, ale uważają na ich skład (polecam posłodzić ksylitolem) oraz niektórych alergików: nie ma w nich ani jajek, ani mleka, ani glutenu.

To idealny wypiek na ostatnią na chwilę na Święta, ale jeśli często lubicie jadać słodycze, warto wprowadzić ciasteczka czekoladowe bez mąki do swojego codziennego jadłospisu jako dodatek do popołudniowej kawy lub coś słodkiego dla dzieci, w domu i do szkoły.

Ciasteczka czekoladowe bez mąki

Liczba porcjiok. 30 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas20 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Szklanka masła orzechowego (kremowe lub z kawałkami orzechów, niesłodzone)
  • ¼ Szklanki kakao
  • 1 banan (dojrzały)
  • ½ Szklanki migdałów lub orzechów nerkowców
  • 1 łyżka lnu złocistego lub siemienia lnianego (zmielone)
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 Szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

Ciasteczka czekoladowe bez mąki - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w blenderze na jednolitą masę (mogą pozostać drobinki bakalii).
Krok 2
Przekładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą do ciasteczek, nadając ciasteczkom kształt kopczyków o średnicy ok. 3-4 cm.
Krok 3
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piekę przez 8-10 minut. Wierzch upieczonych ciasteczek będzie miękki, a skruszeje dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Ciasteczka czekoladowe bez mąki
Ciasteczka czekoladowe bez mąki
Ciasteczka czekoladowe bez mąki
Ciasteczka czekoladowe bez mąki

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)