fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • prosty przepis
  • bez miksera
  • pięknie pachnie korzennymi przyprawami
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepis, który zaskoczy Was swoją prostotą. Przygotujecie je bez miksera! Jest delikatne, pyszne i pięknie pachnie korzennymi przyprawami. Składniki wystarczy wymieszać w misce tak samo szybko i łatwo jak te na ciasto na muffiny czekoladowe. Potem jeszcze tylko gruszki, które dodaje się do pieczenia w całości. Jednak te twardsze, nieco mniej dojrzałe, można wcześniej ugotować w syropie cukrowym. Zobaczcie jak zrobić ciasto z gruszkami czekoladowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Doskonale posmakuje wielbicielom czekolady, zwłaszcza gdy po upieczeniu udekorujecie je polewą czekoladową. Jednak w wersji bez jej dodatku z pewnością zaskoczy Was, równie pozytywnie, aromatem cynamonu i kardamonu. Ich aromat będzie unosił się po całym domu w trakcie pieczenia, wystawiając na próbę cierpliwość każdego czekoladowego łasucha.

Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami można też upiec bez dodatku kakao. Wystarczy zastąpić je dodatkową mąką. Jeśli nie przepadacie za korzennymi aromatami cynamonu i kardamonu, spróbujcie zastąpić je skórką z cytryny lub wanilią.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem całych gruszek i polewą czekoladową. Łatwe i szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami – przepis krok po kroku.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto czekoladowe z gruszką, ciasto czekoladowe z gruszkami, czekoladowe ciasto z gruszką, czekoladowe ciasto z gruszkami
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 230kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 2,5 szklanki mąki (przesiana lub mąki pszennej razowej)
  • 1 łyżka cynamonu (przesiany)
  • 1 łyżeczka kardamonu (przesiany)
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (przesiane)
  • ½-¾ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (przesiany)

Składniki mokre

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ¾ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody

Dodatkowo

  • 7 niewielkich gruszek (umyte, ze skórką, z wyciętymi dolnymi szypułkami)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sernik migdałowy

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Zakalec – jak uniknąć

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) (czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników).
  • Składniki suche mieszam w misce.
  • W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  • Przelewam składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszam.
  • Nakładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
  • Na wierzchu ciasta układam całe gruszki i delikatnie dociskam.
  • Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę przez 50-60 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu.
    W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika! 
    Na 5 minut przed końcem pieczenia uchylam drzwiczki i sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy ciasto nie jest surowe. W razie potrzeby kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
  • Wystudzone ciasto czekoladowe z gruszkami można, opcjonalnie, udekorować polewą czekoladową.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 230kcal (12%) | Węglowodany: 28g (9%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sód: 25mg (1%) | Potas: 198mg (6%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 70IU (1%) | Witamina C: 1.3mg (2%) | Wapń: 71mg (7%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawe która wersja jest, Waszym zdaniem, smaczniejsza. Ja wybieram czekoladową, a bez kakao przygotuję niebawem biszkopt z jabłkami. To jedno z ostatnich zimowych ciast w tym sezonie.

Ciasto czekoladowe z gruszkami przepis

Ta receptura to bardzo uniwersalna kombinacja składników. Możecie zastąpić gruszki innymi owocami. Kto spróbuje? Wkrótce pora na świeże, soczyste, kolorowe truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, które możecie dodać do masy zamiast gruszek. Z pewnością po upieczeniu będzie równie pyszne!

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udał ten gruszkowy wypiek i czy zdecydowaliście się na dodatek polewy. Bardzo jestem ciekawa! A może dorzuciliście inne owoce do masy?

5 komentarzy
  • Wspanialy przepis, zaskakuje prostota, a kombinacja czekoladowego smaku jest smakowita. Dzisiaj pieklam na probe przed swietami I napewno bedzie powtorka. Dzieki.

  • Właśnie skończyłam robić to cudeńko i mimo tego ,ze nie chciało się upiec i musiałam pięć jakieś 1,5 godziny to i tak było warto 😀 Mam nadzieję,ze jutro na moich urodzinkach gością będzie smakować 😉 Pozdrawiam i czekam na jeszcze więcej smakołyków 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom