Ciasto na pierogi przygotowuję, korzystając z kilku niezawodnych sposobów. Dzięki nim ciasto na pierogi będzie smaczne i łatwe do wałkowania oraz lepienia. Pokażę Wam jak zrobić je, korzystając z klasycznej receptury lub dodając składniki poprawiające jego elastyczność lub miękkość.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na pierogi
Poniżej zebrałam przepisy na ciasto na pierogi. Można je wykorzystać do wielu potraw. Przygotujecie ruskie, pierogi z owocami i warzywami lub grzybami, pierogi mięsne, a także uszka do barszczu, pyzy czy knedle. Warto pamiętać, że ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, a jej ostateczne zużycie „wyjdzie” nam dopiero podczas wyrabiania.
Ciasto na pierogi – 5 niezmiennych, uniwersalnych zasad
- Najlepsza mąka na ciasto na pierogi – pszenna luksusowa, typ 550. Jednak moja mama i babcia zawsze wykorzystywały mąkę tortową typu 450 i z taką też się udaje :). Przygotowywałam również ciasto na pierogi z mąki orkiszowej typu 630 i mąki poznańskiej typu 500.
- Ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia.
- Wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania.
- Lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy).
- Jeśli jest elastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami.
Przepis na ciasto na pierogi klasyczne
W najprostszej formie to mąka połączona z wodą, z dodatkiem odrobiny soli. Należy dobrze wyrobić je ręką, powinno być elastyczne i dać się cieniutko rozwałkować. Jest klasycznym ciastem na pierogi ruskie, uszka oraz kołduny.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody (letnia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
- Sól rozpuszczam w wodzie.
- Stopniowo wlewam wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
- Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
Wartości odżywcze
Zaparzane ciasto na pierogi
Ten sam skład co klasyczne (lub woda zastąpiona mlekiem), ale lepsza elastyczność dzięki zaparzeniu mąki i uplastycznieniu zawartego w niej glutenu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody lub mleka (wrzątek)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
- Sól rozpuszczam w wodzie lub mleku.
- Zalewam gorącą wodą lub mlekiem mąkę, cały czas mieszając łyżką i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Odstawiam do wystudzenia.
- Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
Wartości odżywcze
Elastyczne ciasto na pierogi
Delikatne, łatwe do cienkiego rozwałkowania i rozpływające się w ustach po ugotowaniu, oprócz składników klasycznego ciasta: mąki i wody, wymaga dodania odrobiny soli, jajka i oleju. Jest mniej podatne na obsychanie i trudniej twardnieje po ugotowaniu i wystudzeniu pierogów, jednak mimo wszystko polecam przykrywać pierogi ściereczką po sklejeniu, a do lodówki wstawiać ugotowane, ostudzone i przykryte z wierzchu, np. talerzem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanki wody (ciepła)
- 1 jajko
- 3-4 łyżki oleju
- 2-3 szczypty soli (duże)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
- Sól rozpuszczam w wodzie.
- Do zagłębienia w kopcu z mąki wbijam jajko.
- Stopniowo wlewam wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
- Stopniowo, kiedy cała woda została już wchłonięta, do ciasta dodaję olej i nadal wyrabiam.
- Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
Wartości odżywcze
Maślane ciasto na pierogi
Można powiedzieć, że to taki skład jak w cieście elastycznym. Jest tutaj tłuszcz z masła i żółtko z jajka. Zamiast jajecznego białka mamy to, które znajduje się w maśle. Mięciutkie, łatwe do wałkowania i sklejania, a do tego o bardzo dobrym smaku. Ta receptura to odkrycie mojej mamy w 2019 roku. Myślę, że zagości u nas na bardzo długo :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g mąki (najlepiej typ 500 (poznańska); przesiana)
- 250 ml wody (gorąca)
- 100 g masła (½ kostki; miękkie)
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Wałek do ciasta
- Stolnica
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Rozpuszczam sól w wodzie.
- W przesianej do sporej miski mące formuję zagłębienie. Wlewam gorącą wodę.
- Mieszam za pomocą drewnianej łyżki, starając się połączyć z wodą jak najwięcej mąki.
- Gdy mieszanka przestygnie i przestanie parzyć palce, dodaję masło i żółtko. Wyrabiam intensywnie przez ok. 10 minut.W razie potrzeby dodaję odrobinę ciepłej wody lub dosypuję odrobinę dodatkowej mąki.
- Zawijam szczelnie w worek i odstawiam na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można rozpocząć wałkowanie, wykrawanie krążków i nadziewanie farszem.
Wartości odżywcze
Ziemniaczane ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków pozwala na łatwiejsze i grubsze wałkowanie i większe, solidniejsze pierogi, które można nadziać większą ilością farszu. Ugotowane pierogi przygotowane z takiego ciasta, pomimo swojej grubości, nie będą twarde – zmiękcza je dodatek ziemniaków. Ciasto z ziemniakami świetnie nadaje się do nadziewania farszami mięsnymi, sprawdzi się też przy pierogach z owocami czy knedlach i pyzach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
- 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
- 2 jajka
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziemniaki mielę w maszynce.
- Wszystkie składniki zagniatam w misce lub na stolnicy na ciasto.
Wartości odżywcze
Ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży
Pozwala na łatwiejsze wałkowanie, formowanie i klejenie pierogów, dlatego polecam je szczególnie osobom stawiającym pierwsze kroki w ich lepieniu. Nie wymaga przygotowania rozczynu czy wyrastania, wystarczy jedynie dodać drożdże do ciasta przed wyrobieniem, razem z pozostałymi składnikami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ¾ szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- ⅓ łyżeczki świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
- Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie.
- Wodę z drożdżami, olej, jajko i sól dodaję do mąki.
- Rozpoczynam zagniatanie ciasta, podsypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Stopniowo wlewam gorącą wodę w trakcie wyrabiania. Ciasto potrzebuje 10 minut zagniatania.
Wartości odżywcze
Maślankowe ciasto na pierogi
Wg pomysłu Joli nadesłanego w komentarzach. Pozwala na łatwiejsze wałkowanie, formowanie i klejenie pierogów, gorąco polecam początkującym. Jest to najbardziej miękkie i plastyczne spośród wszystkich zaprezentowanych tutaj ciast, dlatego idealnie nada się również do farszy, w których skład wchodzą składniki o ostrych krawędziach (np. siekane orzechy czy migdały). Można nadziewać je farszami mięsnymi, warzywnymi i owocowymi, do których pasuje najlepiej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki maślanki
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.
- Dosypujemy sól i dolewamy stopniowo maślankę, cały czas zagniatając.
- Zagniatamy ciasto maślankowe przez ok. 10 minut.
Wartości odżywcze
Jogurtowe ciasto na pierogi
Wg pomysłu Ewy nadesłanego w komentarzach na Facebooku. Alternatywa dla ciasta maślankowego, te same właściwości i zastosowanie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
- Dosypuję sól i dolewam stopniowo jogurt, cały czas zagniatając.
- Zagniatam ciasto jogurtowe przez ok. 10 minut.
Wartości odżywcze
Bezglutenowe ciasto na pierogi
Elastyczne i miękkie, można cienko rozwałkować i łatwo kleić pierogi. Im cieniej rozwałkowane, tym delikatniejsze, dlatego do farszu, w którym występują ostre składniki, np. orzechy, warto wałkować je nieco grubiej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g skrobi kukurydzianej (w białym kolorze, tzw. mazeina, maze flour; nie mylić z mąką kukurydzianą, która jest żółta)
- 50 g mąki gryczanej lub ciemnej ryżowej (ciemna mąka ryżowa powstaje po zmieleniu brązowego lub czerwonego ryżu; mąka gryczana powstaje po zmieleniu białej, nieprażonej kaszy gryczanej)
- 75 g białej mąki ryżowej z ryżu kleistego (powstaje po zmieleniu białego ryżu kleistego)
- 75 g mąki ziemniaczanej (biała skrobia ziemniaczana)
- 125 g sproszkowanej tapioki
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml gorącej wody (ok. ¾ szklanki; zagotowana, następnie odstawiona na 2 minuty)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Podane proporcje to w rzeczywistości 2½ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej najlepszej i ¼ szklanki sproszkowanej tapioki.
- Ciasto nadaje się też do przygotowania pierogów smażonych na głębokim tłuszczu oraz tych pieczonych w piekarniku.
- Cienko rozwałkowane, pokrojone w trójkąty, z dodatkiem przypraw i/lub ziół, można usmażyć to ciasto na patelni bez tłuszczu (najlepiej żeliwnej lub innej, nieprzywierającej) i przygotować pyszne, bezglutenowe chipsy tortillas o minimalnej zawartości tłuszczu.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki suche przesypuję do miski i zalewam gorącą wodą.
- Mieszam za pomocą łyżki, starając się rozprowadzić wilgoć po jak największej ilości mąki.
- Kiedy ciasto przestygnie i nie będzie parzyć w palce, dodaję olej.
- Wyrabiam przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podsypując odrobinę dodatkowej mąki lub dodając niewiele wody.
- UWAGA: może się wydawać, że wody jest za mało, ale w trakcie wyrabiania stopniowo zwiększa się wilgotność ciasta.
- Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Rozwałkowuję cienko ciasto na omączonej stolnicy i wykrawam kółka na pierogi. Nadziewam farszem, wkładam do delikatnie delikatnie gotującej, osolonej wody, zwiększam ogień i wyjmuję jak tylko wypłyną na powierzchnię.
A ja mam pytanie odnośnie maślanego ciasta na pierogi… czy masło powinno być rozpuszczone czy dodajemy po prostu miękkie masło i zagniatamy ciasto?
Miękkie bez roztapiania idzie do ciasta :).
Doskonałe ciasto, tylko trzeba pamiętać, że mąka ryżowa to ma być mąka z ryżu kleistego :). Jak zrobiłam kiedyś ze zwykłego białego sypkiego, to mi potem ciasta się rwały.
Przykrywanie ulepionych pierogów ściereczką, jeszcze wilgotną, to bardzo zła rada. Zrobiłam tak jako początkująca w lepieniu pierogów i powiem tyle: zmarnowana robota. Przyklejają się do materiału, kilka musiałam wyrzucić :/
Powinny leżeć sobie przed ugotowaniem swobodnie na suchym, posypanym mąką podłożu, np. na stolnicy! Niczym nie przykryte. Przypomniałam to sobie niestety za późno, a przecież widziałam to w czasach, kiedy moja niestety nieżyjąca już babcia lepiła je hurtowo. Niestety przepis się nie ostał.
Ciasto na pierogi z gorącą wodą sprawdzone! Jest naprawdę zarąbiste!!! Bardzo dobrze mi się robiło pierogi, a jadło jeszcze lepiej 😉
Mam pytanie czy któś robił przepis na pierogi klasyczne? i je mroził?
Czy moja odpowiedź będzie się liczyć? 🙂
Mrozimy je z mamą od lat, takie już ugotowane, przelane zimną wodą i wystudzone. Po rozmrożeniu można odgrzać na parze albo szybko podgotować, wrzucając na wrzątek.
Dla mnie najlepszym przepisem jest ciasto na pierogi parzone. Zalewam mąkę wrzątkiem i ugniatam jak trochę ostygnie. Pierogi po ugotowaniu są mięciutkie i puszyste 🙂
Dzień dobry 🙂 mam takie pytanie, jak najlepiej przechowywać pierogi, które są ulepione (ruskie) a nie są jeszcze ugotowane? Czy mogą być zamrożone? Czy lepiej podgotować je i takie zamrozić?
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Możesz zamrozić 🙂 Ja układam obok siebie na tacce (żeby się nie dotykały), do zamrażarki i jak bd twarde to do woreczka i spowrotem 😛 Są przeciwnicy mrożenia ale ja lubie pierogi wszelakie i o każdej porze dnia i nocy 🙂 i wtedy się przydają mrożone 🙂 A co do ciasta to chyba co dom to inne 🙂 Ja naprzykład mam proporcje 2 szk mąki i niepełna szk letniej wody z solą i oliwą z oliwek 🙂
Chciałam jeszcze napisać, że zrobiłam wczoraj pierogi właśnie z tego ciasta
i wyszło genialnie 🙂 Dziękuję! 😉
Uwielbiam z kapustą i grzybami mojej Babci oraz z jagodami. Na dalszych
miejscach są ruskie, ze szpinakiem oraz z kaszą gryczaną z ziemniakami lub
serem. Przed etapem wegetariańskim lubiłam też klasyczne z mięsem. Boże,
właściwie to nie wiem czy są jakieś pierogi, których nie lubię…są z
płuckami!
ale o co chodzi z tymi jednym prostym trickiem?! ja robię tak samo ciasto
na pierogi, jest najlepsze i najłatwiejsze wg mnie! tylko zanim zacznę
wałkować to odstawiam na chwile ciasto pod ściereczkę by „odpoczęło”, robi
sie wtedy mięciutkie i elastyczne! a najlepsze pierogi to ruskie pierogi i
te z truskawkami! najmniej lubię z mięsem
Ulubione pierożki? Chyba te z mięsno- kurkowo- cebulowym farszem 🙂 Twoje
ciasto wygląda na dość twarde kiedy je ugnietasz, ale może to tylko
złudzenie…
#przepis na ciasto na pierogi – zaparzane ciasto na pierogi :). Z czym
najlepiej smakują, jaki farsz lubicie? #kuchnia
Mozna zamrozic ciasto na pierogi ? Jesli tak, to na ile czasu? Dziekuje.
Można zamrozić, sprawdziłam to kiedyś. Owinięte w folię wkłada się do zamrażalnika, a po rozmrożeniu, jeśli będzie trochę za wilgotne, trzeba dosypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze raz. Nie wiem na jak długo można je zamrozić – ja wszystko mrożę dłużej niż faktycznie się powinno ;). Obstawiam, że może spokojnie wytrzymać przez miesiąc.
Hej, czytalam i czytalam, zeby znalesc przepis ktory dostalam od babci, ale nie znalazlam.
Oto przepis, tyle tylko ze nie znam dokladnych proporcji.
maka
sol
maslo
wrzaca woda
Ciasto trzeba wyrabiac duzym nozem bo wrzaca woda uniemozliwia zatopienie reki (prawdziwe tortury, prosze mi wierzyc). Goraca woda roztopi ladnie maslo, problem tylko w tym ze jak ciasto ostygnie (przy drugim walkowaniu) to bardzo trudno je rozwalkowac, i w zasadzie jest prawie niemozliwe zeby wykroic cieniutkie kolka, wiec musze je za kazdym razem rozgniatac palcami. Poytywna strona to taka, ze pierogi nigdy nie rozwalily sie podczas gotowania, i sa calkiem pyszniutkie. Latwe do zamrozenia surowe (nie posklejaja sie jesli uzyjesz duzo maki) i latwe do ogtotowania po zamrozeniu.
Czy ktos mial kiedys taki przepis?
Tak,ja też mam taki przepis od prababci 🙂
Ja też robię z tego przepisu uważam że jest najlepszy, ciasto dzielę na małe kawałki i wałkuje
każdego osobno, nie pękają i są bardzo dobre.
Kolejny komentarz do tego ciasta a proporcji jak nie było, tak nie ma.
A ja mam przepis na pierogi pani Marty Gessler 1kg mąki 2 żółtka i 1 jajko
1masło lub margarynę 400ml ciepłej bardzo dobrze się walkują a zamrażam z nadzieniem kladę na paterze folię ukladam pierogi a jak mam dużo to znów folię i znów warstwę pierogów i zamrażam .Jak są zamrożone to zdejmuję je z patery i wkładam do torebki zipper i
pierożki super.Życzę smacznego.
Dzięki za recepturę :).
Witam
czyli jednak bez jajka ?
Jajko powoduje, że ciasto jest twarde i nie chce się sklejać…
ja mam taki przepis tylko dodaje jeszcze jajko a ciasto po wyrobieniu przykrywam ściereczką a potrzebną ilość do rozwałkowania odkrawam sobie
Dzięki za odpowiedz 😉
Najlepiej zamrozić surowe, ulepione, ułożone na tacce, żeby się nie posklejały. Ugotowane też można zamrozić, a potem najlepiej odgrzać na parze. W lodówce ugotowane pierogi można przechowywać po przelaniu zimną wodą i dokładnym przykryciu, żeby ciasto nie obeschło.
A w jaki sposób najlepiej przechowywać pierogi ?
CIASTO NA PIEROGI ELASTYCZNE – PO PROSTU BOOOSKIEE !! Pomimo moich wcześniejszych prób robienia ciasta na pierogi z innych przepisów- kończyło się zawsze koszem na śmieci….ale TEN PRZEPIS jest REWELACYJNY – CIASTO IDEALNE ZA KAŻDYM !! RAZEM 🙂 DZIĘKUJĘ … WESOŁYCH ŚWIĄT 🙂
witam, mam pytanko
czy mogę zamrozić pierogi zrobione z ciasta maślankowego. chodzi mi dokładnie o zamrożenie przed ugotowaniem. z góry dziękuję za odpowiedz
Szkoda, że ja nie zadałem tego pytania zanim zamroziłem swoje. Wyzwanie przyjęte. Jednego wyjąłem z zamrażarki. Wrzuciłem na wrzątek. Próbowałem rozgotować. Przyjął pozycję obronną, zwartą. Dotrwał do kresu mojej cierpliwości. Nie pękł. Smakował tak jak jego kolega ugotowany przed zamrożeniem. WNIOSEK: 1. Ciasto maślankowe można mrozić. 2. Nadal mogę cieszyć się, że pierogi na święta już mam.
Dzięki za błyskawiczne sprawdzenie :*. Już zaczynałam podpytywać znajomych, bo sama jeszcze nigdy nie zamroziłam pierogów z tego ciasta – ani gotowanych, ani surowych :).
mam dla was sprawdzony sposob na gotowanie zamrozonych pierogow .wkladajcie je zaraz do zimnej wody i dopiero wtedy gotujcie nigdy sie nie rozkleja i sa pyszne 🙂
Z porcji ciasta maślankowego wyciągnąłem 70 pierogów wykrawając szklanką o średnicy 77 mm a i tak nadzienie przeświecało, więc 100 szt. jest dla mnie niewyobrażalne. Nie rwało się, trochę musiałem podsypać. Tylko dwa musiałem „wulkanizować”. 😉 Ogólnie duży plus. Nawet smaczne, jak na pierogi. Generalnie toleruję tylko smażone. Stąd pytanie: Które ciasto polecasz do odsmażenia?
Elastyczne albo klasyczne z mąki i wody nadaje się, według mnie, najlepiej do smażenia. Cieszę się, że maślankowe Ci posmakowało :).
Pieknie dziekuje za przepis. Ciasto super.Pierogi wyszly znakomite.
Oboje z mezem zyczymy wesolych Swiat
Ten drugi przepis na elastyczne ciasto jest rewelacyjny, ale 130 szt??? Niemożliwe! Ja zrobiłam 40 szt. I nie wyrzucilam ani grama ciasta. Pozdrawiam 🙂
Bo trzeba cienko wałkować :).
Pani Doroto! POMOCY.. Pani przepisy na pierogi zarówno elastyczne jak i klasyczne są GENIALNE nawet w moim wykonaniu . Tzn ja nie przepadam za wałkowaniem ale mąż lubi pierogi i wychodzą SUPER.. Niestety pierogi BEZGLUTENOWE z mąki najlepszej + tapioka + woda+sól coś chyba robie nie tak, albo czegoś mi tu BRAKUJE, bo po zrobieniu 10-15 pierożków muszę (robić małe dla wnuka pożeracza pierogów) ciasto zaczyna się mocno kruszyć i nie mam szans w miarę normalnie wałkować ciasta.
Czy do tej receptury COŚ jeszcze TRZEBA DODAĆ a jeśli tak to ILE. (oby nie mleko ani drożdże
Dzień dobry Pani Ireno, a czy trzyma Pani ciasto pod przykryciem, kiedy klei Pani pierogi? Może po prostu szybko obsycha, chociaż u mnie nie było nigdy tego problemu. Jednak nie robiłam nigdy z bardzo dużej porcji na zapas. I jeszcze kwestia mąki ryżowej: najlepiej jak to jest mąka z kleistego ryżu, wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne.
No fajnie. Teraz totalnie nie wiem który wybrać.
Jajko do ciasta na pierogi jest słabe, bo od białka ciasto twardnieje, natomiast samo żółtko jest jak najbardziej wskazane 🙂
Nic nie twardnieje, ciasto jest miękkie i elastyczne.
Spróbowałam tego przepisu na ciasto i wyszło naprawdę dobre. Ostatnio byłam w Królestwie Pierożka – takiej bardzo sympatycznej krakowskiej pierogarni, i tam natknęłam się na pierogi z jabłkiem w płatkach róży – palce lizać! Tylko właśnie najlepiej te pierożki smakują na delikatnym cieście, dlatego też dziękuję autorce za przepis 🙂
przepis zaje-fajny… ale ściema że to jest na 100szt. pierogów {ten przepis}!!!!!!! robiłam dzisiaj i musiałam 2x dorabiac… chyba że rozwałkowane ciasto ma byc tak ciękie że ”Warszawe” widac…
Witam,
Zamiast wody do ciasta na pierogi proponuję ciepłe mleko. Ciasto o „niebo” lepsze w smaku 🙂
ja potrzebuje na 200pierogow
Kochani jestem na emeryturze. Bawie sie w kuchni z mozliwym skutkiem. Pieke, smaze i gotuje. Wszystkim smakuje. Chcialbym sie podzielic moim przepisem na pierogi. Moze go znasz? Jest bardzo prost i tez fajny. Jedno opakowanie 500 ml smietany 12%. Szczypte soli imaki ile zabierze. Wyrabiam dokladnie. Pierogi sa bardzo fajne. Serdecznie pozdrawiam. Moze ktos napisze do mnie.
lol nie wiem dlaczego ale zamiast pograć sobie na kompie to oglądam gotowanie xd
Każdy przepis, który widziałam jest z jajkami, a one nie są konieczne 🙂
Mój przepis (sprawdzony po tysiąckroć) ^^
-mąka (2 szk.)
-ciepła woda (ok. 1 szk.)
-olej
-sól
Ciasto jest miękkie, szybko się wyrabia, naprawdę polecam 🙂
Świetna strona, w końcu znalazłam normalny przepis i nie musiałam po tysiąc razy dosypywać mąki lub dolewać wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 87 pierogów z jagodami czeka 😀
Jest lista składników w filmie :).
[..YouTube..] Jest lista składników w filmie :).
Jakie proporcje?
[..YouTube..] Jakie proporcje?
Witam, pisze z USA i mam pytanie w sprawie odmierzania skladnikow. W stanach mamy miarki do odmierzenia szklanki, ale polska szklanka to chyba nie to samo. Czy szklanka oznacza po prostu mniej wiecej szklanke czy jest to jakas konkretna liczba mililitrow lub gramow? Z gory dziekuje
1 szklanka w mojej kuchni ma objętość 250 ml – w USA chyba jest podobnie? Myślę, że przyda Ci się kalkulator kuchenny do przeliczania :).
Super, dziekuje bardzo! Wlasnie popatrzymam na moje miarki i widze ze to samo! A w ogole to stronka jest najlepsza pod sloncem i z polskimi kolezankami ze studiow regularnie podkradamy przepisy! Goraco pozdrawiam!
ikea 😉
[..YouTube..] ikea 😉
ale ta strona jest git .. a wiecie ja też dodaje cieplego mleka ( od niedawna ) i ciasto naprawdę jest pulchniejsze koffam was i dzięki za porady :* 😛 😀 🙂 ;] :] ;o
filmiki robisz w holandi, tak? 😛
[..YouTube..] filmiki robisz w holandi, tak? 😛
szkoda, że filmiki nie są osobno nagrane:(
Są osobno Justynko, tylko tutaj jest wstawiona cała playlista i można z tej czarnej belki pod przyciskiem „play” wybierać, który się chce obejrzeć :).
fajny film.Wyprubuje przepis.Będe robił pierogi z kapustą na wigilije
[..YouTube..] fajny film.Wyprubuje przepis.Będe robił pierogi z kapustą na wigilije
Moje inne ciasto na pierogi, robione z mąki, oleju i jajka, bardzo elastyczne, też się kurczy, więc to chyba nie jest reguła :).
