fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto choinka

Ciasto choinka

  • udekorowane masą marcepanową z barwnikiem spożywczym
  • z misternie ułożonymi dekoracjami cukierniczymi
  • wyjątkowo efektowne i cudownie czekoladowe w środku
Ciasto choinka

Ciasto choinka, przebój tegorocznej kolacji wigilijnej! Pachnące migdałami i czekoladą, udekorowane drobnymi perełkami i gwiazdkami, które na marcepanowej powierzchni stworzyły misterny wzorek. Każda została ułożona na choince osobno, w trakcie pieczołowitej pracy i wieczornych rozmów z przyjaciółkami. To pierwsze Święta, podczas których przygotowania nie odbywają się w domu u moich rodziców. Pierwsze, których sporą część spędzę we własnym domu. To u mnie spotkamy się na kolacji wigilijnej. Potem będziemy na rodzinnym spotkaniu u babci pierwszego dnia. Kolejny spędzę z przyjaciółmi. Pokażę Wam przepis na ciasto choinka – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Choć w wielu kwestiach jestem tradycjonalistką, kuchnia od zawsze była dla mnie miejscem do eksperymentów. Bardzo rzadko powtarzam raz przygotowaną potrawę czy deser. Sama dla siebie nigdy drugi raz nie piekę tego samego ciasta. Ciągle głodna nowych smaków, również w Święta potrafię zaryzykować i stworzyć coś zupełnie nowego. Potem cieszę się, że znów nauczyłam kolejnego wypieku.

Przepis na ciasto choinka na Święta

W tym roku po raz pierwszy na wigilijnym stole nie będzie sernika wiedeńskiego ani makowca, których skosztuję dopiero pierwszego dnia Świąt. Wtedy, gdy odwiedzę moją babcię. Pojawi się za to ciasto choinka oraz… rurki z kremem, które przygotuje moja mama.

Ciasto choinka

Ciasto choinka

Eleganckie, pięknie udekorowane ciasto choinka czyli piernik czekoladowy z marcepanem i konfiturą.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 1 hour
Gotowanie: 50 minutes
Razem: 1 hour 50 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: ciasto choinka, ciasto w kształcie choinki
Liczba porcji: 1 forma prostokątna o wymiarach 17 x 23 cm
Kalorie: 409.83kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • ½ szklanki wody lub mleka
  • 100 g masła (½ kostki; roztopione – można zastąpić olejem roślinnym))
  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450; można zastąpić uniwersalną mieszanką bezglutenową)
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½-¾ szklanki cukru lub miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (mieszanka cynamonu, imbiru, kolendry, goździków i gałki muszkatołowej)

Do przełożenia

  • 100 g kwaskowatej konfitury, dżemu lub marmolady

Do dekoracji

  • 500-800 g marcepanu
  • dekoracje cukiernicze imitujące ozdoby choinkowe (srebrne i kolorowe perełki cukiernicze, żółte gwiazdki cukrowe, gwiazdka z białej czekolady)
  • zielony barwnik spożywczy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Kruche ciasto

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mąka bezglutenowa – przepis
  2. Jak zrobić marcepan

Jak zrobić

Masa na ciasto

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Suche składniki przesiewam do miski.
  • Dodaję składniki mokre i bardzo dokładnie, intensywnie mieszam lub miksuję całość na gładką masę.
  • Przelewam ciasto do foremki (metalowa forma musi być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką/bułką tartą/kaszą manną) i wstawiam do piekarnika na 45-50 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.

Przekładanie ciasta

  • Wystudzone ciasto choinka można, opcjonalnie, przekroić na dwa placki i przełożyć konfiturą, marmoladą lub dżemem.

Dekorowanie

  • Marcepan rozcieram z barwnikiem spożywczym (wg przepisu na opakowaniu) i rozwałkowuję na silikonowej stolnicy lub na kawałku papieru do pieczenia.
  • Przekładam marcepan na wierzch ciasta i dopasowuję do zaokrąglonych kształtów ciasta choinka za pomocą metalowej łyżki.
  • W masę marcepanową wgniatam delikatnie dekoracje z perełek i gwiazdek.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 75g | Kalorie: 409.83kcal (20%) | Węglowodany: 52.42g (17%) | Białko: 8.17g (16%) | Tłuszcze: 19.08g (29%) | Tłuszcze nasycone: 5.67g (35%) | Cholesterol: 46.17mg (15%) | Sód: 92.25mg (4%) | Potas: 258.83mg (7%) | Błonnik: 2.08g (9%) | Cukier: 29.67g (33%) | Witamina A: 269.6IU (5%) | Witamina C: 0.8mg (1%) | Wapń: 86.3mg (9%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciacho to prosty wypiek piernikowy przekładany, do którego później do dekoracji wykorzystuję marcepan. Do babci zawiozę ciasto gwiazdę, z którego ucieszą się najmłodsi. Będzie odrobinę nowocześnie, ale nie zmieni się jedno, najważniejsze. Świąteczny czas spędzimy wspólnie, miło. Będziemy składać szczere, pełne miłości życzenia, a później rozmawiać, kolędować, dzielić się swoimi radościami.

Czeka nas Wigilia pachnąca piernikiem, kompotem z suszu i prawdziwą choinką. Zapamiętamy ją jako pierwszą spędzoną w nieco mniejszym gronie. Jako pierwszą z innymi potrawami, których tym razem nie będzie tak wiele jak kiedyś. Jako tę, która poprzedziła rok pełen zmian, których trochę się obawiamy, ale które ostatecznie sprawią, że każdemu przytrafi się coś dobrego.

Ciasto choinka przepis

Miałam gotowe dekoracje cukiernicze, ale masę marcepanową przyrządziłam samodzielnie. Może być migdałowa lub kokosowa. Jeśli nie macie możliwości wykonania jej w domu, kupcie gotową. Po zabarwieniu, rozwałkowaniu i nałożeniu na ciasto będzie piękną bazą do dalszych dekoracji!

Ciasto choinka
Ciasto choinka

A za rok być może mile wspomnimy tę Wigilię i nas samych, delektując się kolejnym, nowym ciastem. Dajcie mi koniecznie znać, jak udało się Wam ciasto w kształcie choinki. Oraz jak smakowało, bardzo jestem ciekawa :).

8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom