Kiedy kończy się sezon na świeże owoce, do mojej kuchni wkraczają desery jesienno-zimowe, choć wiele z nich można nazwać całorocznymi. Dookoła unosi się zapach czekolady, imbiru i cynamonu, a świeże truskawki czy maliny ustępują miejsca owocom ze słoiczków oraz bananom i orzechom. Czekoladowe inspiracje można znaleźć wszędzie, a sprawdzone połączenia smakowe wykorzystywać, tworząc nowe, smakowite receptury. Ciasto snickers według mojego przepisu to właśnie taka inspiracja.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Na ciasto snickers pełno jest różnorodnych receptur w internecie. Każde jest inne i z pewnością wszystkie wyjątkowo smaczne, ale moja propozycja jest najlepsza, bo nie tylko prosta, nie wymagająca użycia miksera, ale też najbardziej zbliżona w smaku do słynnych batoników: dwa lub trzy czekoladowe placki czekoladowe przełożone kremem z dodatkiem masła orzechowego, do tego warstwa kajmaku i całe orzeszki ziemne. Do pełni szczęścia całość trzeba polać polewą z mlecznej czekolady.
Ciasto snickers w wersji lżejszej i cięższej
Możecie, zamiast ciasta ucieranego, upiec lżejszy biszkopt czekoladowy. Mleczną czekoladę zastąpić tą zdrowszą, gorzką. Zamiast tłustego mascarpone wykorzystać krem jogurtowy, wzbogacony smakiem masła orzechowego. Możecie posiekać drobno orzechy, żeby utrzymały się w lżejszej wersji ciasta.
Możecie też przygotować je tak jak ja. Upiec, przełożyć, odczekać aż stężeje. Zaparzyć kawę, usiąść przy oknie i wypatrywać pierwszych liści spadających z drzew.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1¾ szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana)
- 2 jajka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju lub stopionego masła
- ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Warstwa krówkowa
- 400 g masy kajmakowej (1 puszka)
- 100 g orzechów ziemnych (prażone, niesolone)
Krem
- 500 g mascarpone (można zastąpić innym serem kremowym)
- 1-2 łyżki masła orzechowego (można wykorzystać masło orzechowe naturalne lub smakowe)
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec - jak go uniknąć
- Polewa czekoladowa - przepis
Jak zrobić
Ciasto
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (gór+dół) lub 160 °C (termoobieg).
- Składniki suche na ciasto mieszam w misce, za pomocą łyżki, ze składnikami mokrymi, łącząc całość w jednolitą masę.
- Masę wykładam równo na dnie blaszki (25 x 35 cm lub 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
- Piekę ciasto przez ok. 20-25 minut (blaszka 25 x 35 cm) lub ok. 50 minut (blaszka 23 x 23 cm), do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
- Wystudzone ciasto wyjmuję z blaszki i kroję na 2 (z wypieku z blaszki 25 x 35 cm uzyskamy placki o wymiarze 12,5 x 17,5 cm) lub 3 (z wypieku z blaszki 23 x 23 cm uzyskamy placki o wymiarze 23 x 23 cm) placki.
Przygotowanie kremu
- Serek mascarpone mieszam z masłem orzechowym za pomocą łyżki, do połączenia składników.
Przygotowanie masy krówkowej
- Masę kajmakową łączę z orzechami ziemnymi w misce, mieszając łyżką.
Przekładanie ciasta
- Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Na jednym placku ciasta rozsmarowuję równo krem z mascarpone i masła orzechowego.Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Krem z mascarpone i masę krówkową dzielę na 2 równe części.
Na jednym placku ciasta rozsmarowuję pierwszą część kremu. - Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywam warstwą masy krówkowej z orzechami ziemnymi. Całość przykrywam drugim plackiem i delikatnie dociskam wierzch, wyrównując powierzchnię ciasta.Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywam pierwszą częścią masy krówkowej. Przykrywam drugim plackiem ciasta, powtarzam czynności z drugą częścią kremu i masy, przykrywam trzecim plackiem ciasta, delikatnie dociskając.
Dekorowanie polewą
- Wierzch dekoruję czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia. Kiedy kremy zgęstnieją i całość nabierze sztywności, można pokroić.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, na którą wersję się zdecydujecie. Wybierzecie tę lżejszą czy cięższą?
Hej! Do przepisu wkradł się mały babol – gdzieś wyparowały jajka. 😀 Gdyby nie filmik, to pieczenie mogło skończyć się porażką… Pozdrawiam!
Radku, dziękuję za informację! Dobrze, że zauważyłeś i napisałeś, już poprawiłam :). Mam nadzieję, że ciasto wyszło smaczne :D.