Pachnące ciasto czekoladowe z piwem powinno przywodzić na myśl długie i leniwe wieczory, kiedy przy książce siedzimy wygodnie na kanapie i korzystając z „dobrodziejstw” zimowego czasu, popijamy ulubione, aromatyczne piwo, wino lub kawę, podgryzając pomału niewielkie kawałki pysznego ciasta i palcem zbierając skrupulatnie każdy okruszek z talerzyka. Obracamy kartkę po kartce, oddając się z przyjemnością i błogością ciekawej lekturze. W tle słychać ciche dźwięki muzyki, to może być jazz lub delikatne rytmy chillout. Być może w telewizji akurat emitują dobry film. Ciasto czekoladowe z piwem powinno mi się tak kojarzyć, tymczasem…
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
To był marzec 2013 roku, koniec zimy, która akurat w tym sezonie postanowiła dość obficie dać o sobie znać właśnie pod sam jego koniec. Zmarznięta, prosto z ulicy, w drodze do londyńskiego metra, po spacerze po Oxford Street, wpadłam do jednej z kawiarni. Gorąca kawa – muszę się koniecznie rozgrzać! Nie przypuszczałam, że w Londynie będzie aż tak zimno. Wystrojona w elegancki, niezbyt gruby trencz, planowałam zwiedzać miasto, a efekt moich planów był taki, że zziębnięta, ubrana „na cebulkę” we wszystko, co tylko udało się znaleźć w walizce, zwiedzałam głównie kawiarnie, puby i restauracje.
W każdej, nawet najbardziej nieudanej podróży, znajdzie się coś interesującego. Rozmowy z nieznajomymi, poznawanie ich historii. Zapachy jedzenia i dobrych trunków, nowe pomysły na ciasta, których w Wielkiej Brytanii można znaleźć mnóstwo, przechadzając się praktycznie po dowolnej ulicy, bo współcześnie Brytyjczycy, zwłaszcza na śniadania, lubią wypić kawę i zjeść coś słodkiego, a wieczorem, w gronie znajomych, prosto po pracy, pójść do pubu na ulubione piwo. Tego dnia wszyscy szykowali się już do obchodów św. Patryka i Londyn powoli stroił się w zielone barwy. Zamówiłam ciemne piwo prosząc o podgrzanie. Sącząc powoli łyk za łykiem i czując jak czucie wraca do palców w moich dłoniach i stopach, postanowiłam spróbować nieznanego mi dotychczas ciasta: bardzo ciemnego, niemal czarnego, wilgotnego, mocno aromatycznego. Ciasto czekoladowe z piwem czyli chocolate beer cake. To była nagroda za trudy zwiedzania Londynu w dniu, kiedy śnieg zasypał tory na przedmieściach, a ja utknęłam na kilka godzin w środku miasta.
Dziś odtwarzam recepturę tamtego ciasta. Przygotuję je z kakao oraz gorzką czekoladą, przyprawię zielem angielskim, a po upieczeniu udekoruję polewą. Dodatkowych smaków nada mu piwo. To będzie zaskakująco proste, a jednocześnie bogate smakowo ciasto.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- 2 szklanki mąki (przesiana; najlepsza konsystencja ciasta: mąka tortowa typ 400-450; najniższy indeks glikemiczny - mąka tortowa)
- 1 szlanka gorzkiego kakao
- ¾-1 szlanka cukru
- 3 jajka
- 250 ml ciemnego, łagodnego piwa (1 szklanka)
- 200 g masła (1 kostka)
- ½ łyżeczki ziela angielskiego (roztłuczone w moździerzu)
- szczypta soli
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła (czekolada i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej)
Do dekoracji
- owoce (np. truskawki, maliny, banan skropiony sokiem z cytryny, plastry brzoskwiń z puszki lub kandyzowana skórka z pomarańczy)
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Ciasto czekoladowe z piwem bez jajek - każde 1 jajko trzeba zastąpić 1 łyżką zmielonych w młynku elektrycznym lub blenderze nasion lnu złocistego (jasne) lub siemienia lnianego (ciemne), zalanych wcześniej 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionych do wystudzenia.
- Zakalec - jak go uniknąć?
Jak zrobić
- Piwo, cukier i masło podgrzewam w garnku aż do połączenia wszystkich składników.
- Mąkę przesiewam z kakao, solą i proszkiem do pieczenia oraz zielem angielskim i wlewam przestudzoną (nie może być gorąca) mieszankę piwną.
- Dodaję jajka i dokładnie mieszam łyżką do połączenia wszystkich składników.
- Przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra+dół) lub 160 st. C (termoobieg) przez ok 50-60 minut, do suchego patyczka.UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po 50 minutach uchylam drzwiczki, wbijam w środek ciasta drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, od razu wyjmuję ciasto i studzę na kratce. Jeśli jest wilgotny, kolejną próbę przeprowadzam po 5-10 minutach.
- Wystudzone ciasto wyjmuję z tortownicy i dekoruję polewą, a kiedy wierzch zastygnie, układam dekoracyjnie owoce i miętę.
Ciasto zapowiada się rewelacyjnie, mój mąż oszaleje na jego punkcie 🙂 szkoda tylko, że nie ma możliwości bezpośredniego druku przepisu 🙁 albo po prostu ja nie widzę 🙂
Będzie możliwość niebawem :D. Zlecę przygotowanie takiej funkcji jak wrócę w lutym do Polski :).
Super, bo to ułatwiłby życie bardzo 😉 miłego wyjazdy i szczęśliwego powrotu, pozdrawiam
dziwne, że wam to wyszło… kiedy daliście kakao?????
Nam – to znaczy komu? Innym Czytelnikom? 🙂
Dlaczego mam wrażenie, iż jest to reklama piwa Książęce? 🙂
Wszedłem rano na YT, zobaczyłem ten przepis, i pomyślałem że nie ma co tak
bezczynnie siedzieć, więc pojechałem do sklepu po piwo i zrobiłem to
ciasto;]
W smaku przypomina mi troszkę murzynka/piernik, ale jest „wytrawniejsze” i
ma lepszy zapach;] Zamiast ziela angielskiego dodałem cynamonu, aaaa i
dodałem 3/4 zwykłego kakao i 1/4 kakao dla dzieci aby ciasto było słodsze;]
Ciasto wyszło bardzo dobre, wszystkim w domu smakuje;] Polecam!;]
P.S.: Jesteś bardzo piękną kobietą;] Taki mały komplemencik na zakonczenie
weekendu ;]]
#Przepis na #ciasto czekoladowe z piwem – pięknie pachnące zielem
angielskim, wilgotne, z polewą czekoladową