fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

  • ze startą dynią w masie
  • przełożone i udekorowane kremem z bitej śmietany i mascarpone
  • eleganckie i pyszne
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe wymyśliłam, bo lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami. Przepis na ciasto z dynią przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzane na blogu i lubiane ciacho marchewkowe. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach. Potem do przełożenia wykorzystałam krem z bitej śmietany i mascarpone. Żeby upiec pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszałam wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Spróbujcie wykorzystać mniejszą porcję cukru, bo dyniowe ciasto, podobnie jak marchewkowe, może wyjść dość słodkie.

Przepis na ciasto dyniowe

Nie bójcie się dodatku innych bakalii: rodzynek czy żurawiny, choć u mnie są to akurat tylko migdały i kandyzowana skórka z pomarańczy. Możecie dodać odrobinę soku pomarańczowego do kremu, żeby nieco „podrasować” jego łagodny smak.

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Wilgotne, aromatyczne, korzenne ciasto dyniowe z migdałami i skórką z pomarańczy, udekorowane kremem z bitej śmietany i mascarpone.
4.50 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto dyniowe, ciasto z dyni, ciasto z dynią
Liczba porcji: 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 289kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto dyniowe

  • 2 szklanki miąższu dyni (piżmowa lub hokkaido, o mało wodnistym miąższu; surowa, starta na tarce o drobnych oczkach)
  • 4 jajka
  • ⅓-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowy)
  • 2 szklanki mąki (orkiszowa, typ 500-600 dla niższego indeksu glikemicznego lub tortowa, typ 400-450 dla delikatniejszego ciasta; przesiana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów (siekane lub w słupkach)
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki goździków (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)
  • ¼ łyżeczki suszonej kolendry lub anyżu (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)

Do dekoracji

  • krem z bitej śmietany i mascarpone (330 ml śmietanki kremówki 30-36% ubitej, a następnie delikatnie zmiksowanej z 250 g mascarpone, opcjonalnie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Fale Dunaju

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Ciasto można też przygotować bez miksera, mieszając wszystkie składniki widelcem w misce, tak jak masę na muffiny.
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarponekrem budyniowy lub krem z mascarpone
  3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  4. Jak zrobić lukier lub polewę czekoladową
  5. Zakalec – jak go uniknąć?

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  • Jajka rozmiksowuję z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.
  • Powoli, cienką strużką, dolewam olej, cały czas ucierając.
  • Dosypuję mąkę, proszek i sodę oraz bakalie i dodaję startą dynię. Miksuję na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto dyniowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę w formie, na kratce.
  • Gdy ciasto wystygnie, przecinam na 2 równe części, przekładam połową kremu i dekoruję wierzch pozostałym.
  • Odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.

Wartości odżywcze

Kalorie: 289kcal (14%) | Węglowodany: 45g (15%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 40mg (13%) | Sód: 166mg (7%) | Potas: 205mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 28g (31%) | Witamina A: 3205IU (64%) | Witamina C: 6.7mg (8%) | Wapń: 48mg (5%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeśli nie z kremem, to może z kwaskowatą konfiturą?

Ciasto dyniowe przepis

Wierzch można ozdobić polewą z gorzkiej czekolady, dołożyć ulubione owoce lub… po prostu pokroić upieczone i wystudzone ciasto na kawałki, bez dodatkowych ozdób. Zaserwowane z kawą, w miłym towarzystwie, będzie równie pyszne.

Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Koniecznie dajcie znać w komentarzach, który wariant wybraliście :).

Zobacz komentarze (1)
  • Czy do ciast których przepisy Pani podaje mogę zastępować mąkę pszenną mąką bezglutenową najlepszą wg Pani przepisu albo których ciast nie powinno się z tej mieszanki robić wg grup:
    biszkoptowe
    z owocami
    kruche
    ….(proszę ew uzupełnić)
    albo jaką mąkę nie pszenną (nie wiem kokosowa, ciecierzyca, migdałowa …) można wskazać żeby użyć zamiast mieszanki

    pozdrawiam
    Świątecznie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom