Mój tato wspomina ciasto drożdżowe z rabarbarem jako nadejście lata. W czasach, kiedy nie było pomarańcz, grejpfrutów, kiwi czy bananów, pojawienie się w domowym ogródku rabarbaru zapowiadało rychły początek sezonu na dalsze, owocowe, letnie pyszności. W domu pachniało słodkimi wypiekami, a do obiadu pojawiał się kompot. Pokażę Wam dziś jak zrobić ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
W czasach, kiedy nie przepadałam za ciastami, babcia przekonała mnie do swojej drożdżówki. W końcu ciasto, które nie było dla mnie za słodkie! To babcine idealnie wyrastało i najlepiej komponowało się ze szklanką ciepłego mleka prosto od krowy. Na zawsze podbiło moje serce. Dziś babcia piecze je w zwykłej kuchence, ale w „tamtych” czasach przygotowywała drożdżówkę w piekarniku w kuchni węglowej. Moja mama zawsze powtarzała mi, że dobre ciasto drożdżowe może udać się tylko w kuchni u babci. Twierdziła, że nasz gazowy, zepsuty i niedopiekający z jednej strony piekarnik nigdy sobie z nim nie poradzi. I nikt nie podjął próby ;).
Drożdżówka z rabarbarem
W mojej kuchni ciasto drożdżowe gościło dotychczas przy wypieku domowych bagietek lub ciasta na pizzę. Wreszcie, po jednej, nieudanej próbie, pięknie wyrosło w wersji na słodko! To cudowne, miękkie ciasto z nutką kwasku rabarbaru, zapachu skórki cytrynowej i wanilii, w intensywnie pozytywnym, żółtym kolorze. Przyrządziłam je na najlepszych żółtkach, oczywiście, z jajek od babcinych kur :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- ½ kg rabarbaru
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła (½ kostki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 cytryna (tylko starta skórka)
- ½ kg mąki
- ½ l mleka
Kruszonka
- 100 g masła (½ kostki)
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Do dekoracji
- cukier puder
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- W małej miseczce zagniatamy składniki na kruszonkę: zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach rozcieramy delikatnie z mąką i cukrem i odstawiamy do lodówki.
- Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłym mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem.
- Do żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypujemy pozostałą mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy pozostałe mleko i staramy się "wtłoczyć" do ciasta jak najwięcej powietrza.
- Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy stopione i przestudzone masło i wyrabiamy całość aż będzie odchodzić od ręki (można ewentualnie podsypać odrobinę mąki, ale ciasto nie powinno być zbyt suche).
- Wyrównujemy powierzchnię ciasta w misce, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca, bez przeciągów.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy ciasto do ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 °C i zostawiamy otwarte drzwiczki.
- Po ok. 30 minutach, kiedy ciasto jeszcze raz wyrośnie, zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze przez ok. pół godziny. Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru, a środek można sprawdzić drewnianym patyczkiem.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Mój pomysł na wyrastanie rozczynu drożdżowego i wyrobionego ciasta to umieszczenie przykrytej miseczki w większej misce lub zlewozmywaku z dość ciepłą, ale nie gorącą wodą. A jakie są Wasze sposoby na wyrośnięte ciasto drożdżowe?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyrosło i smakowało ciasto drożdżowe z rabarbarem według mojej receptury. Bardzo jestem ciekawa!
Doskonałe ciasto, moje ulubione na lato!
witam ponownie
Maka Tortowa typ 450,wiec nie wiem dlaczego takie rzadkie,niestety wy szedl zakalec moze nastepnym razem dosyc ie wiecej maki?
Ja też korzystałam kiedyś z tortowej, również piekąc to ciasto – zresztą te proporcje mam też np. w przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami – robiłam je niejeden raz i zawsze się udaje. Ale mąki są różne, czasem trzeba dosypać więcej, innym razem mniej. Teraz z kolei korzystam do pieczenia ciast drożdżowych z mąki luksusowej typ 550. Ma więcej glutenu (białka), więc lepiej trzyma strukturę upieczonego ciasta drożdżowego. Tortowa jest najlepsza do biszkoptów i innych ciast, które wyrastają na pianie z białek.
Mnie tez rzadkie bardzo wyszlo pewnie nic z inego Nie bedzie;-( na pewno mialo byc 1/2 liters mleka????
Tak tak, na pewno to są takie proporcje. Może mąka zawiera za mało glutenu? Jaki to typ?
pierwszy raz bede robic ciasto rabarbarowe, moj chlopak nigdy nie jadl rabarbaru, mam nadzieje,ze w ciescie( o ile mi wyjdzie) bedzie mu smakowac. dziekuje za przepis
Z tym mlekiem to jakieś kpiny, może pół szklanki a nie pół litra. Robiąc z tego przepisu musiałam chyba ze szklanę mąki dosypać. Wcześniej miało konsystencję śmietany kremówki. Teraz rośnie, poczekamy, zobaczymy
Mnie to ważny ze dwie… 🙂
Ja przykrytą miskę z ciastem stawiam na otwartych drzwiczkach włączonego na 180 C piekarnika. No i do samego ciasta dodaję podczas wyrabiania szczyptę soli – wydaje mi się takie smaczniejsze. A ciasto wyrabiam robotem (takimi końcówkami jak korkociąg). Pozdrawiam serdecznie Autorkę mojego ulubionego bloga kulinarnego :).
Szczyptę soli – tak jak moja babcia. Zamiast szczypty soli można też wykorzystać solone masło :). Również przesyłam pozdrowienia i całusy :).
Mąkę dałam zwykłą,pszenną 500.Miałam problem z tym ciastem.Było strasznie lepkie.Musiałam dużo dosypywać mąki.Obecnie jest w piekarniku i wygląda ok.Mam nadzieję,że od środka będzie tak samo.Ciasto robiłam bardziej na oko.Nie czekałam na bąbelki w cieście.W trakcie wyrabiania dawałam wystudzone masło i zasypywałam po łyżce mąki do uzyskania odpowiedniej elastyczności.Martwi mnie jak bardzo wyrósł.Wystaje poza blachę!!!Owoc ginie przy takiej objętości.Piekarnik miałam otwarty 17 minut.Czekam na koniec z niecierpliwością 🙂
Upiekłam, pyszne:-)
Ciasto wyszło pyszne, ale… musialam dodac duzo wiecej mąki poniewaz bylo konsystencji ciasta nalesnikowego :/ nie wiem czym to jest spowodowane? czy Pani użuwa jakiegos konkretnego rodzaju mąki? włąsnie zabieram się znowu za pieczenie 🙂 pozdrawiam!
Najczęściej używam zwykłej, uniwersalnej, tortowej, typ. 450. Jeśli jakiejś innej, wtedy zaznaczam to wyraźnie w przepisie. Ale mąka mące niestety nierówna i właśnie dlatego dobrze korzystać z przepisów z filmami, gdzie widać jaką konsystencję powinno mieć ciasto :).
Gratuluję Pani tego pomysłu! Choć jestem doswiadczoną gospodynią chętnie będę zaglądać na tę stronę i korzystać z porad współczesnej,slicznej pani domu.Życzę zdrowia i sukcesów.Pozdrawiam
Witam
Szkoda że na początku nie jest podane aby masło stopić i pozostawić do ostygnięcia Ja doszłam do etapu kiedy trzeba dodać masło i właśnie stoję z robotą Masło się studzi
I tak w czasie, kiedy masło się studzi, ciasto musi lekko zabąbelkować i dopiero wtedy się do niego dodaje tłuszcz. Ale zaraz zrobię adnotację w tekście, żeby nie było wątpliwości :).
U mojej Babci w ogródku rośnie sobie elegancko:)
tez piekłam niedawno drożdżowe z rabarbarem:))
U mnie jeszcze nie widziałam, a chętnie bym już jakąś tartę zrobiła :).
Mam rabarbar juz na dzialce jutro bede piekla ciasto 🙂
Ja wczoraj zebrałam pierwszy, właśnie czeka na przetworzenie:)
wczoraj było pierwsze ciacho z rabarbarem, jakie jadłam w tym roku:) ake jeszcze nei tworzyłam:)
oj, rabarbar już jest 🙂 a pierwsze ciasta z nim już za mną 🙂
Właśnie zrobiłam i już ponad połowy nie ma! Jest przepyszne! Wszyscy domownicy są zachwyceni! Dziękuję 🙂
Moja miała 25×35 cm, muszę dopisać to gdzieś w adnotacji do filmu.
[..YouTube..] Moja miała 25×35 cm, muszę dopisać to gdzieś w adnotacji do filmu.
w przyblizeniu jak duza powinna byc blaszka na ten przepis?
[..YouTube..] w przyblizeniu jak duza powinna byc blaszka na ten przepis?
[..YouTube..] w przyblizeniu jak duza powinna byc blaszka na ten przepis?
Mniam, nie lubię ciast drożdżowych, jednak ciasto z rabarbarem jest przepyszne, męczę o to babcię. 🙂
[..YouTube..] Mniam, nie lubię ciast drożdżowych, jednak ciasto z rabarbarem jest przepyszne, męczę o to babcię. 🙂
Mam tak samo z sernikami 🙂
[..YouTube..] Mam tak samo z sernikami 🙂
[..YouTube..] @Amelka019 Mam tak samo z sernikami 🙂
OO tal! rabarbar, ciasto drożdżowe, nie ma nic pyszniejszego !
[..YouTube..] OO tal! rabarbar, ciasto drożdżowe, nie ma nic pyszniejszego !
Uważam, że sukces ciasta drożdzowego tkwi we włąściwym wyrobieniu , niestety ręcznym.
ja do swojego wrzuciłam orócz rabarberu pozostałości z działki: poziomki, maliny, jezyny a nawet amerykanską borówkę. nie jest tego dużo ale ciekawa jestem efektu 🙂 wygląda ładnie… na smak muszę jeszcze poczekać:D pozdrawiam
jeszcze inne 🙂 robię według przepisu babci:
2,5 szklanki mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
1 całe jajko
1 żółtko
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki śmietany (18%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 margaryny
wyrobione cisto włożyć do lodówki aby stwardniało tak na 30 minut
piec w piekarniku 40-45 min na 150 stopni(wystarczy), oczywiście blachę wcześniej wysmarować margaryną.
To jest wersja małą porcję, ze względu że uwielbiam ten deser zawsze robię 2x więcej składników i spokojnie wychodzi duża blacha która i tak szybko znika 😀
próbowałem też z truskawkami ale za słodkie jak dla mnie, z Rabarbarem o wiele lepsza 😉
@Sebastian bez drożdży też robiłam, odwracane: http://pozytywnakuchnia.pl/odwracane-ciasto-z-rabarbarem/ Może właśnie takie przygotowujesz? Życzę Ci udanego i smacznego, moje już niestety dawno zjedzone ;).
właśnie w tym momencie takie piekę!
wersja troszkę inna bo bez drożdży ale też będzie pyszne 😀
mnie też, zwłaszcza że najlepsze ciasto drożdżowe, oczywiście „na oko”, robi od zarania dziejów
moja babcia 😀
chciałam wyciąć ale się nie dało 😉
pysznie wygląda .. i pewnie tak smakuje:) Lubię ciasto z rabarbarem , przypomina mi się dzieciństwo 🙂
[..YouTube..] mnie też, zwłaszcza że najlepsze ciasto drożdżowe, oczywiście „na oko”, robi od zarania dziejów
moja babcia 😀
[..YouTube..] @perlaoceanu mnie też, zwłaszcza że najlepsze ciasto drożdżowe, oczywiście „na oko”, robi od zarania dziejów
moja babcia 😀
[..YouTube..] chciałam wyciąć ale się nie dało 😉
[..YouTube..] @Oskar3103 chciałam wyciąć ale się nie dało 😉
[..YouTube..] pysznie wygląda .. i pewnie tak smakuje:) Lubię ciasto z rabarbarem , przypomina mi się dzieciństwo 🙂
2:49 Ale ładne stópki 🙂
[..YouTube..] 2:49 Ale ładne stópki 🙂