Odpowiednik amerykańskiego brownie, jasnozłota, siostrzana wersja w kolorze blondie. I tak samo jak w przypadku brownies, również na blondies istnieje niezliczona ilość przepisów. Można upiec je z różnych rodzajów mąki: począwszy od najjaśniejszej, białej, po ciemniejszą, razową pełnoziarnistą lub np. orkiszową. Do wyboru mamy mnóstwo smacznych dodatków, bo do blondie pasują praktycznie wszystkie rodzaje bakalii: orzechy, kandyzowane owoce lub skórka cytryny czy pomarańczy, żurawina, daktyle, rodzynki…
Zobacz też: Więcej przepisów na ciasta
Ciasto blondie to wypiek z dozwolonym zakalcem :). Na pierwszy rzut oka może nie zachęcać do konsumpcji i nawet te w amerykańskich piekarniach nie należą do szczególnie urodziwych, za to w smaku, z różnorodnymi dodatkami, cieszą podniebienie.
Po długiej podróży po USA, będąc już na końcu mojej samochodowej trasy, w San Francisco, w przedostatnim mieście na mapie moich 1,5-miesięcznych wojaży, po raz pierwszy zjadłam kawałeczek blondie. W małej piekarni gdzieś w SOMA, popijając je filiżanką kawy, chrupałam smaczne orzechy, a w ustach rozpływało się wilgotne, słodkie ciasto.
Do pieczenia blondi nie dodaje się proszku, chociaż, chcąc uzyskać nieco lżejszą konsystencję gotowej, upieczonej blondynki, można dosypać do masy 1 płaską łyżeczkę. Przepisów na to ciasto jest nieskończenie wiele: zamiast zwykłej mąki można wykorzystać bezglutenową lub orkiszową czy pełnoziarnistą, razową – w zależności od tego, jakiej użyjecie, ciasto może wyjść jaśniejsze lub ciemniejsze. Biała czekolada jest dość mocno słodka, dlatego ja do swojego ciasta nie dodałam już więcej cukru. Amerykanie z pewnością dosypują go do swoich wypieków, bo tamtejsze blondies są, podobnie jak inne ciasta w USA, mocno słodkie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g białej czekolady (ok. 2 tabliczki)
- 2½ szklanki mąki (przesiana)
- 200 g masła (1 kostka)
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru (opcjonalnie)
- ½ - ¾ szklanki łuskanych orzechów włoskich, migdałów, pistacji, rodzynek lub daktyli (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Ciasto blondie bez jajek - można upiec je w ten sam sposób, zastępując każde 1 jajko 1 łyżką zmielonego lnu złocistego zalanego wcześniej 2 łyżkami gorącej wody i przestudzonego
- Ciasto blondie bezglutenowe - klasyczną mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową.
- Ciasto blondie wegańskie - do przygotowania w ten sam sposób co blondie bez jajek, z dodatkiem wegańskiej czekolady. Masło można zastąpić, dodając do ciasta 200 ml oleju roślinnego o łagodnym smaku.
Jak zrobić
- W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali).Można też roztopić czekoladę z masłem bez kąpieli wodnej, na bardzo małym ogniu, trzymając rondel kilka centymetrów powyżej palnika.Odstawiam do przestygnięcia.
- Ubijam masę czekoladową, dodając wszystkie jajka i, opcjonalnie, cukier.
- Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
- Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.
- Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam czy się upiekło.Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe.Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.Ciasto najlepiej pokroić, zanim wystygnie.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jaki zestaw bakalii wykorzystacie – podzielcie się swoimi pomysłami i dajcie znać jak udały się Wasze blondies :).
Zapach i smak jajek. Niedobre
Witaj,
Zrobiłem Blondie i chciałbym od razu podziękować za przepis. Zjadłem sam większość ciasta. Wzrosło mi morale 🙂 Użyłem połowy mąki a połowę dałem kokosowej trochę rodzynek i zapachu śmietankowego do ciast. Wyszło świetne ale chyba jednak wolę Brownie z karobem 🙂
Koniecznie muszę spróbować tego wypieku !. Smakowicie wygląda ;3 Właśnie piecze się „Zebra” z Pani przepisu 🙂 Już w całym domku pachnie przepięknie i nie mogę się doczekać aż spróbuję ciasta <3
Pozdrawiam !. ;*
Super, dzięki za skorzystanie z przepisu :))). Mam nadzieję, że zebra udana i wzorki fajnie wyszły :).