Ciśnieniowy ekspres do kawy Siemens EQ.6 – recenzja

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Spróbuj lepszej kawy niż ta, do której przywykłaś, a nie zechcesz do niej wracać. Pamiętam pierwszy łyk dobrej kawy zaparzonej w kawiarnianym ekspresie we Włoszech, aromatycznej, o idealnym dla mnie smaku. Dzień, od którego wszystko się zaczęło i ja, która nigdy nie lubiłam kawy, zachwyciłam się po raz pierwszy jej smakiem. W moim domu rodzinnym pijało się kawę zalewajkę lub rozpuszczalną, której smak, oprócz jednej jedynej, w zielonym opakowaniu, sprzedawanej w jednym z sieciowych dyskontów spożywczych, lubianej przeze mnie do dziś, pozostawia wiele do życzenia. Pamiętam pierwszą kawę z mlekiem i syropem smakowym wypitą w jednej z sieciowych kawiarenek kawowych otwartej na wrocławskim Rynku i pomysł, że to będzie moja mała przyjemność, na którą pozwolę sobie od czasu do czasu, będąc na zakupach. To były czasy, kiedy ekspres do kawy Siemens EQ.6 nie istniał jeszcze nawet w planach produkcyjnych, a ja mieszkałam razem z rodzicami nie wiedząc, że to dopiero początek mojej kawowej miłości.

Zobacz teżNajpopularniejsze rodzaje kawy

Ciśnieniowy ekspres do kawy Siemens EQ.6 – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale: Siemens EQ6 YouTube

Mój rytuał picia kawy na mieście towarzyszył mi przez kilka lat i nawet po przeprowadzce „na swoje” nie pijałam jej w domu. Dwa lata temu w mojej kuchni pojawił się ekspres na kapsułki, potem były pierwsze próby mielenia ziaren w starym młynku babcinym, w młynku elektrycznym… Obiecałam sobie, że kiedyś stanie u mnie lepszy ekspres do kawy, może taki z wbudowanym młynkiem, który będzie mi parzyć ulubioną kawę z mlekiem kokosowym o poranku.

Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.6 - nagroda o wartości 4 000 zł w konkursie
Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.6 – nagroda o wartości 4 000 zł w konkursie

Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.6 TE607203RW – zawartość zestawu

Ekspres Siemens EQ.6 dostarczany jest w zestawie z dwiema instrukcjami obsługi: krótką, podstawową i pełną, szczegółową oraz rurką do mleka wraz z rurką ssącą, paskiem (papierkiem lakmusowym) do pomiaru twardości wody oraz łyżką do kawy mielonej.

Jak działa ciśnieniowy ekspres do kawy Siemens EQ.6 TE607203RW

Po rozpakowaniu ekspres wystarczy podłączyć do źródła zasilania, napełnić pojemnik na wodę do maksymalnego poziomu i wsypać kawę. Po kilkudziesięciu sekundach urządzenie jest gotowe do zaparzenia pierwszej kawy, a wcześniej samo się przepłukuje, odlewając odrobinę wody do pojemnika na skropliny.

Półka na filiżankę podświetla się, dzięki czemu łatwo zrobić kawę, nawet gdy w kuchni jest jeszcze ciemno. Do dyspozycji mamy też intuicyjne, podświetlane menu dotykowe, z którego wybiera się rodzaj zaparzanej kawy (a tych jest kilka: espresso, czarna, cappuccino, latte macchiato oraz kawa z mlekiem) lub podgrzewanie mleka, spienianie czy przelanie gorącej wody do filiżanki.

Przed pierwszym użyciem warto ustawić poziom twardości wody, który poznamy, wykonując test na załączonym papierku lakmusowym (urządzenie po otrzymaniu danych samo obliczy, ile filiżanek kawy może zaparzyć przy danej wodzie i z wyprzedzeniem poinformuje o konieczności przeprowadzenia odkamieniania) i skorzystać z możliwości konfiguracji objętości szklanek (np. na małe, średnie i duże espresso), dzięki czemu ekspres będzie napełniał je tak jak sami sobie tego życzymy. Do pojemnika na wodę można, opcjonalnie, zamontować specjalny filtr lub po prostu wlewać do niego wodę filtrowaną w inny sposób.

Ceramiczny młynek z funkcją regulacji stopnia zmielenia kawy
Ceramiczny młynek z funkcją regulacji stopnia zmielenia kawy

Przygotowując wybraną kawę, naciskamy jedną z podświetlonych ikon w menu. Mamy do dyspozycji wybór wielkości filiżanki lub szklanki (np. mała, średnia, duża) oraz kilka stopni zaparzenia (bardzo łagodna, łagodna, normalna, średnia, mocna, bardzo mocna, bardzo mocna +). Zamiast z wbudowanego młynka, ekspres może, po ustawieniu odpowiedniej opcji, pobrać kawę z podajnika na kawę mieloną. Podczas wydawania kawy przez dystrybutor, na wyświetlaczu pokazuje się pasek postępu. Jeśli omyłkowo podstawiliśmy za małą szklankę lub filiżankę, możemy sprawdzić „na oko” czy to, co jeszcze zostało do przelania, bez problemu się do niej zmieści.

Cały proces parzenia jest dopasowany tak, aby otrzymać kawę najwyższej jakości, parzoną w odpowiedniej temperaturze i czasie. Urządzenie może zaparzać ją pod ciśnieniem aż 19 bar. Crema (pianka) na espresso po przesunięciu łyżeczką po powierzchni nie rozwarstwia się. Mleko jest ubite na błyszczącą, kremową, drobną piankę. Jedyne na co trzeba uważać to przygotowanie latte macchiato: w momencie gdy do szklanki ze spienionym mlekiem będzie wlewana kawa, warto przechylić ją i trzymając ją w dłoni, zbliżyć maksymalnie do dystrybutora, a podczas nalewania podstawić pod strumień kawowy łyżkę przyłożoną do szklanej ścianki i uzyskać trzy oddzielone od siebie warstwy: mleka, kawy i pianki.

Dystrybutor w ekspresie Siemens EQ.6 jest ruchomy, dzięki czemu można dopasować jego położenie do wielkości szklanki lub filiżanki ustawionej na półce. Podłączony do niego wężyk i rurka do pobierania mleka, kiedy nie są używane, mogą zostać całkowicie odpięte lub schowane w przeznaczonej do tego szczelinie.

Każdego dnia, po zaparzeniu kawy z mlekiem i przed wyłączeniem ekspresu (który, o czym warto wspomnieć, po kilkunastu minutach bezczynności wyłącza się sam), warto skorzystać z funkcji „milk clean” i przeczyścić system spieniający. Tuż po włączeniu i przed wyłączeniem ekspres zawsze sam się przepłukuje niewielką ilością wody, a o konieczności dolania wody do pojemnika czy opróżnienia pojemników na skropliny i zużytą, zmieloną kawę czy odkamienianiu informuje sam, najpierw z wyprzedzeniem, dzięki czemu można jeszcze dokończyć proces parzenia kilku kaw, a potem ponownie, uniemożliwiając dalsze parzenie. Samo czyszczenie i konserwacja nie są skomplikowanymi czynnościami i dbając regularnie o ekspres, zapewnimy mu bezproblemowe działanie na wiele lat.

Ciśnieniowy ekspres do kawy Siemens EQ.6 – moja opinia

To najlepszy ekspres ciśnieniowy do kawy, z jakiego dane mi było korzystać przez kilka ostatnich lat. Przygotowywałam kawę w różnych urządzeniach w hotelach podczas moich podróży, sama w domu miałam ekspres na kapsułki, miałam do czynienia z różnymi sposobami zaparzania kawy, nie będąc jeszcze blogerką i pracując na etatach w kilku firmach. Próbowałam doszukać się jakichś wad – czegoś co mi może w nim przeszkadzać.Są tylko dwie, bo oprócz tego Siemens EQ.6 ma wszystko czego mi potrzeba: intuicyjną obsługę, ogromny wybór różnych rodzajów kawy i stopnia zaparzenia oraz wielkości. Łatwość czyszczenia. Stylowe wykończenie. Wygodny pojemnik na wodę, który łatwo wyjąć i napełnić pod kranem. Nie za duże wymiary, biorąc pod uwagę wbudowany młynek i spory pojemnik na wodę. To, na co muszę uważać, to osad, jaki wytwarza się w mleku roślinnym, np. kokosowym albo migdałowym, przygotowywanym w domu, za pomocą blendera – może zatykać system spieniania. Mleko sojowe, ryżowe czy migdałowe sklepowe, z kartonika, spienia się bez problemu.

O produkcie

Sugerowana cena detaliczna: 3999 zł

Specyfikacja techniczna: siemens-home.pl

Instrukcja obsługi: modele TE 603.. / TE 605.. / TE 607..

Gdzie kupić

Historia użytkowania

Start: październik 2014 r.
Stan aktualny: urządzenie działa bezproblemowo

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Ciśnieniowy ekspres do kawy Siemens EQ.6 - intuicyjny, z wbudowanym młynkiem
  • Jakość wykonania
    9
  • Projekt, styl i wykończenie
    8
  • Łatwość obsługi
    9
  • Łatwość czyszczenia
    8
  • Funkcje i możliwości
    10
  • Stosunek jakości do ceny
    9
Plusy

wielofunkcyjność: aż pięć rodzajów kawy (espresso, kawa czarna, kawa biała (czarna z mlekiem), kawa latte macchiato, kawa cappuccino oraz funkcje podgrzewania mleka, spieniania mleka i podgrzewania wody (np. do kawy rozpuszczalnej lub herbaty)

wybór jednego z aż siedmiu stopni mocy kawy funkcja Double Shot: mocna kawa bez gorzkiego posmaku dzięki dwóm niezależnym procesom mielenia i parzenia

możliwość przygotowania dwóch filiżanek kawy jednocześnie

zredukowany do minimum czas oczekiwania na zaprzenie pierwszej filiżanki – ekspres gotowy do pracy już po kilkudziesięciu sekundach

kolorowy, intuicyjny, dotykowy wyświetlacz na panelu obsługi

ceramiczny młynek wbudowany w ekspresie: mniej hałasu i zmielone ziarna kawy, które nie podgrzewają się w trakcie mielenia, zachowując smak i aromat

możliwość kontroli ustawienia stopnia zmielenia ziaren we wbudowanym młynku

możliwość wsypania do ekspresu kawy ziarnistej (duży pojemnik) lub zmielonej (mniejszy podajnik) – dodatkowe pole do popisu dla fanów kawy, którzy każdy jej rodzaj chcą mieć zmielony w inny sposób i korzystają z zewnętrznego młynka; przydatna opcja, kiedy w domu zabraknie ziarnistej kawy i trzeba skorzystać z zapasowej, mielonej

ruchomy dystrybutor kawy, który można obniżać lub podwyższać, dopasowując do wysokości szklanki lub filiżanki, do której parzona jest kawa

wężyk ze słomką zamontowany w dystrybutorze kawy umożliwia pobieranie mleka do spienienia lub podgrzania bezpośrednio z kartonika/butelki

ciśnienie aż 19 bar

funkcje samoczyszczenia (np. przy włączaniu i wyłączaniu) oraz czyszczenie systemu spieniania wywołane jednym przyciskiem (milk clean) podświetlana półka na filiżankę – można przygotować poranną kawę, kiedy za oknem panuje jeszcze zmrok, nie zapalając światła w kuchni

personalizacja ustawień ekspresu: samodzielny wybór języka menu, ustawienie stopnia twardości wody, konfigurowanie ustawień objętości szklanek i filiżanek

Minusy

osad z domowego mleka roślinnego przygotowywanego w blenderze (np. mleka kokosowego lub migdałowego) może zatykać system spieniania w ekspresie

ekspres przypomina o konieczności cyklicznego odkamieniania, ale o okresowym czyszczeniu zaparzacza (dokładne czyszczenie po otwarciu wnętrza ekspresu) niestety trzeba pamiętać samodzielnie, ekspres wyświetli informację o konieczności jego wyczyszczenia dopiero w momencie zabrudzenia uniemożliwiającego poprawne funkcjonowanie

8.810
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

73 komentarze
  1. Witam, opisz proszę jak się sprawuje ekspres po ponad 6 miesiącach użytkowania. Z czego zrobiona jest obudowa (plastik czy metal)? Czego używasz do nieodmieniania, jakiś środek simensa? A co z late, piszesz, że trzeba przechylać szklankę i używać łyżki, a co jak nic nie robi? Wszystko się wymiesza? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Erwin .
    Zastanawiam się nad kupnem tego modelu lub DeLonghi PrimaDonna XS ETAM 36.365.MB .

    1. Ekspres nadal działa bezproblemowo. Do odkamieniania używałam jak dotąd środka odkamieniającego w płynie Dr Beckmann, a wodę wlewam filtrowaną, z dzbanka Brity. Jeśli do przygotowania latte macchiato nie użyje się łyżki, kawa, zamiast trzech oddzielonych warstw, będzie z koloru ciemniejszego przy dnie stopniowo przechodzić do jaśniejszego u góry. Z osobną warstwą pianki. Wszystkie widoczne części, które są w kolorze srebrnym, są metalowe.

      1. Dziękuję bardzo za odpowiedź, bardzo mi pomogła Twoja recenzja, fajnie że jest metalowy (konkurencja tylko imituje metal plastikiem). Jak ekspres będzie w domu to podzielę się wrażeniami, pozdrawiam:-)

  2. Witam, jestem już praktycznie zdecydowany z żoną na zakup powyższego modelu. Chciałem zapytać czy ten sprzęt nadal spisuje się bez zarzutu? Czy nadal jest Pani z niego zadowolona? Oraz jaką kawę konkretnie Pani do niego poleca? Uwzględniając uwagę z początku bloga, a mianowicie: „Pamiętam pierwszy łyk dobrej kawy zaparzonej w kawiarnianym ekspresie we Włoszech, aromatycznej, o idealnym dla mnie smaku.” Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź i uwagi. Pozdrawiam

    1. Dzień dobry, tak – zgodnie z tym co widnieje na końcu recenzji – ekspres nadal sprawuje się bez zarzutu, tylko koniecznie trzeba pamiętać o czyszczeniu zaparzacza, bo o tym sam nie przypomina.
      Co do kaw: osobiście lubię łagodne i niezbyt kwaśne kawy. Od kilku miesięczy kupuję je w Rigello: brazylijską, a z mieszanych smakuje mi crema, z której robię cafe latte. W Rigello mają dobrze opisane kawy i ich smak, a ze sprawdzonych źródeł polecam też Świeżo Paloną.

    1. Jeśli korzysta się osobno z funkcji parzenia espresso i osobno wlewania podgrzanego lub spienionego mleka, to proces wlewania mleka można w dowolnej chwili zatrzymać. Jeśli korzysta się z gotowych opcji, np. cappuccino, latte macchiato itp., proporcje są dobierane automatycznie przez ekspres, a użytkownik ma możliwość samodzielnego zaprogramowania wielkości filiżanki.

  3. Witam. Czy może Pani powiedzieć z jakimi innymi ekspresami porównywała Pani smak kawy?
    Ja zastanawiam się nad kupnem tego Siemensa albo Jury E60
    Tylko że do tej pory nie miałem okazji spróbować kawy z Siemensa bo jeszcze nigdzie nie trafiłem na promotora tej firmy 🙂
    Pozdrawiam.

  4. 13.01.2016

    Witam!
    Od kilku dni jestem posiadaczką tego ekspresu. Zauważyłam, że w pojemniku na skropliny zbiera się duża ilość zrzucanej wody podczas zaparzania kawy tzw. skroplin. Np. dzisiaj zaparzyłam 3 kawy o pojemności 140 ml każda, a z pojemnika na skropliny wylałam 300 ml wody. Czy jest to normalne, czy mój ekspres ma jakąś wadę?
    Pozdrawiam

    1. Tak się dzieje, skropliny niestety zbierają się dość szybko i wlatują do pojemnika również od środka, bo ekspres sam się na różne sposoby oczyszcza. Ja pod podajnik na kawę podstawiam mały, emaliowany garnuszek i potem tym, co się zbierze, podlewam kwiatki ;).

  5. Pani Doroto, waham się z zakupem tego modelu , a Siemens Eq7 i nie wiem który wybrać. Czy ten ekspres jest nadal niezawodny i bezawaryjny? Eq 7 nie rózni się bardzo, ma po prostu więcej funkcji, ale nie mogę znaleźć o nim za wiele informacji. Pewnie to następca właśnie tego prezentowanego tutaj.

    1. Tak, zgodnie z tym co jest podane na końcu recenzji, w historii użytkowania, ekspres nadal jest bezawaryjny i niezawodny. EQ7 nie ma już na oficjalnej stronie Siemensa, więc prawdopodobnie zakończono jego produkcję. Na szybko porównałam modele EQ7 i EQ8 w Komputroniku (EQ6 akurat niestety nie mają) i dzięki temu widać zestawienie różnych funkcji. Wygląda na to, że od EQ6 EQ7 różni się wyglądem, kolorem i panelem obsługi oraz tym, że ma kubek do spieniania mleka. Najważniejszy parametr czyli ciśnienie 19 bar ma takie jak mój EQ6.

  6. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, do jutra mam czas na podjęcie ostatecznej decyzji, oba modele dotrą do sklepu (trzeba było zamawiać bo eq7 nie ma w stacjonarnych sklepach) może więc warto się zdecydować na tą szóstkę skoro go ciągle produkują, a tamten jest wycofany…

  7. Witam Pani Doroto,
    czy w okresie użytkowania tego ekspresu nie miała Pani żadnych problemów z panelem dotykowym?
    planuję zakup tego ekspresu i chyba najbardziej obawiam się właśnie awarii tego panelu, gdyż bez niego ekspres jest praktycznie bezużyteczny.

    1. Przez cały rok codziennego używania zdarzyło mi się, że dwa razy ekspres się zawiesił, tzn. panel wyświetlał co miał wyświetlać, ale nie reagował na dotyk i trzeba było go zresetować, czyli wyjąć wtyczkę z gniazdka i włożyć z powrotem. Poza tym, tfu tfu, nic się nie dzieje.

      1. Bardzo dziękuję za informację. Ekspres jest już w mojej kuchni. Mam nadzieję, że będzie się sprawował równie niezawodnie jak Pani.

  8. Pani Doroto, pisze Pani ze odkamieniała Pani już ekspres, trzeba wtedy wyjąć tabletkę filtrujacą, czy może Pani napisać jak Pani to zrobiła? Chciałam użyć łyżeczki w zestawie do kawy mielonej ale boję się ze coś zepsuje bo to wszystko plastik. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

  9. Dziękuję za odpowiedź, tak, tabletka odkamieniajaca tak, ale ja mam w zbiorniku na wodę zamknięta tabletkę już od momentu kupienia ekspresu tam była i nie wiem jak ja stamtąd wyjąć bo w instrukcji napisane jest zeby wyjac filtr wody przed odkamienianiem i zgaduje ze u mnie ten filtr to ta tabletka ktora juz tam była, dodam że ja mam q6 ale Series 300 a widzę Pani ma 700. Użytkuje go od miesiąca i właśnie teraz „zawołał” wszystko na raz ☺, lacznie z czyszczeniem i tabletki czyszczące mam kupione ale odkamieniajace nie bo filtruje wodę więc myślałam że tą opcje mogę pominąć. Przejze jeszcze raz instrukcje szczegółową, moze tam coś jest napisane jak to wyjąć a za pierwszym razem mi umknęło.

      1. Po przeanalizowaniu dokładnie instrukcji , obejrzeniu filmów z procesami odkamieniania i przeczytaniu kilku artykułów w internecie, nie znalazłam żadnej informacji na temat tej „magicznej” tabletki w zbiorniku na wodę. Jednak przyjrzałam się dokładniej podręcznej instrukcji, która była schowana w ekspresie (ta z obrazkami jak czyścić krok po kroku) i z niej wynika, że „magiczna” tabletka musi tam być i się jej nie wyciąga ani nie wymienia bo na każdym obrazku jest ona narysowana. Doszłam do wniosku, że „magiczna” tabletka to „pływak”, który prawdopodobnie informuje o poziomie wody w pojemniku, nazwa widniała gdzieś w książeczce z instrukcją. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Zakupiłam też tabletki odkamieniające oryginalne siemens (za 39zł 3 sztuki z przesyłką). Na pierwszy raz spróbuję użyć te a potem zakupię płyn o którym Pani mówiła.

        1. Czyli pewnie tak jest :). Przepłukiwałam dzisiaj swój pojemnik na wodę i z ciekawości zaczęłam się mu intensywnie przyglądać, czy jest tam coś, co przypomina tabletkę. Ale nie ma :). Płyn polecam, ma dobrą cenę i można go też spotkać w hipermarketach oraz sklepach typu MediaMarkt i RTV Euro.

          1. Przeglądając internet także w modelach series 700 nie widziałam tej tabletki, jednak mój ekspres trochę się różni np. Mogę zrobić dwie kawy naraz ale tylko te bez mleka, nie mam podswietlonego wylotu do kawy i moja obudowa jest plastikowa jedyna metalowa cześć to ta na której stawiam filiżanki i mój ekspres ma 15 bar. Kupowałam ekspres przez internet w Media Markt i z początku byłam zawiedziona brak podświetlenia (tak bardzo liczyłam na ten „bajer”) ale zależało mi też ba przystępnej cenie a ten model był o wiele tańszy. Mimo to mam go od ponad miesiąca i nie żałuję jak każdej kobiecie zależy mi najbardziej na wyglądzie a z zewnątrz jest taki jak chciałam wiec oby służył długo 🙂

  10. Witam Pani Doroto,
    mam jeszcze jedno pytanie. W swoim teście mówiła Pani, że do pojemnika na wodę wlewa Pani już przefiltrowaną wodę z dzbanka Brita. Czy w takiej sytuacji w ustawieniach ekspresu zaznaczyła Pani, że w zbiorniku jest zainstalowany filtr wody czy też ustawiła Pani tylko poziom twardości wody odpowiedni dla Pani lokalizacji czy też dla tej twardości wody jaka wyszła z dzbanka? Zauważyłem, że od tego co się zaznaczy (filtr wody lub poziom twardości) jest uzależniona ilość kaw jaka jest możliwa do zrobienia przed koniecznością wykonania odkamieniania. Z tego co widzę to dla funkcji czyszczenia nie ma to znaczenia, ale dla odkamieniania już tak.
    Z góry dziękuję za informację.

    1. Dzień dobry :). Poziom twardości mam ustawiony na 4, pomiar był wykonywany bezpośrednio w wodzie z kranu. Nie sprawdzałam wody z Brity, a to w sumie przy okazji ciekawe, czy ulega ona zmiękczeniu, bo organoleptycznie tego nie czuć :). W ustawieniach ekspresu mam „Brak filtra”. Spróbowałam przed chwilą uruchomić opcję „Aktywuj nowy filtr” i wtedy ekspres rozpoczyna proces przepłukania wody w pojemniku. Pewnie po jakimś czasie przypomniałby, że trzeba filtr wymienić. A jaka ilość filiżanek wyświetla się u Pana do kolejnego czyszczenia i odkamieniania? U mnie do czyszczenia pozostało 200, a do odkamieniania 240 filiżanek, czyściłam i odkamieniałam ekspres wczoraj za pomocą wspólnej funkcji Calc ‚n Clean.

  11. Pani Doroto,
    ja mam ustawiony poziom twardości wody na 2, mimo iż papierek lakmusowy dołączony do zestawu wskazywał wartość 3 (dla wody już przefiltrowanej przez dzbanek Brita), ale takie paski podobno nie są zbyt dokładne. Na stronie internetowej „moich” wodociągów znalazłem informację o twardości wody w mojej lokalizacji (podana w stopniach niemieckich i francuskich) i na tej podstawie, dopasowując tą wartość do tabelki podanej w instrukcji obsługi ekspresu dokonałem ustawienia w ekspresie. W chwili obecnej zrobiłem już ok. 55 kaw i teraz ekspres pokazuje mi, że do czyszczenia pozostało jeszcze 145 kaw a do odkamieniania 336 kaw. Jak włączyłem z ciekawości funkcję filtra to ilość kaw jaka pozostała do wykonania odkamieniania wzrosła do prawie 900 szt., ale ilość do czyszczenia się nie zmieniła. Z tego wynika, że czyszczenie jest obowiązkowe po wykonaniu pewnej ilości kaw (chyba 200 szt.) bez względu na to jaki jest ustawiony poziom twardości wody. Można pokusić się o zakup dedykowanego do tego ekspresu specjalnego filtra Brita Intenza (koszt ok. 35 zł. na Allegro) i wówczas czas do odkamieniania znacznie się wydłuża, ale w moim przypadku korzystniejsze jest standardowe odkamienianie nawet za pomocą oryginalnych tabletek Siemensa (koszt. ok. 35 zł. za 3 szt).
    PS.
    A jak często czyści Pani pod bieżącą wodą blok zaparzający?

    1. To faktycznie niesamowita różnica w liczbie kaw! Przyjrzę się bliżej informacjom o „moich” wodociągach, może też warto ustawić tę twardość na inną cyferkę. A blok zaparzający wyjmuję i czyszczę raz w miesiącu. Jeśli robi się to rzadziej, cały środek urządzenia strasznie brudzi się od fusów. Wiem coś o tym, bo na początku zapomniałam o tym i kiedy po 3 miesiącach otworzyłam ekspres, złapałam się za głowę ;). Teraz mam ustawione przypomnienie w kalendarzu.

  12. Dzień dobry.
    Mam ekspres siemens eq.6 od prawie dwóch miesięcy, sprawuje się bardzo dobrze jak na razie, ale mam problem z czyszczeniem. Czy ekspres wymaga tylko odkamieniania za pomocą jakiegoś dowolnego środka do odkamieniania czy też dodatkowo czyszczenia. Kupiłam tabletki siemens eq.series 2 in 1 i nie wiem czy należy ją włożyć do wody, czy też do zbiornika na zmieloną kawę. Jest ich tylko 3, kosztują niemało, stąd też moje drugie pytanie , czy stosując tylko płyn do odkamieniania np. dr Beckman, już nie trzeba używać żadnych innych środków? Czy wie Pani coś o stosowaniu silikonowego smaru spożywczego do uszczelek? Moja koleżanka, która ma tej firmy ekspres od kilku lat, miała dołączony do ekspresu i twierdzi, że należy to robić.

    1. Ekspres wymaga uruchamiania funkcji odkamieniania i czyszczenia. Można wykonywać te funkcje osobno lub jednocześnie, za pomocą opcji Calc ‚n Clean – tę opcję ekspres sugeruje, , jeśli częstotliwość konieczności wykonywania odkamieniania i czyszczenia jest podobna (częstotliwość jest uzależniona od ustawionej twardości wody). Co do tabletek, to jeśli to są tabletki TZ80002, to wkłada się je do pojemnika z wodą – taka informacja jest w instrukcji. Nie mogę się wypowiedzieć na bazie własnego doświadczenia, bo ich nie używałam. Nic mi nie wiadomo także o smarze do uszczelek, ale sprawdzę to jeszcze w instrukcji. To, o czym ekspres nie przypomina, to czyszczenie jednostki zaparzającej. Trzeba o tym pamiętać i nie zaniedbywać tej czynności :). W instrukcji jest pokazane jak to się robi, ja czyszczę raz w miesiącu. Jeśli w ekspresie przygotowywane są więcej niż 2 kawy dziennie, może zachodzić konieczność czyszczenia częściej, bo inaczej w środku urządzenia zbierają się resztki fusów.

  13. Witam!
    W jaki sposób zmienia Pani stopień zmielenia kawy?
    Wg instrukcji „stopień zmielenia zmieniać tylko przy włączonym młynku”. Jak to rozumieć: czy podczas mielenia kawy czy przy włączonym ekspresie w chwili gdy nie mieli kawy.
    Selektor w młynku ma dwie pozycje: podniesioną i wciśniętą. Czy tym selektorem (pokrętłem) obracać w pozycji podniesionej czy wciśniętej. Próbowałam robić to podczas pracy młynka czyli podczas mielenia kawy przy podniesionym selektorze ale „idzie” to bardzo ciężko. Boję się, że może nastąpić uszkodzenie młynka. Wg mnie opcja ta powinna przebiegać łagodnie i płynnie bez używania „siły”.
    Przy ustawieniu fabrycznym fusy nie są zbyt zbite (wg mnie powinny być bardziej zbite), dlatego chcę wypróbować zmianę stopnia zmielenia kawy. Stosuję kawę Lavazza Qualita ORO.
    Pozdrawiam

    1. Zmieniam zgodnie z instrukcją: „Uwaga! Stopień zmielenia zmieniać tylko przy włączonym młynku! W przeciwnym razie może dojść do uszkodzenia urządzenia.” Kiedy ekspres mieli kawę, mam otwarty pojemnik i przekręcam pokrętło regulacji w młynku. Chodzi o to, żeby go nie przekręcać, kiedy młynek nie mieli. Musi w tym czasie mielić kawę, więc trzeba się pospieszyć, bo mieli ją dość szybko :). Pokrętło stawia delikatny opór, ale nie trzeba używać siły, żeby je przekręcić. Mocniej wypalone kawy powinny być mielone drobniej, a te słabiej palone, jasne – grubiej.

  14. Witam serdecznie Pani Doroto. Na samym początku chciałbym podziękować za bardzo dobrą prezentację ekspresu. Właśnie z żoną jesteśmy na etapie poszukiwań. Pozwolę sobie zadać kilka pytań .Czy jeśli dziś musiała by Pani kupić ponownie ekspres to znowu by był Siemens. Czy do dnia dzisiejszego 03.03.2016 były jakieś problemy. Plusy znam a są jakieś minusy. Dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam Krystian

  15. Witam serdecznie
    Na wstępnie chciałbym podziękować za bardzo dobrą prezentacji ekspresu. Właśnie z żoną jesteśmy na etapie poszukiwań. Jeśli mogę chciałbym zadać Pani parę pytań. Czy jeśli miała by Pani kupić ponownie ekspres to znowu będzie to Siemens ? Czy do dnia dzisiejszego 03.03.2016 były jakieś problemy. Plusy znam a jakie są jego minusy. Czy kupić ten sam model ewentualnie wyższy. Myślałem o takim Siemens EQ.7 Z-series TE717209RW tylko ma moim zdanie bardzo brzydkie przyciski ( nie wiem jak długo wytrzymają ) wolałbym dotykowy.
    Dziękuje za odpowiedz pozdrawiam Krystian

    1. Tak, jestem bardzo zadowolona z tego ekspresu i kupiłabym ponownie. Plusy i minusy są opisane na końcu recenzji, podobnie jak przebieg użytkowania. Nic się nie zepsuło, jedyne co się sporadycznie zdarzało to zawieszenie się panelu dotykowego. Częste opróżnianie pojemnika na skropliny może wkurzać, jeśli pije się więcej niż 2 kawy dziennie – ja podstawiam pod zaparzacz mały rondelek, w którym zbiera się wydostająca się z niego woda i podlewam nią potem kwiatki ;).

  16. Witam!
    Ekspres mam od dwóch miesięcy.
    Moją codzienną kawą jest jest cappuccino. Po każdym zaparzeniu kawy stosuję funkcję milk clean.
    Ekspres jest odkamieniony i wyczyszczony poprzez funkcję calc’nClean. Jednostka zaparzania również jest wyczyszczona. Robiąc cappuccino bezpośrednio po wykonaniu w/w serwisów mleko nie spieniało się tak jak przed wykonaniem odkamieniania i czyszczenia, słaba pianka. W tej sytuacji dodatkowo wyczyściłam manualnie spieniacz mleka. Niby wszystko ok.
    W chwili obecnej występuje następujący trochę dziwny problem przy przygotowywaniu cappuccino. Otóż jeśli robię cappuccino średnie (160 ml), mleko ładnie płynie i jest dobrze spienione. Natomiast w przypadku cappuccino dużego (240 ml) mleko płynie i „prycha”, płynie i „prycha”, wiecej tego „prychania” niż spienionego mleka – pianka jest bardzo słaba. Dzisiaj ponownie wykonałam samo czyszczenie, ale to nie pomogło.
    Ponieważ lubię kawę gorącą, stosuję maksymalną temperaturę. Czy popełniam błąd stosując najwyższą temperaturę, czy problem leży po stronie wadliwego spieniacza.
    Pozdrawiam

    1. Nie zdarzyło mi się coś takiego ze zwykłym mlekiem. U mnie dzieje się tak, jak spieniam domowe mleko sojowe lub migdałowe/kokosowe, którego dobrze nie odcedziłam po zmiksowaniu składników w blenderze i do spieniacza dostaje się odrobina resztek wiórków kokosowych.

  17. Witam ponownie.
    Odnosząc się do poprzedniego wpisu, moje zastrzeżenia co do spieniacza okazały się bezpodstawne. Robiłam kawę mając w zbiorniku wodę na pograniczu poziomu minimum, stąd ekspres wytwarzał za mało pary i nie spieniał mleka tak jak potrzeba. Obecnie pilnuję aby była odpowiednia ilość wody i na ten moment nie ma problemu ze spieniaczem. Będę obserwować dalej. Mam nadzieję, że to był ten problem o którym piszę wyżej. Czy moje spostrzeżenia są właściwe?

    Pozdrawiam

  18. Witam!
    Nawiązując do poprzednich wpisów postanowiłam ponownie wnieść swoje spostrzeżenia. Moja „radość”, że spieniacz zaczął działać jak należy trwała jeden dzień. Dzisiaj ponownie wystąpił ten sam problem. Rano pianka wyszła taka jak powinna być , po południu znowu licha i znowu „prychanie” mleka . Stosuję mleko 3,2 %, a więc nie powinno być problemu.
    Nie pozostaje mi nic innego jak zgłosić ekspres do serwisu. Chyba trafiłam na wadliwy egzemplarz.
    Życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.
    Pozdrawiam

  19. Witam,

    Ja z kolei mam pytanie dotyczące właśnie eksprezu EQ.6. Z racji faktu, iż przed wyjściem do pracy ja i moja luba pijemy kawę zapadła decyzja zakupu ekspresu. Dodam, że spadło to na moje barki i muszę zakupić ekspres który ma spełnić oczekiawnai mojej drugiej połówki. Właśnie uwagę moją przykuł Siemens EQ.6 700.
    Głównie szukałem ekspresu który ma w programie kawę Latte. Ten nie ma Latte ale ma Latte macchiato.

    Pytanko czy przy pomocy tego ekspresu jakimś spopsobem będę w stanie przyrządzić tak lubianą przez połówkę Latte?

    1. Cześć Przemku! Nie ma automatycznej funkcji dla tej kawy, przyrządza się ją ręcznie, tzn: kawa latte (piszę o niej we wpisie pt. „najpopularniejsze rodzaje kawy”) to spienione mleko wlane do wysokiej szklanki lub kubka, z dodatkiem espresso i, opcjonalnie, syropu oraz jakiejś posypki czy bitej śmietany. Nie ma jednej, ogólnie przyjętej receptury jeśli chodzi o proporcje mleka do kawy – to może być 3:1, a nawet 5:1 (moja ulubiona proporcja). W tym ekspresie trzeba po prostu spienić mleko do szklanki, w której będzie serwowana kawa, wcisnąć „stop”, jak już będzie go tyle, ile trzeba, a potem włączyć opcję robienia espresso :).

  20. Witam!
    Pani Doroto, proszę o krótką informację, czy krążki fusów z kawy powinny być zbite i w miarę suche czy „luźne” i bardziej wilgotne. Wiem, że zależy to od stopnia zmielenia kawy, ale proszę o krótką podpowiedź z racji długiego używania przez Panią tego ekspresu.
    Pozdrawiam

    1. U mnie są zawsze zbite i zachowują swój kształt lub rozpadają się na pół jak wpadają do pojemnika. Kawę mielę zawsze na najdrobniejszym lub tym o jeden stopień grubszym od najdrobniejszego trybie.

  21. Dzień dobry Pani Doroto…Jestem szczęśliwą posiadaczką Siemensa EQ 6 .Mam pytanie , czy szufladka gdzie wsypuje się kawę zmieloną można wyciągnąć do czyszczenia czy też nie , bo w Siemens EQ5 tę szufladkę można wyciągać, a tutaj jakoś nie mogę łatwo tego zrobić…?

  22. Witam. Pani Doroto mam pytanie – jaką kawę mogłaby Pani polecić do tego ekspresu? Piszę to pytanie, gdyż mam ten ekspres od tygodnia i kawa, którą zarekomendowała mi sprzedawczyni w sklepie nie za bardzo mi smakuje – jest to Lavazza Rossa. Zasypałem teraz Dallmayr Crema D’oro i mam wrażenie, że jest znacznie smaczniejsza. Wiem, że każdy ma inny smak, ale może mogłaby Pani coś polecić z własnego doświadczenia. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  23. Witam . Pani Doroto mam pytanie , które dotyczy temperatury kawy czytałam wiele opinie i niektóre były negatywne w tym sensie ze kawy mleczne są dosyć chłodne , bardzo proszę o pani opinie na ten temat. Ślicznie dziękuje i pozdrawiam

    1. Dzień dobry Lusi! Moje odczucia są takie, że jak zrobię sobie cafe latte (czyli spośród wszystkich rodzajów kaw proporcja najwięcej mleka i najmniej kawy), to muszę odczekać, aż trochę przestygnie, żeby wypić bez poparzenia sobie ust, języka, podniebienia i gardła :). Temperaturę kawy w ekspresie mam ustawioną na maksimum.

  24. Witam, po przeczytaniu recenzji kupiliśmy z mężem właśnie ten expres 😉 Pani w sklepie też zdecydowanie była na tak. Sami pewnie nie podjelibyśmy tej decyzji, z wyglądu jest taki przeciętny choć po włączeniu dużo zyskuje a zresztą teraz i tak mało zwracamy na to uwagę. Za to jakość kawy wyśmienita, moja ulubiona cappucino 😉 uczę sie dalszej obsługi i z związku z tym mam pytanie czy jest możliwość żeby zrobić gorącą czekoladę lub coś zbliżonego do tego napoju (za pomoca spieniacza do mleka)? z góry dziekuję 😉

    1. Można to zrobić, wykorzystując domowe kakao czyli gorzkie kakao wymieszane ze środkiem słodzącym. To będzie takie spienione kakao, bo gęsta, domowa, ciemna, gorąca czekolada powstaje trochę inaczej. 3 łyżeczki suchej mieszanki domowego kakao zalewasz paroma łyżkami gorącej wody z ekspresu, dokładnie mieszając. Potem dopełniasz spienionym mlekiem i gotowe :).

  25. Witam! Mam pytanko jestem zainteresowany kupnem ekspresu do kawy siemens eq6 tylko nie wiem ktora serie wybrac 300 czy ,700? Czym one sie roznia i ktory bu Pani polecila? Pozdrawiam

    1. Dzień dobry Marcinie! 700 to większe ciśnienie, pod którym parzona jest kawa: 19 bar. 300 to 15 bar. Większe ciśnienie to głębszy smak kawy i lepiej spienione mleko. Ja mam wersję 700 i nie miałam niestety okazji porównać, jak sprawuje się 300.

  26. Właśnie obejrzałem Pani recenzję na temat ekspresu ciśnieniowego Siemens EQ.6.
    Film opublikowała Pani w styczniu 2015, więc minęły już prawie 2 lata.
    Rozważam zakup tego sprzętu. Czy po dwóch latach użytkowania, może Pani nadal polecić ten ekspres? Czy przez ten okres zauważyła Pani jakieś wady, usterki?
    Czy gdyby miała Pani dziś kupować nowy ekspres, nabyłaby Pani ten sam sprzęt, czy inny? Jaki?

    1. Dzień dobry! Tak jak napisałam w tabelce z historią użytkowania – nic złego się nie dzieje i nadal jestem bardzo zadowolona. Ekspres przygotowuje codziennie 2-3 kawy, jest regularnie czyszczony i odkamieniany, działa bez zarzutu :).

  27. Witam mam pyatnie co do ekpresu simens eq6 czy u pani w pojemniku na skropliny jest pelno kawy porozsypywanej zmielonej ?? Używam kawy ziarnistej.

  28. Witam! Pani Doroto zakupiłam niedawno Siemiensa EQ6 seria 300. Martwi mnie to, że kawa po zaparzeniu jest chłodna mimo ustawienia temperatury na maksymalną. Co może być tego przyczyną? Pozdrawiam. Izabela

    1. Dzień dobry Pani Izo. Proszę spróbować zrobić czyszczenie jednostki zaparzającej. Polecam czyszczenie jej co miesiąc, sama tak robię. Jeśli to nie pomoże, to trzeba oddać do reklamacji, bo kawa z tych ekspresów, zwłaszcza jak jest ustawiona na maksymalną temperaturę, powinna być gorąca.

  29. Szanowna Pani Doroto,
    bardzo dziękuję Pani za recenzję EQ.6.Przymierzam się do kupienia wyższego modelu ekspresu Siemens – EQ.9 s700. Poczytałam, pooglądałam testy i recenzje, jednakże nadal mam pewne wątpliwości. Kawa ma być gorąca i mocna, bez goryczki – mój mąż, a dla mnie mleczna, delikatna. Czy miała Pani okazję porównać kawę parzoną w Siemensie do tego, co serwują ekspresy Jura lub jakaś inna bardziej profesjonalna i markowa firma? I czy różnica w jakości, intensywności aromatu jest znacząca? Pozdrawiam.

    1. Dzień dobry Pani Doroto. Nie miałam niestety okazji spróbować, jak smakuje ta sama kawa, której ja używam, ale w innym ekspresie. A szkoda, bo jestem ciekawa, czy faktycznie potrafiłabym poczuć różnicę. Moim zdaniem dużo zależy od rodzaju mieszanki i wyboru mocy zaparzenia. Ta sama kawa parzona w EQ6 jako bardzo łagodna lub bardzo mocna potrafi zaskoczyć innym smakiem. Są kawy polecane typowo do espresso lub do mieszania z mlekiem. My kupujemy łagodne, niekwaśne mieszanki, bo takie lubimy najbardziej i ostatnio najchętniej pijamy klasyczną kawę czarną, bez mleka, z której stopniem parzenia eksperymentowaliśmy od najsłabszego do najmocniejszego i każde sobie parzy na swój sposób :).

  30. Witam! Pani Doroto.
    W moim ekspresie EQ 6 po dotknięciu rodzaju kawy ukazuje się komunikat : „Terminating dispension. Please wait. „. Proszę o odpowiedź co to oznacza?
    Pozdrawiam

    1. Dzień dobry! Ekspres komunikuje, że przestaje wydawać kawę – w polskim menu to jest komunikat „Przerywanie wydawania kawy” – o ile dobrze pamiętam. Wyświetla się, kiedy np. w czasie zaparzania kawy zabraknie wody albo jest za mało kawy w trakcie mielenia. Rozumiem, że u Pana kawa nawet nie zaczyna się zaparzać, więc przypuszczam, że musi to być jakaś usterka. Dopytam jeszcze: jak długo ma Pan ekspres i czy otwierał go Pan już i czyścił środek, w tym jednostkę zaparzającą?

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)