Creme brulee przepis | Dorota Kamińska

Crème brûlée

Popularność i sukces znanych deserów w większości przypadków tkwi w ich prostocie. Uwielbiany na całym świecie crème brûlée jest jednym z tych przysmaków. Kremowa, śmietankowa konsystencja, słodycz i zapach wanilii idą tu w parze z chrupiącą, niebiańsko słodką warstwą karmelu. Tworzy ona na deserze delikatną skorupkę, przez którą trzeba przebić się za pomocą łyżeczki, aby dostać się do bajecznego środka. Dzięki prostej recepturze, nawet przygotowując i jedząc ten pyszny deser w domu, mamy okazję poznać smak identyczny z tym, co serwuje się we francuskich restauracjach. Zobaczcie jak zrobić creme brulee.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Creme brulee w klasycznej wersji podaje się bez dodatków. To jedynie kremowy spód i karmelizowany wierzch. Krem pod karmelem. Jednak przecież niełatwo oprzeć się położeniu na nim dodatkowo świeżych, sezonowych owoców: truskawek, malin, borówek amerykańskich… oraz listka świeżej mięty. To z pewnością piękny kontrast kolorystyczny i delikatne uzupełnienie słodyczy. Spójrzcie jak podano mi go w Paryżu i jak udekorowałam go w swojej kuchni.

Creme brulee francuski w paryskiej restauracji
Creme brulee francuski w paryskiej restauracji

Kilka łyżeczek, jedna po drugiej, rozpływa się w ustach. Na ciepło lub zimno, do popołudniowej kawy lub na podwieczorek. Mój creme brulee to wspomnienie podróży do Paryża i spacerów po Saint Germain. To właśnie tam można zjeść smacznie i niedrogo, siedząc przy jednym ze stolików w ogródku, popijając kir i wsłuchując w melodię francuskiego języka.

Crème brûlée

Creme brulee

Najlepszy deser francuski czyli crème brûlée, w spolszczonej pisowni znany jako creme brulee. Pyszny deser kremowy z żółtek z mlekiem, śmietanką i wanilią, z dodatkiem karmelizowanego cukru.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 30 min
Razem: 1 godzina 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: creme brulee, krem pod karmelem
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 348kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 żółtek
  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • szklanki cukru (+ dodatkowy na karmel)
  • szklanki mleka
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temparaturę 120 °C.
  • Mleko, śmietankę i miąższ z laski wanilii lub ekstrakt mocno podgrzewam, bardzo krótko, przez moment, zagotowując i od razu zdejmując z ognia.
  • Żółtka z cukrem ucieram w większej misce, za pomocą miksera na kogel-mogel, na najwyższych obrotach, niemal do białości.UWAGA 1: Powstanie rzadka masa z pianką. Niektóre szkoły uczą, żeby tę piankę usunąć przed przelaniem masy do foremek.
  • Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewam do kogla-mogla mleko ze śmietanką i jeszcze chwilę mieszam.
  • Przelewam masę do foremek i wstawiam je do żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą (poziom wody powinien sięgać ¾ wysokości foremek). Wstawiam do piekarnika i piekę przez 50-60 minut (krem zetnie się w foremkach, ale swoją ostateczną konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu).
  • Upieczony krem posypuję cukrem (ok. 2 łyżki na każdą foremkę).
  • Za pomocą gazowego palnika przypalam cukier do momentu jego skarmelizowania.UWAGA 2: Foremki można wstawić na 2-3 minuty na najwyższą półkę piekarnika i przypiec od góry w temperaturze 180 °C.
  • Gotowy krem wyjmuję z piekarnika i studzę w temperaturze pokojowej. Można też wstawić go potem do lodówki na ok. 30 minut i serwować na zimno.

Przydatne przepisy i poradniki

Do dekorowania creme brulee można dodatkowo wykorzystać świeże owoce sezonowe i listki mięty lub melisy czy stewii, ale klasyczna dekoracja tego deseru to jedynie karmel.

Wartości odżywcze

Serving: 160g | Calories: 348kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 35g (54%) | Saturated Fat: 20g (100%) | Cholesterol: 309mg (103%) | Sodium: 40mg (2%) | Potassium: 82mg (2%) | Vitamin A: 29.7% | Vitamin C: 0.6% | Calcium: 7.7% | Iron: 2.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po upieczeniu masa jest dość rzadka, a potem gęstnieje i nabiera kremowej konsystencji. Koniecznie wykorzystajcie prawdziwą wanilię. Pamiętajcie, że to prosty przepis, dlatego nie warto oszczędzać na poszczególnych składnikach. Ich dobra jakość to połowa sukcesu!

Creme brulee
Creme brulee
Creme brulee
Creme brulee

Bardzo jestem ciekawa czy deser krem brulee przypadnie również i Wam do gustu. Dajcie też koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy podaliście go z opcjonalnymi dodatkami. A może jednak klasyczna wersja bez dekoracji wygrywa?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. Witam serdecznie
    Odwiedziłem tą stronę , wykonałem zgodnie z przepisem iiiiiiiiiiii
    biegam po kuchni bo nie mam palnika gazowego aby z karmelizować cukier a wtedy genialny pomysł ,
    dodałem spirytusu do cukru i podpaliłem . Żoneczka była pod wrażeniem ja również , hm co za smaczek;0

  2. Mniam mniam! Wygląda pięknie! Rok temu miałam okazję spróbować creme brulee
    w restauracji i muszę przyznać, że był przepyszny – delikatny, ale z
    charakterem. Przymierzam się teraz do zakupu takich małych naczynek do
    pieczenia z Duki. W razie czego na pewno pochwalę się swoim wyczynem na
    facebooku 🙂

  3. Dorota zdjęcia masz cudowne, przyszłam tu popatrzeć, absolutnie nie mam zamiaru tego robić, absolutnie… nie mogę… sama rozumiesz, ale ponoć można najeść się patrząc! 🙂 Pozdrawiam bardzo głodnie!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/04/dalia2.jpg[/img]

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)