fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

  • z jabłkami, cynamonem i korzennymi przyprawami
  • lekko chrupiące orzechy w środku
  • prosty wypiek i pyszny, jesienno-zimowy smak
Ciasto-wiewiórka

Ciasto wiewiórka – tak, to możliwe! Przepis na ciasto wiewiórka Was zaskoczy! „Pieczona wiewiórka”? Moi znajomi nie wierzyli, że odważę się przygotować takie danie. Z tajemniczym uśmiechem zapewniałam, że zrobię pieczoną wiewiórkę, w dodatku z orzechami. Na szczęście nie jest to potrawa podobna do pieczonych w Peru świnek morskich. Zobaczcie jak zrobić placek wiewiórka! Podobno funkcjonuje również pod nazwą dziad cynamonowiec.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Jesienią, w towarzystwie przyjaciółek i filiżanki dobrej herbaty, placek wiewiórka uprzyjemni nam długie, chłodne wieczory. Pięknie pachnie cynamonem i jabłkami. Orzechy cudownie chrupią w klasycznym, ucieranym, upieczonym cieście. To taki idealny wypiek sezonowy na jesienno-zimowy czas.

Przepis na ciasto wiewiórka

Pieczone w piekarniku. „Rudy” kolor i ciemniejsze, brązowe akcenty wypiek zawdzięcza orzechom włoskim. Natomiast jego suchość przełamują jabłka. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem i można podawać. Z pewnością Was zachwyci!

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka, znane też jako dziad cynamonowiec, jeśli zrobi się je z cynamonem. Pyszne ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto wiewiórka, cynamonowy dziad, wiewiórka
Liczba porcji: 1 blaszka ok. 24 x 35 cm
Kalorie: 166kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (lepiej zastąpić ksylitolem)
  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekane)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Chleb orkiszowy

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Można upiec ciasto na większej blaszce – wtedy wyjdzie trochę niższe
  2. Jak przygotować bakalie do ciasta
  3. Zakalec – jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Jajka ubijam z cukrem na gładko.
  • Dosypuję przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Delikatnie mieszam łyżką, żeby połączyć składniki.
  • Do masy, cały czas mieszając, stopniowo wlewam olej. Dokładnie łączę z orzechami i jabłkami.
  • Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 30 minut.
  • Upieczone i ostudzone ciasto dekoruję przesianym cukrem pudrem i całymi orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Kalorie: 166kcal (8%) | Carbohydrates: 20g (7%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 8g (12%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 63mg (3%) | Potas: 88mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 50IU (1%) | Witamina C: 1.1mg (1%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Cukier puder, lukier lub polewa z białej czekolady. A może potem do przełożenia krem z bitej śmietany i mascarpone? To dopiero byłoby z pewnością luksusowe ciasto!

Ciasto wiewiórka przepis

Jeszcze odrobina polewy czekoladowej na sam wierzch. Tak dla pełni szczęścia. Wyobrażacie sobie ten smak? Można byłoby nawet przygotować je w okrągłej tortownicy i zaserwować potem jako urodzinowy wypiek. W efekcie rozmarzyłam się i planuję, czy może nie upiec takiej wersji „na bogato”…

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam placek wiewiórka. Zaskoczył Was jej smak? A może jednak inne jabłkowe wypieki lepsze? Bardzo jestem ciekawa, co napiszecie :).

93 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom