Ciasto półfrancuskie przepis | Dorota Kamińska

Ciasto półfrancuskie

Podstawa wypieku rogalików, pasztecików, paluchów i bułek: ciasto półfrancuskie, przygotowywane na kilka sposobów, w które, podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, kilkakrotnie wwałkowuje się masło lub sieka składniki nożem jak w cieście kruchym. Wałkując masło z ciastem drożdżowym, uzyskuje się ciasto półfrancuskie drożdżowe. Wykorzystując masę śmietankową z mąki, jajek i śmietany, przygotowuje się ciasto półfrancuskie śmietankowe. Siekając masło w cieście serowym z mąki, jajek i twarogu, uzyskuje się ciasto półfrancuskie serowe.

Zobacz też: Jak zrobić ciasto kruche

Ciasto półfrancuskie drożdżowe wymaga czasu: pomiędzy poszczególnymi wałkowaniami powinno chłodzić się w lodówce. Najszybciej przygotowuje się wersję z serem, a najdłuższego leżakowania wymaga ciasto na bazie śmietany. Drożdżowe, dzięki powolnemu wyrastaniu w chłodzie, jest idealnym ciastem na rogaliki, znanym jako baza do przygotowania pysznych rogali świętomarcińskich.

Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis krok po kroku. Idealne, listkujące się w trakcie pieczenia ciasto półfrancuskie powoli wyrastające w lodówce, na drożdżach.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 8 hours 30 minutes
Razem: 8 hours 30 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: ciasto półfrancuskie drożdżowe, drożdżowe ciasto półfrancuskie
Liczba porcji: 1 kg ciasta (ok.)
Kalorie: 363.3kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej; do wwałkowania w ciasto)
  • miąższ z ½ laski wanilii

Masa drożdżowa

  • szklanki mąki pszennej (przesiana)
  • 50 g świeżych drożdży (lub 25 g drożdży suszonych)
  • 1 szklanka mleka (ciepłe)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (stopione)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Mieszanie składników na drożdżowe ciasto półfrancuskie

  • Mleko mieszam z cukrem i świeżymi, rozkruszonymi drożdżami, dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość, po wymieszaniu, uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do mocnego zabąbelkowania i podwojenia objętości.
    Jeśli korzystam z drożdży suchych (instant), nie przygotowuję rozczynu, tylko wszystkie składniki, poza jajkiem i masłem, rozcieram w misce za pomocą łyżki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 1
  • Wlewam rozczyn do miski z mąką, solą i ziarenkami wanilii. Rozcieram całość za pomocą łyżki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 2
  • Wbijam do miski z masą jajko i zagniatam ciasto, łącząc wszystkie składniki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 3
  • Do ciasta dodaję stopione masło i zagniatam całość przez ok. 10 minut.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 4
  • Nadaję ciastu kształt prostopadłościanu, zawijam w folię i odstawiam na 60 minut do lodówki, do schłodzenia.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 5

Wałkowanie i składanie

  • Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm (staram się podsypywać jak najmniej mąki).
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 6
  • Miękkie masło rozsmarowuję na powierzchni ciasta.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 7
  • Składam krótsze boki ciasta „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach 10 x 15 cm.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 8
  • Sklejam dokładnie boki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - krok 10
  • Rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 27 x 17 cm (bok 15 cm wydłużam o 2 cm, bok 10 cm wydłużam o 17 cm).
    W trakcie wałkowania staram się podsypywać jak najmniej mąki.
    Wstawiam do lodówki na 30 minut.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 9
  • Składam ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 9 x 17 cm.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 8
  • Rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 27 x 17 cm (bok 9 cm wydłużam o 18 cm).
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 9
  • Składam ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 9 x 17 cm.
    Wstawiam do lodówki na 45 minut.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe
  • Powtarzamy czynności z punktów 7 i 8 dwukrotnie, pomijając ostatnim razem 45 minut chłodzenia.
  • Szczelnie zawijam ciasto folią i wstawiam do lodówki na minimum 5 godzin (a najlepiej na całą noc) do powolnego wyrastania.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 12
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję cienko, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 60-70 cm x 35-40 cm i wykorzystuję do przygotowania rogalików lub pasztecików, krojąc je w odpowiednie kształty zgodnie z przepisem.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 13
  • Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 363.3kcal (18%) | Carbohydrates: 39.1g (13%) | Protein: 6.4g (13%) | Fat: 20.2g (31%) | Saturated Fat: 12.4g (78%) | Cholesterol: 67.9mg (23%) | Sodium: 182.2mg (8%) | Potassium: 119.9mg (3%) | Fiber: 1.5g (6%) | Sugar: 4.9g (5%) | Vitamin A: 634IU (13%) | Calcium: 41.4mg (4%) | Iron: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do wszelkich przygotowywanych na szybko ciasteczek i rogalików, gdzie wymagana jest elastyczność ciasta, świetnie nada się ciasto półfrancuskie serowe. Wystarczy kilka minut, żeby je posiekać i zagnieść, potem wałkowanie i można nadziewać, rolować, sklejać, wycinać kształty foremką.

Klasyczne ciasto na pierogi

Ciasto półfrancuskie serowe

Ciasto półfrancuskie serowe - przepis krok po kroku. Idealne serowe ciasto półfrancuskie przygotowane poprzez posiekanie mąki z masłem, a następnie zagniecenie z białym serem i jajkiem.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: ciasto półfrancuskie serowe, serowe ciasto półfrancuskie
Liczba porcji: 1 kg ciasta (ok.)
Kalorie: 359.9kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g mąki (pszenna typ 400-500 lub orkiszowa typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego; przesiana)
  • 300 g sera białego (łagodny w smaku, dobrze odciśnięty na sicie)
  • 300 g masła (dobrze schłodzone)
  • 1 jajko (małe, rozmiar S)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Siekanie mąki z masłem na serowe ciasto półfrancuskie

  • Mąkę i masło siekam nożem lub drewnianą łopatką na stolnicy lub w dużej misce.
  • Dodaję ser i jajko i szybko zagniatam ciasto (o konsystencji jak ciasto na pierogi). Gdyby ser okazał się zbyt suchy i ciasto trudno się wyrabiało, można rozrzedzić je 2 łyżkami śmietany.
  • Wałkuję ciasto na grubość ½ cm, kroję w pożądane kształty, wypełniam nadzieniem.
  • Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego serowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić domowy twaróg

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 359.9kcal (18%) | Carbohydrates: 23.9g (8%) | Protein: 7.2g (14%) | Fat: 26.3g (40%) | Saturated Fat: 16.1g (101%) | Cholesterol: 85.9mg (29%) | Sodium: 330.2mg (14%) | Potassium: 76.5mg (2%) | Fiber: 0.8g (3%) | Sugar: 0.9g (1%) | Vitamin A: 815.5IU (16%) | Calcium: 39.1mg (4%) | Iron: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najdłużej leżakujące ciasto półfrancuskie śmietanowe, na które trzeba poczekać aż 12 godzin! Łatwe do zagniecenia.

 

