fbpx
Czytasz właśnie
Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka, aromatyczne, pachnące mieszanką kolendry, gorczycy, kardamonu, goździków i kuminu to doskonała potrawa na elegancką kolację lub niedzielny obiad w gronie znajomych i przyjaciół. Można podać je z dodatkiem ugotowanego ryżu lub indyjskiego pieczywa, np. chleba naan.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni indyjskiej

Curry w Indiach przygotowuje się na równie wiele (o ile nie więcej) sposobów jak nasz polski bigos. Rybne, mięsne lub wegetariańskie, cieszą oko kolorami i pachną znakomicie dobranymi mieszankami przypraw, z których słynie kuchnia indyjska. Jogurt to bardzo ważny składnik, w Indiach traktowany ze szczególnym szacunkiem, wykorzystywany nie tylko do gotowania, ale też jako element obrzędów religijnych.

Curry z kurczaka to jedno z podstawowych dań. Można je przygotować w wersji nieco ostrzejszej, dodając więcej chili. Jest dość gęste i treściwe, można zjeść je bezpośrednio z miseczki, mieszając z ryżem lub wybierając je kawałkami pieczywa, z którego smaku i aromatu słynie kuchnia indyjska.

Zobacz też
Sok z kiszonych buraków

Jeśli nie lubicie dużych kawałków przypraw tj. goździki czy nasiona kardamonu, możecie je zdjąć z patelni przed dodaniem cebuli.

Curry z kurczakiem

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka na bazie jogurtu, lekko ostre, doprawione korzennymi przyprawami prażonymi na patelni. Doskonałe do podania z ryżem na obiad lub kolację w indyjskim stylu.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: curry z kurczaka
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso i marynata

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżeczki kminku rzymskiego (mielony)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ½-1 łyżeczka chili
  • świeżo mielony pieprz

Sos curry

  • 8 łyżek masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 10-15 nasion kardamonu
  • 5-10 goździków
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 szklanka pomidorów (pokrojone w kostkę)
  • sól, cukier (po szczypcie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Mieszamy składniki na marynatę i wkładamy do niej kurczaka. Odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Rozgrzewamy masło, dodajemy gorczycę, kolendrę, kardamon i goździki.
  • Gdy przyprawy zbrązowieją i zaczną „wyskakiwać” z garnka, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy czosnek i imbir. Smażymy aż cebula będzie brązowa.
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy bez przykrycia, aż zmiękną, a masło wypłynie na powierzchnię.
  • Dodajemy kurczaka z jogurtem oraz sól i cukier, mieszamy i gotujemy powoli, aż mięso będzie miękkie, a z pozostałych składników powstanie gęsty, spójny sos (jeśli będzie zbyt gęsty, można delikatnie rozrzedzić go wodą).
  • Podajemy z ryżem i dodatkowym jogurtem naturalnym. Danie lepsze jest następnego dnia, kiedy mięso dobrze nasiąknie aromatem wszystkich przypraw.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
25 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom