Crème fraîche czyli, w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego, świeża śmietana. Najlepsza śmietanka do sosów, o wspaniałej gęstości i kremowej konsystencji. Świetnie nadaje się do wykorzystywania również w deserach, zwłaszcza jako składnik bitej śmietany. Niełatwo dostać ją w sklepach, za to niezwykle prosto przygotowuje się ją w domu. Polecam Wam spróbować, jest rewelacyjna! Zobaczcie jak zrobić creme fraiche w prosty sposób.
Zobacz też: Jak zrobić w domu kefir oraz jogurt naturalny
Oryginalna, francuska śmietanka creme fraiche może zawierać ok. 10-45% tłuszczu. Ta klasyczna i najlepsza zawiera jedynie śmietanę i kultury bakterii, żadnych dodatkowych zagęstników typu guma ksantanowa czy skrobia. Jest delikatnie ukwaszona i gęsta. Świetnie nadaje się do gotowania, ponieważ dzięki swojej tłustości nie ulega zwarzeniu. Można też stosować ją jako dodatek do dipów, chociaż do nich bardziej polecałabym Wam przygotować jogurt. W razie potrzeby zawsze można odcedzić go w lodówce, na durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem lub serwetką.
Gęsta śmietanka do deserów, sosów i zup
Przetestowałam ją jako dodatek do deserów owocowych, z którymi świetnie się komponuje. Spróbujcie dodać ją, zamiast mieszanki śmietany i mascarpone, do truskawek ze śmietaną lub udekorować nią inne, świeże owoce podane w miseczce. Nadaje się też do przygotowania bitej śmietany i należy z nią postępować dokładnie tak samo jak ze śmietanką kremówką 30-36% – dobrze schłodzić przed ubijaniem.
W Polsce creme fraiche można kupić w niektórych hipermarketach i delikatesach premium. Domowym sposobem łatwo jest przygotować zamiennik, dodając odrobinę maślanki lub jogurtu naturalnego do śmietanki kremówki 36%.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu)
- 2-3 łyżki maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Śmietankę mieszam z maślanką/kefirem/jogurtem i odstawiam na ok. 6-8 godzin w temperaturze pokojowej, do bardzo delikatnego zakwaszenia i zgęstnienia (gęsta śmietanka, w której stanie łyżeczka) lub 8-12 godzin w lodówce (uzyskana śmietanka będzie nieco rzadsza).
Wartości odżywcze
Creme fraiche – czym zastąpić
Jako dodatek do owocowych deserów najlepiej wykorzystać gęsty jogurt grecki, krem jogurtowy lub serek mascarpone. Ten ostatni jest jednak dużo tłustszy i bardziej kaloryczny, a dodatkowo – nie ma kwaskowatego posmaku, charakterystycznego dla francuskiej, tłustej śmietanki.
Jak Wam smakuje? Dostrzegacie różnicę w porównaniu ze śmietanką kremówką 36%? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
na pewno wypróbuję!