Ciasto półfrancuskie

5/5 (1)

Podstawa wypieku rogalików, pasztecików, paluchów i bułek: ciasto półfrancuskie, przygotowywane na kilka sposobów, w które, podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, kilkakrotnie wwałkowuje się masło. Wałkując je z ciastem drożdżowym, uzyskuje się ciasto półfrancuskie drożdżowe. Wykorzystując, jako bazę do wałkowania, masę śmietankową z mąki, jajek i śmietany, przygotowuje się ciasto półfrancuskie śmietankowe. Wałkując masło zawinięte w ciasto serowe z mąki, jajek i twarogu, uzyskuje się ciasto półfrancuskie serowe.

Jego przygotowanie wymaga czasu: pomiędzy poszczególnymi wałkowaniami ciasto powinno chłodzić się w lodówce. Najszybciej przygotowuje się wersję z serem, a najdłuższego leżakowania wymaga ciasto na bazie śmietany. Drożdżowe, dzięki powolnemu wyrastaniu w chłodzie, jest idealnym ciastem na rogaliki, znanym jako baza do przygotowania pysznych rogali świętomarcińskich.

Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Liczba porcjina ok. 1 kg ciasta
Czas przygotowania i oczekiwania8 godz., 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis krok po kroku. Idealne, listkujące się w trakcie pieczenia ciasto półfrancuskie powoli wyrastające w lodówce, na drożdżach.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej; do wwałkowania w ciasto)
  • miąższ z ½ laski wanilii

Masa drożdżowa

  • 3½ Szklanki mąki pszennej (przesiana)
  • 50 g świeżych drożdży (lub 25 g drożdży suszonych)
  • 1 Szklanka mleka (ciepłe)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (stopione)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Ciasto półfrancuskie drożdżowe - Jak zrobić

Masa drożdżowa
Krok 1
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 1
Mleko mieszamy z cukrem i świeżymi, rozkruszonymi drożdżami, dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość, po wymieszaniu, uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do mocnego zabąbelkowania i podwojenia objętości.

Jeśli korzystamy z drożdży suchych (instant), nie przygotowujemy rozczynu, tylko wszystkie składniki, poza jajkiem i masłem, rozcieramy w misce za pomocą łyżki.
Krok 2
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 2
Wlewamy rozczyn do miski z mąką, solą i ziarenkami wanilii. Rozcieramy całość za pomocą łyżki.
Krok 3
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 3
Wbijamy do miski z masą jajko i zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki.
Krok 4
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 4
Do ciasta dodajemy stopione masło i zagniatamy całość przez ok. 10 minut.
Krok 5
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 5
Nadajemy ciastu kształt prostopadłościanu, zawijamy w folię i odstawiamy na 60 minut do lodówki, do schłodzenia.
Wałkowanie ciasta półfrancuskiego
Krok 6
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 6
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm (staramy się podsypywać jak najmniej mąki).
Krok 7
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 7
Masło rozsmarowujemy na powierzchni ciasta i składamy krótsze boki ciasta „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach 10 x 15 cm. Sklejamy dokładnie boki.
Krok 8
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 8
Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 27 x 17 cm (bok 15 cm wydłużamy o 2 cm, bok 10 cm wydłużamy o 17 cm).
W trakcie wałkowania staramy się jak podsypywać jak najmniej mąki).
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 9
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 9
Składamy ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 9 x 17 cm.
Krok 10
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 8
Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 27 x 17 cm (bok 9 cm wydłużamy o 18 cm).
Krok 11
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 9
Składamy ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 9 x 17 cm.
Wstawiamy do lodówki na 45 minut.

Powtarzamy kroki 10 i 11 dwukrotnie, pomijając ostatnim razem 45 chłodzenia.
Krok 12
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 12
Szczelnie zawijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (a najlepiej na całą noc) do powolnego wyrastania.
Krok 13
Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 13
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 60-70 cm x 35-40 cm i wykorzystujemy do przygotowania rogalików lub pasztecików, krojąc je w odpowiednie kształty zgodnie z przepisem.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

3 komentarze
  1. Kochana Pani Dorotko.
    Moja kochana małżonka Teresa wkrótce będzie obchodzić imieniny. Postanowiłem zrobić Jej … „prezenta” – jak mawia Ferdek Kiepski, takiego kulinarnego „suwenira” w postaci wypieku własnego wyrobu przez 40 lat kochającego męża. Jestem dolnoślązakiem (studiowałem w Poznaniu) ale uwielbiam rogaliki marcińskie. Zatem padło na ciasto półfrancuskie. „Wlazem” do neta i znalazłem Pani przepis i bardzo fajny film podglądowy. Faceci, to wzrokowcy więc nie powinna Pani być zdziwiona. Ładna kobitka, uwielbiane ciasto, no i … dokonałem wyboru. O niłym tembrze głosu nie wspominajac. Tez mam taki radiowy głos, jak mawia moja … kochan(k)a.
    O godz. 05.00 zerwałem się cichutko do kuchni, odważyłem wszystkie składowe i … zaczęło się. Po półgodzinnym ugniataniu wsadziłem ten kawał plasteliny do lodówki. I do … wyrka. Przerazony obudziłem sie o 07.30 i lece do lodówki a tam moje ciasto prawie że wylazło z dolnej półki. Wiec zaczałem jej szybko ugniatac masować , klepać , potem rozłozyłem na płasko ale to nie wyszedł pklacek 30×15 tylo 60 x 40 ledwo na stolnicy sie zmieściło. szybko zagniotłem na 3 i po namysle znowu na trzy i dla pewności jeszcze raz na trzy i abarotna do lodówki I ponownie do … koja. Tak wykończony przespałem wyjście mojej kochanej do jej kochanej mamusie. O godz. 09.00 lekko zaniepokojony zaglądam do lodówki, której nie mogę … otworzyć bo moje ciasto się „przyspawało” i nie chciało drzwi otworzyć. „Siłom” wdarłem się do środka i znowu, ciasto na stolnice a sam do lodówki żeby oskrobać z pozostałości po moim cieście. Zanim się z tym uporałem, ciasto zdążyło ponownie wyrosnąć, więc zaczął się kolejny … bój. Zagniotłem, wyklepałem, wcisnąłem i kolejny raz zagniotłem w trzy zwoje i znowu w trzy zwoje i znowu w trzy zwoje. Tym razem do lodówki włożyłem już w brytfance żeby znowu nie musieć dokonywać … włamania. Moja Tereska wraca o godz. 15.00 mam nadzieję, że do tego czasu uporam się z tym prezentem. Chociaż zaglądnąwszy do lodówki muszę stwierdzić, że nadal … rośnie. Teraz szybko na rower i jadę do sklepu po gotowy mak w puszcze. jak wrócę zacznę wypiekać. Poinformuję o sukcesie jak tylko będzie to możliwe. Pani Fan – Wiesław.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)