Robiłam kiedyś naturalny jogurt jak jeszcze mieszkałam u rodziców i miałam dostęp do wielofunkcyjnego robota, który sam mieszał i podgrzewał mleko. Z tego co pamiętam, 1 l mleka (nawet takiego z kartonika) należało podgrzać do 60 st. C razem z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, który zawierał żywe kultury bakterii, delikatnie cały czas mieszając. Potem przykrywało się naczynie, owijało kocem, wkładało pod kołdrę i zostawiało bodajże na 6 godzin. I z tego jogurtu można było robić kolejne.
[..YouTube..] Moje inne ciasto na pierogi, robione z mąki, oleju i jajka, bardzo elastyczne, też się kurczy, więc to chyba nie jest reguła :).
[..YouTube..] @MySonia1111 Moje inne ciasto na pierogi, robione z mąki, oleju i jajka, bardzo elastyczne, też się kurczy, więc to chyba nie jest reguła :).
[..YouTube..] Robiłam kiedyś naturalny jogurt jak jeszcze mieszkałam u rodziców i miałam dostęp do wielofunkcyjnego robota, który sam mieszał i podgrzewał mleko. Z tego co pamiętam, 1 l mleka (nawet takiego z kartonika) należało podgrzać do 60 st. C razem z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, który zawierał żywe kultury bakterii, delikatnie cały czas mieszając. Potem przykrywało się naczynie, owijało kocem, wkładało pod kołdrę i zostawiało bodajże na 6 godzin. I z tego jogurtu można było robić kolejne.
[..YouTube..] @agnasty82 Robiłam kiedyś naturalny jogurt jak jeszcze mieszkałam u rodziców i miałam dostęp do wielofunkcyjnego robota, który sam mieszał i podgrzewał mleko. Z tego co pamiętam, 1 l mleka (nawet takiego z kartonika) należało podgrzać do 60 st. C razem z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, który zawierał żywe kultury bakterii, delikatnie cały czas mieszając. Potem przykrywało się naczynie, owijało kocem, wkładało pod kołdrę i zostawiało bodajże na 6 godzin. I z tego jogurtu można było robić kolejne.
żeby się nie kurczyło to wystarczy dodać trochę oleju do ciasta
[..YouTube..] żeby się nie kurczyło to wystarczy dodać trochę oleju do ciasta
Poproszę o przepis na to, jak zrobić jogurt domowym sposobem.
w Tupperware
[..YouTube..] Poproszę o przepis na to, jak zrobić jogurt domowym sposobem.
[..YouTube..] w Tupperware
[..YouTube..] @naughtyxkiss w Tupperware
Ciasto z mlekiem jest pulchniejsze ale nie nadaje się do pierogów z owocami, ze szpinakiem, kapustą i grzybami oraz innych mokrych farszy bo po prostu przemiękka i jest spore ryzyko, że pierogi rozwalą się podczas gotowania. Jest dobre do pierogów ruskich.
Od kiedy zaczęłam robić ciasto zaparzane nie kombinuję z innymi przepisami, bo to ciasto jest bezpieczne, nawet najcieniej rozciągnięte nie pęka. Jest bardzo elastyczne i mocne. koniec z rozciapanymi pierogami.
Pierogi i uszka z ciasta zaparzanego są świetne do zamrażania. Zamrażam gotowane przez 2 minuty po wypłynięciu. Oczywiście wystudzone, obeschnięte i poporcjowane w woreczkach.
Kasiu, dziękuję, Twoje porady to prawdziwa skarbnica wiedzy na temat zaparzanego ciasta :).
mało szpinaku miałam
[..YouTube..] mało szpinaku miałam
[..YouTube..] @klusiiaa mało szpinaku miałam
mało farszuuu!
[..YouTube..] mało farszuuu!
Trzeba długo i mocno wyrabiać. Ale ja i tak wolę ciasto elastyczne, które prezentowałam tutaj w zeszłym tygodniu. Zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem pierogowym.
[..YouTube..] Trzeba długo i mocno wyrabiać. Ale ja i tak wolę ciasto elastyczne, które prezentowałam tutaj w zeszłym tygodniu. Zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem pierogowym.
[..YouTube..] @AgatkaJacusia Trzeba długo i mocno wyrabiać. Ale ja i tak wolę ciasto elastyczne, które prezentowałam tutaj w zeszłym tygodniu. Zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem pierogowym.
O, ciekawe, o dodawaniu mleka jeszcze nie słyszałam, chociaż ostatnio jedna z Czytelniczek pisała o tym, że robi ciasto maślankowe: mąkę miesza z maślanką i wyrabia ciasto. Będę musiała wypróbować.
bez jajka ciasto jakos nigdy mi nie wychodzi
[..YouTube..] O, ciekawe, o dodawaniu mleka jeszcze nie słyszałam, chociaż ostatnio jedna z Czytelniczek pisała o tym, że robi ciasto maślankowe: mąkę miesza z maślanką i wyrabia ciasto. Będę musiała wypróbować.
[..YouTube..] @1991madziulaczek O, ciekawe, o dodawaniu mleka jeszcze nie słyszałam, chociaż ostatnio jedna z Czytelniczek pisała o tym, że robi ciasto maślankowe: mąkę miesza z maślanką i wyrabia ciasto. Będę musiała wypróbować.
[..YouTube..] bez jajka ciasto jakos nigdy mi nie wychodzi
ja zamiast wody dodaje ciepłego mleka. Wtedy ciasto jest takie pulchniejsze..:)
Jaką macie kamerę?
[..YouTube..] ja zamiast wody dodaje ciepłego mleka. Wtedy ciasto jest takie pulchniejsze..:)
[..YouTube..] Jaką macie kamerę?
Jeszcze dodam, że ciasto zaparzane jest świetne szczególnie do pierogów z owocami. Jest elastyczne, nie nasiąka sokiem z owoców i w rezultacie nie rozmięka w czasie gotowania i nie pęka. Świetnie się naciąga oraz skleja. Jest bardzo plastyczne.
Ciasto zarabiane zimną wodą niewątpliwie jest smaczne ale w przypadku mokrego farszu często przesiąka lub rozkleja się. Z ciastem zaparzanym to się nie zdarza. Od kiedy spróbowałam tego sposobu robienia ciasta, już nie stosuję innego.
Świetnie się wałkuje, nie potrzeba mąki do podsypywania, nie przykleja się do stolnicy i wałka.
Słyszałam już od kilku osób o zaletach tego ciasta i chyba w końcu będę musiała wypróbować :).
Najlepsze na pierogi jest ciasto tzw. zaparzane.
3 i 1/3 szklanki mąki najlepiej tortowej (czasem więcej, zależy od stopnia wysuszenia mąki)
1 szklanka prawie wrzącej wody
1 roztrzepane jajko
1-2 łyżek oleju
sól wg uznania do ciasta słonego (ruskie pierogi, pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami, do uszek z grzybami), do ciasta na słodko nie dodaję soli
Mąkę wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem i mieszam nożem z długim ostrzem (nie rozumiem, po co robić to ręką). Podczas mieszania zrobią się kluchy ale to nic nie szkodzi. Gdy zawartość miski nieco przestygnie zagniatam ciasto rękami w międzyczasie dodaję jajko, olej i ewentualnie sól.
Gdy składnik się połączą ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze trochę ugniatam aby było gładkie. Gdy jest zbyt twarde dodaję łyżkę lub pół łyżki wody, gdy zbyt miękkie podsypuję mąki.
Dobrze zagniecione ciasto kładę na talerz, przykrywam filia spożywczą aby nie wyschło i nie utworzyło na wierzchy wyschniętej skorupki. Ciasto powinno odpoczywać ok. 30 minut. Potem można wałkować i wycinać krążki na pierogi.
Bardzo podobnie robię ciasto makaronowe, z tym, ze dodaję mniej wrzątku, a gdy zagniotę z mąką, po przestygnięciu dodaję roztrzepane jajka (4-5) albo żółtka. W zależności od upodobań
Moja mama jeszcze bardziej zmodernizowała pracę w kuchni i ciasto na pierogi zagniata w maszynie do wypieku chleba na programie „zagniatanie ciasta” – 15 minut. Nic nie parzy i nic nie trzeba kombinować, tylko sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję.
Pierogi „na słono” gotuję w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię odmierzam czas 2-3 minuty, wyjmuję na durszlak, przelewam zimną wodą (hartuję), kilkakrotnie podrzucam na durszlaku aby wytrzepać wodę. Następnie przesypuję pierogi do miski i polewam roztopionym tłuszczem: smalcem z cebulką, masłem itd.
Jeśli gotuję pierogi z owocami, to najpierw do wrzątku wsypuję łyżkę cukru (w słonym wrzątku smaki się gryzą) i gotuję jw. Polewam roztopionym masłem ghee (klarowanym).
Nie, ktoś z jej znajomych jest. Takich recenzji jak z wałkowania ciasta to ja nie robię 😉 Co innego gdyby to był jakiś robot kuchenny :).
Ciasto na pierogi temat rzeka jak widzę 🙂 Ja nigdy nie umiałam zrobić dobrego ciasta, chyba, że kiedyś pod okiem mamy 🙂 Parę lat temu koleżanka zdradziła mi prosty przepis, który to krąży od lat u niej w rodzinie, także jest sprawdzony.
3 szklanki mąki zalewamy 1 szklanką wrzątku (tu zależy od maki można dodać jeszcze ok. 1/4 szklanki), polewamy olejem, kilka łyżek i zostawiamy na kilka minut. Zbieramy ciasto nożem, chwilę później można już zagniatać. Jest takie fajne i ciepłe :). Nie trzeba go długo wygniatać, ma być elastyczne. Uwierzcie mi jest super i od tej pory nie robię innego, chyba, że w ramach testu. Łatwo się też wałkuje na cienkie ciasto i nie rozrywa. I jest to pierwsze ciasto które mi się zaczęło udawać 🙂
To teraz lecę kręcić knedle 🙂
jest konsultantka? chętnie obejrze recenzje tych produktów 🙂
Mama mnie regularnie wyposaża ;).
