Cukier waniliowy przepis | Dorota Kamińska

Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią w ziarenkach, ma bardzo intensywny zapach i o wiele lepiej sprawdza się w przygotowaniu domowych wypieków. Jego zaletą jest też dużo niższy koszt w przeliczeniu na 1 kg, w porównaniu z zawdzięczającym swój smak i aromat syntetyzowanej wanilinie, cukrem wanilinowym sprzedawanym w małych torebkach.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta i desery

Cukier waniliowy przygotowany we własnej kuchni można wykorzystywać do wypieku ciast, słodzenia grzanego wina, domowych drinków oraz deserów.

Cukier waniliowy i wanilinowy – różnice

Cukier waniliowy domowy
Cukier wanilinowy
Składcukier biały + naturalna wanilia (ziarenka)W zależności od producenta, z reguły: cukier, substancja aromatyczna: etylowanilinaW sprzedaży zdarzają się też cukry wanilinowe z naturalną wanilią, w których skład wchodzi zarówno wanilina jak i ziarenka naturalnej wanilii.
Koszt 1 kg

1 kg cukru = ok. 4 zł

+

3 laski wanilii = ok. 15 zł

=

19 zł

W zależności od producenta i wielkości opakowania (16-32 g) koszt 1 kg cukru wanilinowego to ok. 25-45 zł

 

Jak zrobić cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy czyli przepis na cukier waniliowy z prawdziwą wanilią z ziarenek. Najlepszy cukier waniliowy, nie wanilinowy.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: cukier waniliowy, domowy cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 2 szklanki

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki szklanki cukru (najlepszy będzie drobny cukier do wypieków, ale zwykły „do herbaty” również się sprawdzi)
  • 1 laska wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Cukier wsypujemy do miski, w której łatwo go będzie wymieszać z wanilią.
  • Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą tępej strony noża, a jeszcze lepiej – łyżeczki, wydłubujemy ze środka miąższ (ziarenka).
  • Dokładnie mieszamy cukier z miąższem wanilii, usuwamy ewentualne „paprochy” i przesypujemy do pojemnika, który można zamknąć (najlepiej szczelnie).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast białego cukru można wykorzystać cukier brązowy, a jeszcze lepiej, kiedy zastąpimy go ksylitolem.
  2. Nie wyrzucamy zewnętrznych części lasek wanilii. Wkładamy je do pojemnika z cukrem, dzięki temu jego zapach będzie jeszcze bardziej intensywny.
  3. Piekąc ciasta lub przygotowując desery, w których, zamiast cukru waniliowego, koniecznie musi znaleźć się miąższ z laski wanilii, nie wyrzucamy zewnętrznych części, tylko również dokładamy je do pojemnika z cukrem.
  4. Kiedy „zużyte” części zewnętrzne laski wanilii przestaną pachnieć, wyjmujemy je z pojemnika z cukrem i wyrzucamy.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

19 komentarzy
  1. Nieprawda, ja laski wanilii zamawiam w internecie, jak trafie na przecene to można kupić naprawde tanio. Dziś przyszła mi paczka, kupłam 10 lasek wanilii za 15 ł , co daje 1,50 zł za sztuke. Cukier wychodzi taniej i bardzo się opłaca 🙂

  2. Heh, Nie wiedziałam, ze to takie proste. Myślałam, ze trzeba to zetrzeć na tarce lub pokroic dribno. Swetny pomysŁ. Choc w klepach też juz mozna dostac cukier waniliowy a nie wanilinowy.

  3. Zrobilem taki cukier miesiac temu. Ale czy daje tylko zapach ,czy smak tez??
    Uzyc go tak jak cukier wanilinowy ,czy moze zastepowac cukier z przepisow ,tym cukrem?

  4. [..YouTube..] Zrobilem taki cukier miesiac temu. Ale czy daje tylko zapach ,czy smak tez??
    Uzyc go tak jak cukier wanilinowy ,czy moze zastepowac cukier z przepisow ,tym cukrem?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)