Maślankowe ciasto na pierogi - krok 2

Ciasto półfrancuskie śmietanowe

Ciasto półfrancuskie śmietanowe - przepis krok po kroku. Idealne śmietankowe ciasto półfrancuskie przygotowane poprzez posiekanie mąki z masłem, a następnie zagniecenie z żółtkami, śmietaną i jajkiem.
3.5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 12 hours
Chłodzenie: 12 hours
Razem: 12 hours 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: ciasto półfrancuskie śmietankowe, ciasto półfrancuskie śmietanowe, śmietankowe ciasto półfrancuskie, śmietanowe ciasto półfrancuskie
Liczba porcji: 800 g ciasta (ok.)
Kalorie: 361.88kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g mąki (pszenna typ 400-500 lub orkiszowa typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego; przesiana)
  • 100 g kwaśnej śmietany (12-18% tłuszczu)
  • 225 g masła (dobrze schłodzone)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mąkę i masło siekam nożem lub drewnianą łopatką na stolnicy.
  • Dodaję żółtka, śmietanę i jajko i szybko zagniatam ciasto (o konsystencji jak ciasto na pierogi). 
  • Przekładam ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 12 godzin w chłodne miejsce.
  • Wałkuję schłodzone ciasto na grubość ½ cm, kroję w pożądane kształty, wypełniam nadzieniem.
  • Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego śmietanowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 361.88kcal (18%) | Carbohydrates: 24.375g (8%) | Protein: 5.125g (10%) | Fat: 27.25g (42%) | Saturated Fat: 16.5g (103%) | Cholesterol: 136.25mg (45%) | Sodium: 221.375mg (10%) | Potassium: 70.25mg (2%) | Fiber: 0.75g (3%) | Sugar: 0.5g (1%) | Vitamin A: 875IU (18%) | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 34.1mg (3%) | Iron: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Ciekawa jestem, które ciasto półfrancuskie postanowicie przygotować – dajcie znać w komentarzach, jakie były rezultaty! Według mnie warto zrobić pracochłonną wersję drożdżową, ma cudowną konsystencję po upieczeniu!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Kochana Pani Dorotko.
    Moja kochana małżonka Teresa wkrótce będzie obchodzić imieniny. Postanowiłem zrobić Jej … „prezenta” – jak mawia Ferdek Kiepski, takiego kulinarnego „suwenira” w postaci wypieku własnego wyrobu przez 40 lat kochającego męża. Jestem dolnoślązakiem (studiowałem w Poznaniu) ale uwielbiam rogaliki marcińskie. Zatem padło na ciasto półfrancuskie. „Wlazem” do neta i znalazłem Pani przepis i bardzo fajny film podglądowy. Faceci, to wzrokowcy więc nie powinna Pani być zdziwiona. Ładna kobitka, uwielbiane ciasto, no i … dokonałem wyboru. O niłym tembrze głosu nie wspominajac. Tez mam taki radiowy głos, jak mawia moja … kochan(k)a.
    O godz. 05.00 zerwałem się cichutko do kuchni, odważyłem wszystkie składowe i … zaczęło się. Po półgodzinnym ugniataniu wsadziłem ten kawał plasteliny do lodówki. I do … wyrka. Przerazony obudziłem sie o 07.30 i lece do lodówki a tam moje ciasto prawie że wylazło z dolnej półki. Wiec zaczałem jej szybko ugniatac masować , klepać , potem rozłozyłem na płasko ale to nie wyszedł pklacek 30×15 tylo 60 x 40 ledwo na stolnicy sie zmieściło. szybko zagniotłem na 3 i po namysle znowu na trzy i dla pewności jeszcze raz na trzy i abarotna do lodówki I ponownie do … koja. Tak wykończony przespałem wyjście mojej kochanej do jej kochanej mamusie. O godz. 09.00 lekko zaniepokojony zaglądam do lodówki, której nie mogę … otworzyć bo moje ciasto się „przyspawało” i nie chciało drzwi otworzyć. „Siłom” wdarłem się do środka i znowu, ciasto na stolnice a sam do lodówki żeby oskrobać z pozostałości po moim cieście. Zanim się z tym uporałem, ciasto zdążyło ponownie wyrosnąć, więc zaczął się kolejny … bój. Zagniotłem, wyklepałem, wcisnąłem i kolejny raz zagniotłem w trzy zwoje i znowu w trzy zwoje i znowu w trzy zwoje. Tym razem do lodówki włożyłem już w brytfance żeby znowu nie musieć dokonywać … włamania. Moja Tereska wraca o godz. 15.00 mam nadzieję, że do tego czasu uporam się z tym prezentem. Chociaż zaglądnąwszy do lodówki muszę stwierdzić, że nadal … rośnie. Teraz szybko na rower i jadę do sklepu po gotowy mak w puszcze. jak wrócę zacznę wypiekać. Poinformuję o sukcesie jak tylko będzie to możliwe. Pani Fan – Wiesław.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)