Ciasto czekoladowe potrójnie, coś wspaniałego! Ma głęboki, mocny smak. To idealny wypiek na zimę, chociaż również w letnie dni takie czekoladowe ciasto znajdzie swoich zwolenników. Sprawdzony kompan kawy, zarówno małego espresso jak i mojej ulubionej caffe latte ze spienionym mlekiem sojowym lub migdałowym. Przygotowywałam je na kilka sposobów. Próbowałam różnych wersji w kawiarniach w kilku częściach świata. Potem wymyśliłam najlepszy przepis na ciasto czekoladowe potrójnie. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na pyszne wypieki
Zawsze powtarzam, że przez pomyłkę urodziłam się w Europie. Mogłabym w nieskończoność jeść azjatyckie dania. Jednak jeśli chodzi o czekoladowe wypieki, najwyraźniej jestem Brytyjką, choć dla odrobiny innej niż czekolada słodyczy zdradziłabym Londyn z Paryżem. Obywatelka całego kulinarnego świata ;).
Przepis na ciasto czekoladowe potrójnie
Moje ciasto czekoladowe jest marzeniem każdego czekoholika. Upieczone z dodatkiem kakao. Może być bardziej lub mniej wilgotne, w zależności od dodatku jednego z mokrych składników: wody, mleka lub jogurtu. Im tłustszy płyn, tym bardziej wilgotne i cięższe będzie ciasto po upieczeniu. W wersji suchej można nasączyć je dodatkowo likierem. Polecam kawowy lub czekoladowy, dla pogłębienia smaku, albo pomarańczowy czy limonkowy, aby nadać potem czekoladzie charakteru i kontrastu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
- 2½ szklanki mąki pszennej zwykłej lub razowej (przesiana)
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub mieszanka: 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju lub stopionego masła
- ¾ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
- 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii
Do przełożenia
- 250-500 g kremu czekoladowego
- 300 g dżemu lub konfitury (kwaskowaty smak, np. rabarbar, pomarańcza, truskawka, wiśnia, żurawina)
Do dekoracji
- ok. 250 g polewy czekoladowej
- perełki cukiernicze (opcjonalnie)
- świeża mięta (opcjonalnie)
- świeże owoce sezonowe (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Krem czekoladowy – przepis
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
- Polewa czekoladowa – przepis
- Zakalec – jak uniknąć
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) (czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników).
- Składniki suche mieszam w misce.
- W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
- Przelewam składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszam.
- Nakładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
- Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę przez 50-60 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika! Na 5 minut przed końcem pieczenia uchylam drzwiczki i sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy ciasto nie jest surowe. W razie potrzeby kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
- Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
- Wystudzone ciasto czekoladowe przekrawam na 2-3 części, każdą smaruję dżemem, a potem dekoruję: przekładam kremem czekoladowym (ok. 50 g zostawiamy do dekoracji za pomocą szprycy), polewam polewą i odstawiam na ok. 2-3 godziny w chłodne miejsce, do stężenia masy i polewy.
- Wokół ciasta można ułożyć srebrne perełki cukiernicze oraz ożywić jego kolor świeżą miętą oraz sezonowymi owocami.
Wartości odżywcze
Upieczone i wystudzone placki warto posmarować ulubioną konfiturą. To z pewnością dodatkowy, ciekawy akcent smakowy. Malina, truskawka, pomarańcza, morela… Który smak wybierzecie?
Ciasto czekoladowe przepis
Potem trzeba przełożyć ciasto gęstym, czekoladowym kremem. Wyobraźcie sobie, jak powoli rozsmarowujecie go łyżką po powierzchni, zataczając powoli coraz większe kółka. Następnie nakrywacie wierzchnią warstwą i polewacie gęstą, cudownie pachnącą, ciepłą polewą… Tak, miłość do czekolady ma niejedno imię.
Bardzo jestem ciekawa, jak uda się Wam czekoladowe ciasto według mojej receptury. Napiszcie koniecznie w komentarzach, którą wersję wybraliście i jak smakowało!
Można dać zamiast masła palmę lub coś takiego ?
¨”°º¤ø„¸¨”°º¤ø„¸¨”°º¤ø„¸.☆.¸„ø¤º°”¨¸„ø¤º° „¨¸„ø¤º°”¨
✬¨´*❊.¸✬ ☆ Ⓢ Ⓤ Ⓟ Ⓔ Ⓡ ☆ ✬¸.❊*´¨✬
✬¨´*❊.¸✬ ❊ WESOŁYCH ŚWIĄT ❊ ✬¸.❊*´¨✬
✬¨´*❊.¸✬ Pozdrawiam Serdecznie:-))✬¸.❊*´¨✬
¸„ø¤º”¨¸„ø¤º°”¨¸„ø¤º°”¨☆¨”°º¤ø„¸¨”°º¤ ø„¸¨”°º¤ø„.¸
Mogły by być to powidła?
#przepis na ciasto czekoladowe potrójnie: z kremem czekoladowym i polewą z
czekolady. Lubicie czekoladowe wypieki?