Widze, że posiadasz róznież kilka rzeczy z Tuperware 🙂 bardzo dobre firma u mnie tyle tego jest ze jej, ale przydają się, zarówno stolnica jak i walek bardzo je lubie 🙂
[..YouTube..] Nie, ktoś z jej znajomych jest. Takich recenzji jak z wałkowania ciasta to ja nie robię 😉 Co innego gdyby to był jakiś robot kuchenny :).
[..YouTube..] @1truskawkowa Nie, ktoś z jej znajomych jest. Takich recenzji jak z wałkowania ciasta to ja nie robię 😉 Co innego gdyby to był jakiś robot kuchenny :).
[..YouTube..] jest konsultantka? chętnie obejrze recenzje tych produktów 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia jest konsultantka? chętnie obejrze recenzje tych produktów 🙂
[..YouTube..] Mama mnie regularnie wyposaża ;).
[..YouTube..] @1truskawkowa Mama mnie regularnie wyposaża ;).
[..YouTube..] Widze, że posiadasz róznież kilka rzeczy z Tuperware 🙂 bardzo dobre firma u mnie tyle tego jest ze jej, ale przydają się, zarówno stolnica jak i walek bardzo je lubie 🙂
[..YouTube..] gdzie mozna kupic taka 'mate’ na ktorej rozwalkowywalas ciasto? 🙂
można podsypywać dodatkową mąką, ale wtedy straci na miękkości. Tak jak pokazuję w filmie – odrywam kółko ciasta od stolnicy i rozciągam palcami przed nałożeniem farszu 🙂
masz jakiś sposób żeby ciasto po rozwałkowaniu sie nie kurczyło
przyda sie 5/5 i pozdrawiam
[..YouTube..] można podsypywać dodatkową mąką, ale wtedy straci na miękkości. Tak jak pokazuję w filmie – odrywam kółko ciasta od stolnicy i rozciągam palcami przed nałożeniem farszu 🙂
[..YouTube..] @TheUnboxinglive można podsypywać dodatkową mąką, ale wtedy straci na miękkości. Tak jak pokazuję w filmie – odrywam kółko ciasta od stolnicy i rozciągam palcami przed nałożeniem farszu 🙂
[..YouTube..] masz jakiś sposób żeby ciasto po rozwałkowaniu sie nie kurczyło
[..YouTube..] przyda sie 5/5 i pozdrawiam
Ja dzisiaj do mamy sms-a wysłałam z pytaniem o ciasto na pierogi, a tu proszę 🙂 Skarbnica wiedzy. Przepis taki sam jak pierwszy wpis: 1/2 kg mąki, jajko, niecała szklanka mocno ciepłej wody i łyżka oleju.
Przepis mojej Babci – jest w naszej rodzinie niezastąpiony:
Składniki na ok.70 pierogów wykrojonych szklanką:
1/2 kg mąki,
1/4 kostki masła,
2/3 szklanki gorącej wody,
Wykonanie:
Mąkę wsypać do średniej wielkości miski włożyć masło ( twarde prosto z lodówki ) i tak długo je rozcierać w mące aż całkowicie się rozprowadzi.
Dodawać stopniowo gorącą wodę ( parzącą – uważać na palce ) i wyrabiać na gładką masę.
Przełożyć ciasto do foliowego woreczka, zostawić do wystygnięcia.
Do wałkowania dzielić na 3~~4 części.
Ciasto nie wymaga podsypywania mąką ( i dlatego go lubię ), a smakuje ~~~to trzeba spróbować …
Smacznego życzę Wszystkim miłośnikom pierogów ….
Czy zamiast masła można dać olej?
To maślankowe to może nawet można zrobić z maślanki smakowej i dołożyć do środka owoce o tym samym smaku, kto wie? 🙂
ja zawsze wkładam ciasto do foliowej torebki na 10 minut, wtedy się 'poci’ i jest duzo bardziej elastyczne ; )
ale jak się poparzy paluchy a na koniec doda pół łyżeczki masła to są NAJLEPSZE 🙂 ale 30 min gniecenia jak nic…
wlasnie dlatego by nie parzyc paluchow maslankowe ciasto jest najlepsze:)
To jest stary wiejski przepis od mojej sasiadki-swego czasu/2006-2007/ „przeboj” Galerii Potraw w GP:)Pol litra maslanki i tyle maki ile zabierze-tak ca ponad pol kg.I juz:)Ciasto jest elastyczne i plastyczne-nadaje sie i do slodkich i do wytrawnych farszy.
Jolu, a jakie to maślankowe? Z maślanką? Podziel się proporcjami 🙂
Mąka,gorąca woda,sól,olej
muszę spróbować z masełkiem
no jak zwykle-niezawodne maslankowe:D
2 szklanki mąki,szklanka ciepłej wody pół łyżki masła , zawsze wychodzą idealne
ja robię z:
pół kilograma mąki
jajko
ćwierć, do pół szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
szczypta soli
aczkolwiek nigdy nie udało mi się utrafić z rozwałkowaniem na właściwą grubość ;-|
pierogi to nie jest moja mocna strona