fbpx
Czytasz właśnie
Crepes – cienkie naleśniki francuskie

Crepes – cienkie naleśniki francuskie

Crepes

Słynne na całym świecie, cienkie naleśniki jak chusteczka. Crêpes czyli naleśniki francuskie. Pachnie nimi Paryż, a kupić można je w małych, przydrożnych budkach, lokalnych kawiarniach oraz niedużych naleśnikarniach. Nie ma chyba kuchni, która nie szczyciłaby się smacznymi naleśnikami, czy to słodkimi, czy wytrawnymi. Serwuje się je nawet tam, gdzie mleko i jego przetwory są trudniej dostępne. Zastępuje wodą, mlekami roślinnymi lub większą liczbą jaj czy dodatkowym tłuszczem. Zobaczcie jak zrobić crepes – z pewnością dają mnóstwo możliwości do kuchennych eksperymentów!

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni francuskiej

W najprostszej wersji można przygotować je tylko z mąki, tłuszczu i wody. Jednak dziś pora na naleśniki nieco bardziej wykwintne, w których miejsca na wodę brak. Potem, co najwyżej, można jej się napić ;).

Ulubione naleśniki francuskie

Kto mnie zna, ten wie, że jestem naleśnikową maniaczką. Od dziecka uwielbiałam naleśniki z serem i wszelkimi innymi dodatkami. Jako dorosła jadłam je w przeróżnych miejscach na świecie. Amerykańskie pancakes w USA, azjatyckie, bez mleka, za to z bananem lub mango, które w Tajlandii przygotowuje się z bardzo elastycznego ciasta rozbijanego o metalową płytę. Paryż pachnie świeżym pieczywem i słodkościami. Nigdzie indziej na świecie nie widziałam tylu wspaniałych piekarni i wypieków we wszystkich możliwych kolorach i kształtach. Kiedy przechadzałam się ulicami, wokół unosił się aromat kawy. Uśmiechnięci i zrelaksowani mieszkańcy pili ją o dowolnej porze dnia. W Paryżu oko cieszą cukiernie. Nigdzie indziej nie widziałam tak pięknie przygotowanych słodkości jak właśnie tam. Nie ma niczego przypadkowego, wszystko jest przemyślane, a każdy szczegół dopracowany. Nawet w przypadku tak prostej potrawy jak cieniutkie naleśniki francuskie czyli crêpes. 

Z przydrożnej budki lub naleśnikarni

Można przechadzać się po najpiękniejszych miejscach, trzymając je zawinięte w serwetkę i podgryzając. Podziwiać jednocześnie uroki najbardziej romantycznego z miast. Serwowane przez ulicznych sprzedawców porcje są ogromne! Wystarczy kupić jeden naleśnik niedaleko placu Pigalle, przy stacji metra i z każdym kolejnym kęsem zbliżać się powoli do szczytu wzgórza, gdzie czeka biała bazylika Sacre Coeur i jeden z piękniejszych widoków na panoramę Paryża.

Konfitury, dżemy i kremy  do naleśników
Konfitury, dżemy i kremy do naleśników

W domach Francuzi jadają swoje crêpes z owocami lub konfiturami, dżemami, kremami… Tutejsze przetwory powstają z dojrzałych w południowym słońcu owoców. Mleczne kremy oraz creme de marrons czyli pokusa, której nigdy nie mogę się oprzeć: kasztany w słodkiej wersji. Kawałek szczęścia zawiniętego w rulonik, ozdobionego  odrobiną cukru pudru, a wystarczy wyobrazić sobie na tym jeszcze polewę czekoladową i bitą śmietanę.

Zobacz też
Pudding czekoladowy z chia

Naleśnik na 3 sposoby - francuskie crepes
Naleśnik na 3 sposoby – francuskie crepes

Typowe dodatki w serwowanych na ulicach, w kawiarniach i restauracyjkach naleśnikach to również przetwory, ale królową kremów jest tu nutella. Na całym świecie kuchnia francuska słynie z crêpes suzette czyli naleśników serwowanych z karmelowo-pomarańczowym sosem z dodatkiem soku, skórki oraz odrobiny likieru.

Crepes - francuskie naleśniki

Crepes – naleśniki francuskie

Naleśniki francuskie crepes serwuje się z konfiturami lub masłem czekoladowym, owocami i bitą śmietaną, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
4.82 from 11 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Francuska
Przepis na: cienkie naleśniki, crepes, naleśniki francuskie
Liczba porcji: 10 naleśników o średnicy ok. 20 cm
Kalorie: 116kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki masła (stopione)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatki (do wyboru)

  • świeże owoce
  • konfitury, marmolady lub dżemy (np. konfitura truskawkowa z Perigord, konfitura mirabelkowa z Lotaryngii, konfitura morelowa z Roussillon, konfitura z czarnych wiśni z Pays Basque, konfitura z fig z Prowansji,)
  • krem mleczny, kajmak lub krem z kasztanów
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na naleśniki francuskie crepes to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550. Polecam też mąkę orkiszową typ 630-700, która ma najniższy indeks glikemiczny.
Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.
Naleśniki francuskie bez mleka - mleko krowie zastępujemy mlekiem roślinnym, np. mlekiem kokosowym, migdałowym, sojowym lub maślanką
Naleśniki francuskie bez jajek - jajka zastępujemy drobno mielonym lnem złocistym zalanym gorącą wodą, odstawionym na kilka minut do napęcznienia. Na 1 jajko przypada zamiennik w postaci 1 łyżki lnu zalanej 1-2 łyżkami wody.
Naleśniki francuskie bezglutenowe - 1 szklankę mąki pszennej zastępujemy mieszanką: ½ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej najlepszej + ½ szklanki sproszkowanej tapioki
Naleśniki francuskie wegańskie - stosujemy połączenie zamienników dla naleśników bez mleka i bez jajek, a masło zastępujemy olejem roślinnym, np. kokosowym lub arganowym
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić domowy cukier waniliowy
  2. Bita śmietana - przepis
  3. Polewa czekoladowa - przepis
  4. Domowa nutella - przepis

Jak zrobić

  • Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis - krok 1
  • Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
    Crepes - nalesniki-francuskie - przepis - krok 2
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis - krok 3
  • Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis krok 4
  • Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.
    Crepes naleśniki francuskie - przepis - krok 5

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1naleśnik (suchy, bez dodatków) | Kalorie: 116kcal (6%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 60mg (20%) | Sód: 64mg (3%) | Potas: 96mg (3%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 220IU (4%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Francuska przygoda może zacząć się w Waszych kuchniach. Przepis prosty i stary jak świat. Aż 3 jajka, mleko bez dodatku wody i oczywiście najlepsze masło. Wszechobecne wszędzie tam, gdzie mowa o dobrym jedzeniu. Odrobina cukru, chociaż lepiej dołóżcie ksylitol i żadnych spulchniaczy!

Crepes - francuskie naleśniki
Crepes – francuskie naleśniki

Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdą Wasze naleśniki francuskie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami je przygotowaliście. Które najlepsze?

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom