fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi przygotowuję, korzystając z kilku niezawodnych sposobów. Dzięki nim ciasto na pierogi będzie smaczne i łatwe do wałkowania oraz lepienia. Pokażę Wam jak zrobić je, korzystając z klasycznej receptury lub dodając składniki poprawiające jego elastyczność lub miękkość.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na pierogi

Poniżej zebrałam  przepisy na ciasto na pierogi. Można je wykorzystać do wielu potraw. Przygotujecie ruskie, pierogi z owocami i warzywami lub grzybami, pierogi mięsne, a także uszka do barszczu, pyzy czy knedle. Warto pamiętać, że ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, a jej ostateczne zużycie „wyjdzie” nam dopiero podczas wyrabiania.

Ciasto na pierogi – 5 niezmiennych, uniwersalnych zasad

  1. Najlepsza mąka na ciasto na pierogi – pszenna luksusowa, typ 550. Jednak moja mama i babcia zawsze wykorzystywały mąkę tortową typu 450 i z taką też się udaje :). Przygotowywałam również ciasto na pierogi z mąki orkiszowej typu 630 i mąki poznańskiej typu 500.
  2. Ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia.
  3. Wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania.
  4. Lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy).
  5. Jeśli jest elastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami.

Przepis na ciasto na pierogi klasyczne

W najprostszej formie to mąka połączona z wodą, z dodatkiem odrobiny soli. Należy dobrze wyrobić je ręką, powinno być elastyczne i dać się cieniutko rozwałkować. Jest klasycznym ciastem na pierogi ruskie, uszka oraz kołduny.

Klasyczne ciasto na pierogi

Klasyczne ciasto na pierogi

Tradycyjne, klasyczne ciasto na pierogi bez jajek, tłuszczu i bez mleka. Tylko mąka, woda i sól – sprawdzony przepis na ciasto na pierogi klasyczne.
4.94 z 15 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto klasyczne na pierogi, ciasto na pierogi bez jajek, ciasto na pierogi klasyczne, ciasto na pierogi podstawowe, klasyczne ciasto na pierogi, podstawowe ciasto na pierogi
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 179.61kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody (letnia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek lub zagotowane mleko i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
    Klasyczne ciasto na pierogi - krok 1
  • Sól rozpuszczam w wodzie.
    Elastyczne ciasto na pierogi - krok 2
  • Stopniowo wlewam wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
    Klasyczne ciasto na pierogi - krok 3
  • Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
    Klasyczne ciasto na pierogi

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 179.61kcal (9%) | Carbohydrates: 37.63g (13%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 0.395g (1%) | Sód: 308.55mg (13%) | Potas: 52.76mg (2%) | Fiber: 1.32g (6%) | Cukier: 0.132g | Wapń: 8.6mg (1%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zaparzane ciasto na pierogi

Ten sam skład co klasyczne (lub woda zastąpiona mlekiem), ale lepsza elastyczność dzięki zaparzeniu mąki i uplastycznieniu zawartego w niej glutenu.

Zaparzane ciasto na pierogi

Zaparzane ciasto na pierogi

Zaparzane ciasto na pierogi, do przygotowania z mąki, soli i wrzącej wody lub zagotowanego mleka. Delikatne i elastyczne, a jednocześnie wytrzymałe ciasto.
5 z 10 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto na pierogi zaparzane, zaparzane ciasto na pierogi, zaparzane ciasto pierogowe
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 199.08kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody lub mleka (wrzątek)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
  • Sól rozpuszczam w wodzie lub mleku.
  • Zalewam gorącą wodą lub mlekiem mąkę, cały czas mieszając łyżką i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Odstawiam do wystudzenia.
  • Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 199.08kcal (10%) | Carbohydrates: 39.08g (13%) | Białko: 6.053g (12%) | Fat: 1.45g (2%) | Tłuszcze nasycone: 0.66g (4%) | Cholesterol: 3.16mg (1%) | Sód: 320.66mg (14%) | Potas: 95.13mg (3%) | Fiber: 1.316g (5%) | Cukier: 1.711g (2%) | Witamina A: 52IU (1%) | Wapń: 43.8mg (4%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Elastyczne ciasto na pierogi

Delikatne, łatwe do cienkiego rozwałkowania i rozpływające się w ustach po ugotowaniu, oprócz składników klasycznego ciasta: mąki i wody, wymaga dodania odrobiny soli, jajka i oleju. Jest mniej podatne na obsychanie i trudniej twardnieje po ugotowaniu i wystudzeniu pierogów, jednak mimo wszystko polecam przykrywać pierogi ściereczką po sklejeniu, a do lodówki wstawiać ugotowane, ostudzone i przykryte z wierzchu, np. talerzem.

Elastyczne ciasto na pierogi

Elastyczne ciasto na pierogi

Elastyczne ciasto na pierogi, łatwe do rozwałkowania i lepienia. Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi elastyczne z mąki, wody, jajka i oleju.
5 z 10 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto elastyczne na pierogi, ciasto na pierogi elastyczne, elastyczne ciasto na pierogi, elastyczne ciasto na pierogi przepis, elastyczne ciasto pierogowe
Liczba porcji: 130 pierogów (ok.)
Kalorie: 223.295kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanki wody (ciepła)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 szczypty soli (duże)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:
  1. Pierogi ruskie
  2. Pierogi z bobem

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
    Elastyczne ciasto na pierogi - krok 1
  • Sól rozpuszczam w wodzie.
    Elastyczne ciasto na pierogi - krok 2
  • Do zagłębienia w kopcu z mąki wbijam jajko.
    Elastyczne ciasto na pierogi - krok 3
  • Stopniowo wlewam wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
  • Stopniowo, kiedy cała woda została już wchłonięta, do ciasta dodaję olej i nadal wyrabiam.
    Elastyczne ciasto na pierogi - krok 4
  • Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
    Elastyczne ciasto na pierogi - krok 5

Wartości odżywcze

Kalorie: 223.295kcal (11%) | Carbohydrates: 37.841g (13%) | Białko: 5.114g (10%) | Fat: 5.227g (8%) | Tłuszcze nasycone: 0.341g (2%) | Cholesterol: 0.341mg | Sód: 11.364mg | Potas: 53.295mg (2%) | Fiber: 1.25g (5%) | Cukier: 0.114g | Witamina A: 5.7IU | Wapń: 8.4mg (1%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Maślane ciasto na pierogi

Można powiedzieć, że to taki skład jak w cieście elastycznym. Jest tutaj tłuszcz z masła i żółtko z jajka. Zamiast jajecznego białka mamy to, które znajduje się w maśle. Mięciutkie, łatwe do wałkowania i sklejania, a do tego o bardzo dobrym smaku. Ta receptura to odkrycie mojej mamy w 2019 roku. Myślę, że zagości u nas na bardzo długo :).

Maślane ciasto na pierogi

Maślane ciasto na pierogi

Maślane ciasto na pierogi jest miękkie, delikatne i bardzo elastyczne. Doskonale daje się wałkować. Uniwersalne zarówno do miękkiego, jak i nieco twardszego farszu.
4.80 z 10 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: maślane ciasto na pierogi
Liczba porcji: 120 pierogów (ok.)
Kalorie: 296kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g mąki (najlepiej typ 500 (poznańska); przesiana)
  • 250 ml wody (gorąca)
  • 100 g masła (½ kostki; miękkie)
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Wałek do ciasta
  • Stolnica

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Rozpuszczam sól w wodzie.
  • W przesianej do sporej miski mące formuję zagłębienie. Wlewam gorącą wodę.
  • Mieszam za pomocą drewnianej łyżki, starając się połączyć z wodą jak najwięcej mąki.
  • Gdy mieszanka przestygnie i przestanie parzyć palce, dodaję masło i żółtko. Wyrabiam intensywnie przez ok. 10 minut.
    W razie potrzeby dodaję odrobinę ciepłej wody lub dosypuję odrobinę dodatkowej mąki.
  • Zawijam szczelnie w worek i odstawiam na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można rozpocząć wałkowanie, wykrawanie krążków i nadziewanie farszem.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 296kcal (15%) | Carbohydrates: 43g (14%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 72mg (24%) | Sód: 299mg (13%) | Potas: 64mg (2%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 342IU (7%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 3mg (15%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 1µg (1%) | Wapń: 17mg (2%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 12mg (3%) | Phosphorus: 80mg (8%) | Selenium: 21µg (30%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ziemniaczane ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków pozwala na łatwiejsze i grubsze wałkowanie i większe, solidniejsze pierogi, które można nadziać większą ilością farszu. Ugotowane pierogi przygotowane z takiego ciasta, pomimo swojej grubości, nie będą twarde – zmiękcza je dodatek ziemniaków. Ciasto z ziemniakami świetnie nadaje się do nadziewania farszami mięsnymi, sprawdzi się też przy pierogach z owocami czy knedlach i pyzach.

Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle

Ziemniaczane ciasto na pierogi, pyzy i knedle

Ziemniaczane ciasto na pierogi, miękkie i delikatne, do wykorzystania również jako ciasto na knedle i pyzy. Ciasto na pierogi z ziemniakami.
5 z 9 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto na pierogi z ziemniakami, ciasto na pierogi ziemniaczane, ciasto ziemniaczane na pierogi, ziemniaczane ciasto na pierogi, ziemniaczane ciasto pierogowe
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 145.6kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
  • 2 jajka

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:
  1. Knedle z truskawkami
  2. Knedle ze śliwkami
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować ziemniaki

Jak zrobić

  • Ziemniaki mielę w maszynce.
    Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle - krok 1
  • Wszystkie składniki zagniatam w misce lub na stolnicy na ciasto.
    Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle - krok 2

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 145.6kcal (7%) | Carbohydrates: 27.8g (9%) | Białko: 5.39g (11%) | Fat: 1.21g (2%) | Tłuszcze nasycone: 0.33g (2%) | Cholesterol: 35.83mg (12%) | Sód: 19.67mg (1%) | Potas: 269.56mg (8%) | Fiber: 2.09g (9%) | Cukier: 0.11g | Witamina A: 52.2IU (1%) | Witamina C: 6.3mg (8%) | Wapń: 26mg (3%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży

Pozwala na łatwiejsze wałkowanie, formowanie i klejenie pierogów, dlatego polecam je szczególnie osobom stawiającym pierwsze kroki w ich lepieniu. Nie wymaga przygotowania rozczynu czy wyrastania, wystarczy jedynie dodać drożdże do ciasta przed wyrobieniem, razem z pozostałymi składnikami.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi z drożdżami

Ciasto na pierogi z drożdżami – pulchniejsze i delikatniejsze. Prosty przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży dla uzyskania większej miękkości i lekkości.
4.72 z 14 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, ciasto na pierogi z drożdżami, ciasto na pierogi z drożdżami przepis, drożdże w cieście na pierogi
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 144.57kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
  • Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie.
  • Wodę z drożdżami, olej, jajko i sól dodaję do mąki.
  • Rozpoczynam zagniatanie ciasta, podsypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Stopniowo wlewam gorącą wodę w trakcie wyrabiania. Ciasto potrzebuje 10 minut zagniatania.

Wartości odżywcze

Kalorie: 144.57kcal (7%) | Carbohydrates: 27.29g (9%) | Białko: 4.43g (9%) | Fat: 1.57g (2%) | Tłuszcze nasycone: 0.29g (2%) | Cholesterol: 23.29mg (8%) | Sód: 15.14mg (1%) | Potas: 46.86mg (1%) | Fiber: 0.86g (4%) | Witamina A: 34.3IU (1%) | Wapń: 8.9mg (1%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Maślankowe ciasto na pierogi

Wg pomysłu Joli nadesłanego w komentarzach. Pozwala na łatwiejsze wałkowanie, formowanie i klejenie pierogów, gorąco polecam początkującym. Jest to najbardziej miękkie i plastyczne spośród wszystkich zaprezentowanych tutaj ciast, dlatego idealnie nada się również do farszy, w których skład wchodzą składniki o ostrych krawędziach (np. siekane orzechy czy migdały). Można nadziewać je farszami mięsnymi, warzywnymi i owocowymi, do których pasuje najlepiej.

Maślankowe ciasto na pierogi

Maślankowe ciasto na pierogi

Delikatne, maślankowe ciasto na pierogi, bardzo miękkie, najlepsze.
5 z 11 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto maślankowe na pierogi, ciasto na pierogi maślankowe, ciasto na pierogi z maślanką, ciasto z maślanką na pierogi, maślankowe ciasto na pierogi
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 189.13kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki maślanki
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:
  1. Pierogi z truskawkami
  2. Pierogi z dynią

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.
    Maślankowe ciasto na pierogi - krok 1
  • Dosypujemy sól i dolewamy stopniowo maślankę, cały czas zagniatając.
    Maślankowe ciasto na pierogi - krok 2
  • Zagniatamy ciasto maślankowe przez ok. 10 minut.
    Maślankowe ciasto na pierogi - krok 3

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 189.13kcal (9%) | Carbohydrates: 37.13g (12%) | Białko: 5.75g (12%) | Fat: 1.375g (2%) | Tłuszcze nasycone: 0.625g (4%) | Cholesterol: 3.25mg (1%) | Sód: 37.25mg (2%) | Potas: 90.625mg (3%) | Fiber: 1.25g (5%) | Cukier: 1.5g (2%) | Witamina A: 49.5IU (1%) | Wapń: 41.5mg (4%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jogurtowe ciasto na pierogi

Wg pomysłu Ewy nadesłanego w komentarzach na Facebooku. Alternatywa dla ciasta maślankowego, te same właściwości i zastosowanie.

Ciasto na pierogi

Jogurtowe ciasto na pierogi

Delikatne, jogurtowe ciasto na pierogi, bardzo miękkie, plastyczne i łatwe do wałkowania.
5 z 10 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto jogurtowe na pierogi, ciasto na pierogi jogurt, ciasto na pierogi jogurtowe, ciasto na pierogi z jogurtem, jogurtowe ciasto na pierogi
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 201.87kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:
  1. Pierogi z serem

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
  • Dosypuję sól i dolewam stopniowo jogurt, cały czas zagniatając.
  • Zagniatam ciasto jogurtowe przez ok. 10 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 201.87kcal (10%) | Carbohydrates: 39.6g (13%) | Białko: 6.67g (13%) | Fat: 1.47g (2%) | Tłuszcze nasycone: 0.67g (4%) | Cholesterol: 4.13mg (1%) | Sód: 16mg (1%) | Potas: 104.13mg (3%) | Fiber: 1.33g (6%) | Cukier: 1.6g (2%) | Witamina A: 32.5IU (1%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 47.1mg (5%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Elastyczne i miękkie, można cienko rozwałkować i łatwo kleić pierogi. Im cieniej rozwałkowane, tym delikatniejsze, dlatego do farszu, w którym występują ostre składniki, np. orzechy, warto wałkować je nieco grubiej.

Ciasto na pierogi bezglutenowe

Ciasto na pierogi bezglutenowe

Ciasto na pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej, ryżowej, skrobi kukurydzianej i tapioki z olejem i solą. Sprawdzony przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi.
4.92 z 12 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: bezglutenowe ciasto na pierogi, ciasto na pierogi bez glutenu, ciasto na pierogi bezglutenowe, przepis na ciasto na pierogi bez glutenu, przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe
Liczba porcji: 80 pierogów (ok.)
Kalorie: 278.62kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g skrobi kukurydzianej (w białym kolorze, tzw. mazeina, maze flour; nie mylić z mąką kukurydzianą, która jest żółta)
  • 50 g mąki gryczanej lub ciemnej ryżowej (ciemna mąka ryżowa powstaje po zmieleniu brązowego lub czerwonego ryżu; mąka gryczana powstaje po zmieleniu białej, nieprażonej kaszy gryczanej)
  • 75 g białej mąki ryżowej z ryżu kleistego (powstaje po zmieleniu białego ryżu kleistego)
  • 75 g mąki ziemniaczanej (biała skrobia ziemniaczana)
  • 125 g sproszkowanej tapioki
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml gorącej wody (ok. ¾ szklanki; zagotowana, następnie odstawiona na 2 minuty)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Podane proporcje to w rzeczywistości 2½ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej najlepszej i ¼ szklanki sproszkowanej tapioki.
  2. Ciasto nadaje się też do przygotowania pierogów smażonych na głębokim tłuszczu oraz tych pieczonych w piekarniku.
  3. Cienko rozwałkowane, pokrojone w trójkąty, z dodatkiem przypraw i/lub ziół, można usmażyć to ciasto na patelni bez tłuszczu (najlepiej żeliwnej lub innej, nieprzywierającej) i przygotować pyszne, bezglutenowe chipsy tortillas o minimalnej zawartości tłuszczu.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki suche przesypuję do miski i zalewam gorącą wodą.
  • Mieszam za pomocą łyżki, starając się rozprowadzić wilgoć po jak największej ilości mąki.
  • Kiedy ciasto przestygnie i nie będzie parzyć w palce, dodaję olej.
  • Wyrabiam przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podsypując odrobinę dodatkowej mąki lub dodając niewiele wody.
  • UWAGA: może się wydawać, że wody jest za mało, ale w trakcie wyrabiania stopniowo zwiększa się wilgotność ciasta.
  • Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Rozwałkowuję cienko ciasto na omączonej stolnicy i wykrawam kółka na pierogi. Nadziewam farszem, wkładam do delikatnie delikatnie gotującej, osolonej wody, zwiększam ogień i wyjmuję jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 278.62kcal (14%) | Carbohydrates: 48g (16%) | Białko: 2.46g (5%) | Fat: 8.92g (14%) | Tłuszcze nasycone: 0.615g (4%) | Sód: 186.62mg (8%) | Potas: 172.62mg (5%) | Fiber: 1.69g (7%) | Cukier: 0.615g (1%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
137 komentarzy
  • A ja mam pytanie odnośnie maślanego ciasta na pierogi… czy masło powinno być rozpuszczone czy dodajemy po prostu miękkie masło i zagniatamy ciasto?

  • Doskonałe ciasto, tylko trzeba pamiętać, że mąka ryżowa to ma być mąka z ryżu kleistego :). Jak zrobiłam kiedyś ze zwykłego białego sypkiego, to mi potem ciasta się rwały.

  • Przykrywanie ulepionych pierogów ściereczką, jeszcze wilgotną, to bardzo zła rada. Zrobiłam tak jako początkująca w lepieniu pierogów i powiem tyle: zmarnowana robota. Przyklejają się do materiału, kilka musiałam wyrzucić :/
    Powinny leżeć sobie przed ugotowaniem swobodnie na suchym, posypanym mąką podłożu, np. na stolnicy! Niczym nie przykryte. Przypomniałam to sobie niestety za późno, a przecież widziałam to w czasach, kiedy moja niestety nieżyjąca już babcia lepiła je hurtowo. Niestety przepis się nie ostał.

  • Ciasto na pierogi z gorącą wodą sprawdzone! Jest naprawdę zarąbiste!!! Bardzo dobrze mi się robiło pierogi, a jadło jeszcze lepiej 😉

    • Czy moja odpowiedź będzie się liczyć? 🙂

      Mrozimy je z mamą od lat, takie już ugotowane, przelane zimną wodą i wystudzone. Po rozmrożeniu można odgrzać na parze albo szybko podgotować, wrzucając na wrzątek.

  • Dla mnie najlepszym przepisem jest ciasto na pierogi parzone. Zalewam mąkę wrzątkiem i ugniatam jak trochę ostygnie. Pierogi po ugotowaniu są mięciutkie i puszyste 🙂

  • Dzień dobry 🙂 mam takie pytanie, jak najlepiej przechowywać pierogi, które są ulepione (ruskie) a nie są jeszcze ugotowane? Czy mogą być zamrożone? Czy lepiej podgotować je i takie zamrozić?
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    • Możesz zamrozić 🙂 Ja układam obok siebie na tacce (żeby się nie dotykały), do zamrażarki i jak bd twarde to do woreczka i spowrotem 😛 Są przeciwnicy mrożenia ale ja lubie pierogi wszelakie i o każdej porze dnia i nocy 🙂 i wtedy się przydają mrożone 🙂 A co do ciasta to chyba co dom to inne 🙂 Ja naprzykład mam proporcje 2 szk mąki i niepełna szk letniej wody z solą i oliwą z oliwek 🙂

  • Chciałam jeszcze napisać, że zrobiłam wczoraj pierogi właśnie z tego ciasta
    i wyszło genialnie 🙂 Dziękuję! 😉

  • Uwielbiam z kapustą i grzybami mojej Babci oraz z jagodami. Na dalszych
    miejscach są ruskie, ze szpinakiem oraz z kaszą gryczaną z ziemniakami lub
    serem. Przed etapem wegetariańskim lubiłam też klasyczne z mięsem. Boże,
    właściwie to nie wiem czy są jakieś pierogi, których nie lubię…są z
    płuckami!

  • ale o co chodzi z tymi jednym prostym trickiem?! ja robię tak samo ciasto
    na pierogi, jest najlepsze i najłatwiejsze wg mnie! tylko zanim zacznę
    wałkować to odstawiam na chwile ciasto pod ściereczkę by „odpoczęło”, robi
    sie wtedy mięciutkie i elastyczne! a najlepsze pierogi to ruskie pierogi i
    te z truskawkami! najmniej lubię z mięsem

  • Ulubione pierożki? Chyba te z mięsno- kurkowo- cebulowym farszem 🙂 Twoje
    ciasto wygląda na dość twarde kiedy je ugnietasz, ale może to tylko
    złudzenie…

  • #przepis na ciasto na pierogi – zaparzane ciasto na pierogi :). Z czym
    najlepiej smakują, jaki farsz lubicie? #kuchnia

    • Można zamrozić, sprawdziłam to kiedyś. Owinięte w folię wkłada się do zamrażalnika, a po rozmrożeniu, jeśli będzie trochę za wilgotne, trzeba dosypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze raz. Nie wiem na jak długo można je zamrozić – ja wszystko mrożę dłużej niż faktycznie się powinno ;). Obstawiam, że może spokojnie wytrzymać przez miesiąc.

  • Hej, czytalam i czytalam, zeby znalesc przepis ktory dostalam od babci, ale nie znalazlam.
    Oto przepis, tyle tylko ze nie znam dokladnych proporcji.

    maka
    sol
    maslo
    wrzaca woda

    Ciasto trzeba wyrabiac duzym nozem bo wrzaca woda uniemozliwia zatopienie reki (prawdziwe tortury, prosze mi wierzyc). Goraca woda roztopi ladnie maslo, problem tylko w tym ze jak ciasto ostygnie (przy drugim walkowaniu) to bardzo trudno je rozwalkowac, i w zasadzie jest prawie niemozliwe zeby wykroic cieniutkie kolka, wiec musze je za kazdym razem rozgniatac palcami. Poytywna strona to taka, ze pierogi nigdy nie rozwalily sie podczas gotowania, i sa calkiem pyszniutkie. Latwe do zamrozenia surowe (nie posklejaja sie jesli uzyjesz duzo maki) i latwe do ogtotowania po zamrozeniu.
    Czy ktos mial kiedys taki przepis?

  • Najlepiej zamrozić surowe, ulepione, ułożone na tacce, żeby się nie posklejały. Ugotowane też można zamrozić, a potem najlepiej odgrzać na parze. W lodówce ugotowane pierogi można przechowywać po przelaniu zimną wodą i dokładnym przykryciu, żeby ciasto nie obeschło.

  • CIASTO NA PIEROGI ELASTYCZNE – PO PROSTU BOOOSKIEE !! Pomimo moich wcześniejszych prób robienia ciasta na pierogi z innych przepisów- kończyło się zawsze koszem na śmieci….ale TEN PRZEPIS jest REWELACYJNY – CIASTO IDEALNE ZA KAŻDYM !! RAZEM 🙂 DZIĘKUJĘ … WESOŁYCH ŚWIĄT 🙂

  • witam, mam pytanko
    czy mogę zamrozić pierogi zrobione z ciasta maślankowego. chodzi mi dokładnie o zamrożenie przed ugotowaniem. z góry dziękuję za odpowiedz

    • Szkoda, że ja nie zadałem tego pytania zanim zamroziłem swoje. Wyzwanie przyjęte. Jednego wyjąłem z zamrażarki. Wrzuciłem na wrzątek. Próbowałem rozgotować. Przyjął pozycję obronną, zwartą. Dotrwał do kresu mojej cierpliwości. Nie pękł. Smakował tak jak jego kolega ugotowany przed zamrożeniem. WNIOSEK: 1. Ciasto maślankowe można mrozić. 2. Nadal mogę cieszyć się, że pierogi na święta już mam.

    • mam dla was sprawdzony sposob na gotowanie zamrozonych pierogow .wkladajcie je zaraz do zimnej wody i dopiero wtedy gotujcie nigdy sie nie rozkleja i sa pyszne 🙂

  • Z porcji ciasta maślankowego wyciągnąłem 70 pierogów wykrawając szklanką o średnicy 77 mm a i tak nadzienie przeświecało, więc 100 szt. jest dla mnie niewyobrażalne. Nie rwało się, trochę musiałem podsypać. Tylko dwa musiałem „wulkanizować”. 😉 Ogólnie duży plus. Nawet smaczne, jak na pierogi. Generalnie toleruję tylko smażone. Stąd pytanie: Które ciasto polecasz do odsmażenia?

  • Ten drugi przepis na elastyczne ciasto jest rewelacyjny, ale 130 szt??? Niemożliwe! Ja zrobiłam 40 szt. I nie wyrzucilam ani grama ciasta. Pozdrawiam 🙂

      • Pani Doroto! POMOCY.. Pani przepisy na pierogi zarówno elastyczne jak i klasyczne są GENIALNE nawet w moim wykonaniu . Tzn ja nie przepadam za wałkowaniem ale mąż lubi pierogi i wychodzą SUPER.. Niestety pierogi BEZGLUTENOWE z mąki najlepszej + tapioka + woda+sól coś chyba robie nie tak, albo czegoś mi tu BRAKUJE, bo po zrobieniu 10-15 pierożków muszę (robić małe dla wnuka pożeracza pierogów) ciasto zaczyna się mocno kruszyć i nie mam szans w miarę normalnie wałkować ciasta.
        Czy do tej receptury COŚ jeszcze TRZEBA DODAĆ a jeśli tak to ILE. (oby nie mleko ani drożdże

        • Dzień dobry Pani Ireno, a czy trzyma Pani ciasto pod przykryciem, kiedy klei Pani pierogi? Może po prostu szybko obsycha, chociaż u mnie nie było nigdy tego problemu. Jednak nie robiłam nigdy z bardzo dużej porcji na zapas. I jeszcze kwestia mąki ryżowej: najlepiej jak to jest mąka z kleistego ryżu, wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne.

  • Jajko do ciasta na pierogi jest słabe, bo od białka ciasto twardnieje, natomiast samo żółtko jest jak najbardziej wskazane 🙂

  • Spróbowałam tego przepisu na ciasto i wyszło naprawdę dobre. Ostatnio byłam w Królestwie Pierożka – takiej bardzo sympatycznej krakowskiej pierogarni, i tam natknęłam się na pierogi z jabłkiem w płatkach róży – palce lizać! Tylko właśnie najlepiej te pierożki smakują na delikatnym cieście, dlatego też dziękuję autorce za przepis 🙂

  • przepis zaje-fajny… ale ściema że to jest na 100szt. pierogów {ten przepis}!!!!!!! robiłam dzisiaj i musiałam 2x dorabiac… chyba że rozwałkowane ciasto ma byc tak ciękie że ”Warszawe” widac…

  • Kochani jestem na emeryturze. Bawie sie w kuchni z mozliwym skutkiem. Pieke, smaze i gotuje. Wszystkim smakuje. Chcialbym sie podzielic moim przepisem na pierogi. Moze go znasz? Jest bardzo prost i tez fajny. Jedno opakowanie 500 ml smietany 12%. Szczypte soli imaki ile zabierze. Wyrabiam dokladnie. Pierogi sa bardzo fajne. Serdecznie pozdrawiam. Moze ktos napisze do mnie.

  • Każdy przepis, który widziałam jest z jajkami, a one nie są konieczne 🙂

    Mój przepis (sprawdzony po tysiąckroć) ^^
    -mąka (2 szk.)
    -ciepła woda (ok. 1 szk.)
    -olej
    -sól

    Ciasto jest miękkie, szybko się wyrabia, naprawdę polecam 🙂

  • Świetna strona, w końcu znalazłam normalny przepis i nie musiałam po tysiąc razy dosypywać mąki lub dolewać wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 87 pierogów z jagodami czeka 😀

  • Witam, pisze z USA i mam pytanie w sprawie odmierzania skladnikow. W stanach mamy miarki do odmierzenia szklanki, ale polska szklanka to chyba nie to samo. Czy szklanka oznacza po prostu mniej wiecej szklanke czy jest to jakas konkretna liczba mililitrow lub gramow? Z gory dziekuje

  • ale ta strona jest git .. a wiecie ja też dodaje cieplego mleka ( od niedawna ) i ciasto naprawdę jest pulchniejsze koffam was i dzięki za porady :* 😛 😀 🙂 ;] :] ;o

  • Moje inne ciasto na pierogi, robione z mąki, oleju i jajka, bardzo elastyczne, też się kurczy, więc to chyba nie jest reguła :).

  • Robiłam kiedyś naturalny jogurt jak jeszcze mieszkałam u rodziców i miałam dostęp do wielofunkcyjnego robota, który sam mieszał i podgrzewał mleko. Z tego co pamiętam, 1 l mleka (nawet takiego z kartonika) należało podgrzać do 60 st. C razem z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, który zawierał żywe kultury bakterii, delikatnie cały czas mieszając. Potem przykrywało się naczynie, owijało kocem, wkładało pod kołdrę i zostawiało bodajże na 6 godzin. I z tego jogurtu można było robić kolejne.

  • [..YouTube..] Robiłam kiedyś naturalny jogurt jak jeszcze mieszkałam u rodziców i miałam dostęp do wielofunkcyjnego robota, który sam mieszał i podgrzewał mleko. Z tego co pamiętam, 1 l mleka (nawet takiego z kartonika) należało podgrzać do 60 st. C razem z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, który zawierał żywe kultury bakterii, delikatnie cały czas mieszając. Potem przykrywało się naczynie, owijało kocem, wkładało pod kołdrę i zostawiało bodajże na 6 godzin. I z tego jogurtu można było robić kolejne.

  • [..YouTube..] @agnasty82 Robiłam kiedyś naturalny jogurt jak jeszcze mieszkałam u rodziców i miałam dostęp do wielofunkcyjnego robota, który sam mieszał i podgrzewał mleko. Z tego co pamiętam, 1 l mleka (nawet takiego z kartonika) należało podgrzać do 60 st. C razem z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, który zawierał żywe kultury bakterii, delikatnie cały czas mieszając. Potem przykrywało się naczynie, owijało kocem, wkładało pod kołdrę i zostawiało bodajże na 6 godzin. I z tego jogurtu można było robić kolejne.

  • Ciasto z mlekiem jest pulchniejsze ale nie nadaje się do pierogów z owocami, ze szpinakiem, kapustą i grzybami oraz innych mokrych farszy bo po prostu przemiękka i jest spore ryzyko, że pierogi rozwalą się podczas gotowania. Jest dobre do pierogów ruskich.

    Od kiedy zaczęłam robić ciasto zaparzane nie kombinuję z innymi przepisami, bo to ciasto jest bezpieczne, nawet najcieniej rozciągnięte nie pęka. Jest bardzo elastyczne i mocne. koniec z rozciapanymi pierogami.
    Pierogi i uszka z ciasta zaparzanego są świetne do zamrażania. Zamrażam gotowane przez 2 minuty po wypłynięciu. Oczywiście wystudzone, obeschnięte i poporcjowane w woreczkach.

  • Trzeba długo i mocno wyrabiać. Ale ja i tak wolę ciasto elastyczne, które prezentowałam tutaj w zeszłym tygodniu. Zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem pierogowym.

  • [..YouTube..] Trzeba długo i mocno wyrabiać. Ale ja i tak wolę ciasto elastyczne, które prezentowałam tutaj w zeszłym tygodniu. Zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem pierogowym.

  • [..YouTube..] @AgatkaJacusia Trzeba długo i mocno wyrabiać. Ale ja i tak wolę ciasto elastyczne, które prezentowałam tutaj w zeszłym tygodniu. Zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem pierogowym.

  • O, ciekawe, o dodawaniu mleka jeszcze nie słyszałam, chociaż ostatnio jedna z Czytelniczek pisała o tym, że robi ciasto maślankowe: mąkę miesza z maślanką i wyrabia ciasto. Będę musiała wypróbować.

  • [..YouTube..] O, ciekawe, o dodawaniu mleka jeszcze nie słyszałam, chociaż ostatnio jedna z Czytelniczek pisała o tym, że robi ciasto maślankowe: mąkę miesza z maślanką i wyrabia ciasto. Będę musiała wypróbować.

  • [..YouTube..] @1991madziulaczek O, ciekawe, o dodawaniu mleka jeszcze nie słyszałam, chociaż ostatnio jedna z Czytelniczek pisała o tym, że robi ciasto maślankowe: mąkę miesza z maślanką i wyrabia ciasto. Będę musiała wypróbować.

  • Jeszcze dodam, że ciasto zaparzane jest świetne szczególnie do pierogów z owocami. Jest elastyczne, nie nasiąka sokiem z owoców i w rezultacie nie rozmięka w czasie gotowania i nie pęka. Świetnie się naciąga oraz skleja. Jest bardzo plastyczne.
    Ciasto zarabiane zimną wodą niewątpliwie jest smaczne ale w przypadku mokrego farszu często przesiąka lub rozkleja się. Z ciastem zaparzanym to się nie zdarza. Od kiedy spróbowałam tego sposobu robienia ciasta, już nie stosuję innego.
    Świetnie się wałkuje, nie potrzeba mąki do podsypywania, nie przykleja się do stolnicy i wałka.

  • Najlepsze na pierogi jest ciasto tzw. zaparzane.
    3 i 1/3 szklanki mąki najlepiej tortowej (czasem więcej, zależy od stopnia wysuszenia mąki)
    1 szklanka prawie wrzącej wody
    1 roztrzepane jajko
    1-2 łyżek oleju
    sól wg uznania do ciasta słonego (ruskie pierogi, pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami, do uszek z grzybami), do ciasta na słodko nie dodaję soli

    Mąkę wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem i mieszam nożem z długim ostrzem (nie rozumiem, po co robić to ręką). Podczas mieszania zrobią się kluchy ale to nic nie szkodzi. Gdy zawartość miski nieco przestygnie zagniatam ciasto rękami w międzyczasie dodaję jajko, olej i ewentualnie sól.
    Gdy składnik się połączą ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze trochę ugniatam aby było gładkie. Gdy jest zbyt twarde dodaję łyżkę lub pół łyżki wody, gdy zbyt miękkie podsypuję mąki.
    Dobrze zagniecione ciasto kładę na talerz, przykrywam filia spożywczą aby nie wyschło i nie utworzyło na wierzchy wyschniętej skorupki. Ciasto powinno odpoczywać ok. 30 minut. Potem można wałkować i wycinać krążki na pierogi.
    Bardzo podobnie robię ciasto makaronowe, z tym, ze dodaję mniej wrzątku, a gdy zagniotę z mąką, po przestygnięciu dodaję roztrzepane jajka (4-5) albo żółtka. W zależności od upodobań

    Moja mama jeszcze bardziej zmodernizowała pracę w kuchni i ciasto na pierogi zagniata w maszynie do wypieku chleba na programie „zagniatanie ciasta” – 15 minut. Nic nie parzy i nic nie trzeba kombinować, tylko sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję.

    Pierogi „na słono” gotuję w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię odmierzam czas 2-3 minuty, wyjmuję na durszlak, przelewam zimną wodą (hartuję), kilkakrotnie podrzucam na durszlaku aby wytrzepać wodę. Następnie przesypuję pierogi do miski i polewam roztopionym tłuszczem: smalcem z cebulką, masłem itd.
    Jeśli gotuję pierogi z owocami, to najpierw do wrzątku wsypuję łyżkę cukru (w słonym wrzątku smaki się gryzą) i gotuję jw. Polewam roztopionym masłem ghee (klarowanym).

  • Nie, ktoś z jej znajomych jest. Takich recenzji jak z wałkowania ciasta to ja nie robię 😉 Co innego gdyby to był jakiś robot kuchenny :).

  • Ciasto na pierogi temat rzeka jak widzę 🙂 Ja nigdy nie umiałam zrobić dobrego ciasta, chyba, że kiedyś pod okiem mamy 🙂 Parę lat temu koleżanka zdradziła mi prosty przepis, który to krąży od lat u niej w rodzinie, także jest sprawdzony.
    3 szklanki mąki zalewamy 1 szklanką wrzątku (tu zależy od maki można dodać jeszcze ok. 1/4 szklanki), polewamy olejem, kilka łyżek i zostawiamy na kilka minut. Zbieramy ciasto nożem, chwilę później można już zagniatać. Jest takie fajne i ciepłe :). Nie trzeba go długo wygniatać, ma być elastyczne. Uwierzcie mi jest super i od tej pory nie robię innego, chyba, że w ramach testu. Łatwo się też wałkuje na cienkie ciasto i nie rozrywa. I jest to pierwsze ciasto które mi się zaczęło udawać 🙂
    To teraz lecę kręcić knedle 🙂

  • Widze, że posiadasz róznież kilka rzeczy z Tuperware 🙂 bardzo dobre firma u mnie tyle tego jest ze jej, ale przydają się, zarówno stolnica jak i walek bardzo je lubie 🙂

  • [..YouTube..] Widze, że posiadasz róznież kilka rzeczy z Tuperware 🙂 bardzo dobre firma u mnie tyle tego jest ze jej, ale przydają się, zarówno stolnica jak i walek bardzo je lubie 🙂

  • można podsypywać dodatkową mąką, ale wtedy straci na miękkości. Tak jak pokazuję w filmie – odrywam kółko ciasta od stolnicy i rozciągam palcami przed nałożeniem farszu 🙂

  • [..YouTube..] można podsypywać dodatkową mąką, ale wtedy straci na miękkości. Tak jak pokazuję w filmie – odrywam kółko ciasta od stolnicy i rozciągam palcami przed nałożeniem farszu 🙂

  • [..YouTube..] @TheUnboxinglive można podsypywać dodatkową mąką, ale wtedy straci na miękkości. Tak jak pokazuję w filmie – odrywam kółko ciasta od stolnicy i rozciągam palcami przed nałożeniem farszu 🙂

  • Ja dzisiaj do mamy sms-a wysłałam z pytaniem o ciasto na pierogi, a tu proszę 🙂 Skarbnica wiedzy. Przepis taki sam jak pierwszy wpis: 1/2 kg mąki, jajko, niecała szklanka mocno ciepłej wody i łyżka oleju.

  • Przepis mojej Babci – jest w naszej rodzinie niezastąpiony:

    Składniki na ok.70 pierogów wykrojonych szklanką:
    1/2 kg mąki,
    1/4 kostki masła,
    2/3 szklanki gorącej wody,

    Wykonanie:
    Mąkę wsypać do średniej wielkości miski włożyć masło ( twarde prosto z lodówki ) i tak długo je rozcierać w mące aż całkowicie się rozprowadzi.
    Dodawać stopniowo gorącą wodę ( parzącą – uważać na palce ) i wyrabiać na gładką masę.
    Przełożyć ciasto do foliowego woreczka, zostawić do wystygnięcia.
    Do wałkowania dzielić na 3~~4 części.
    Ciasto nie wymaga podsypywania mąką ( i dlatego go lubię ), a smakuje ~~~to trzeba spróbować …
    Smacznego życzę Wszystkim miłośnikom pierogów ….

  • To maślankowe to może nawet można zrobić z maślanki smakowej i dołożyć do środka owoce o tym samym smaku, kto wie? 🙂

  • ja zawsze wkładam ciasto do foliowej torebki na 10 minut, wtedy się 'poci’ i jest duzo bardziej elastyczne ; )

  • ale jak się poparzy paluchy a na koniec doda pół łyżeczki masła to są NAJLEPSZE 🙂 ale 30 min gniecenia jak nic…

  • To jest stary wiejski przepis od mojej sasiadki-swego czasu/2006-2007/ „przeboj” Galerii Potraw w GP:)Pol litra maslanki i tyle maki ile zabierze-tak ca ponad pol kg.I juz:)Ciasto jest elastyczne i plastyczne-nadaje sie i do slodkich i do wytrawnych farszy.

  • ja robię z:

    pół kilograma mąki
    jajko
    ćwierć, do pół szklanki ciepłej wody
    łyżka oleju
    szczypta soli

    aczkolwiek nigdy nie udało mi się utrafić z rozwałkowaniem na właściwą grubość ;-|
    pierogi to nie jest moja mocna strona

4.94 from 15 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom