Łosoś pokrojony w kawałki wielkości jednego kęsa uduszony z dynią, ostrą pastą curry, podany z intensywnie pachnącą, świeżą kolendrą… Bardzo zaciekawił mnie ten przepis na curry z łososiem – uwielbiam ryby, a gdy przygotowałam tę potrawę, zaskoczyła mnie połączeniem ostrości z delikatną słodyczą. I ta kokosowa nutka! Gdy podamy do niego cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój, od razu wiemy, dlaczego jest piątym laureatem konkursu:
Dzisiejsze danie, to łosoś w śmietanie! Lecz całkiem nowej, bo kokosowej! Jest dynia… I ryba… I ryż sypki… chyba… Coś mi nie pasuje, czegoś tu brakuje! Ach, co dla ochłody? Łyk cytrynowej wody! ‘Łyk’, to może mało, więcej by się zdało! Jeszcze jeden – wielki! Ups… Uff… Jest jeszcze pól butelki! – kasia1977
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 500-700 g dyni (piżmowa lub hokkaido, po gotowaniu ma miąższ jak gotowane ziemniaki; obrana i pokrojona na kawałki)
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 250 ml mleka kokosowego (gęste)
- 150 g fasolki szparagowej (oczyszczona i pokrojona na kawałki)
- 1 łyżka mango chutney
- 400 g łososia (filet bez skóry; pokrojony w kawałki wielkości 1 kęsa)
- sól, pieprz
- świeża kolendra (opcjonalnie; posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zielona pasta curry - przepis
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Rozgrzewamy olej w garnku i szklimy cebulę przez około 5 minut – do miękkości. Dodajemy dynię i pastę curry, dobrze mieszamy.
- Wlewamy gęste mleko kokosowe i 150 ml wrzącej wody (zamiast gęstego mleka i wody możemy też użyć rzadszego mleczka kokosowego). Zagotowujemy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy do gotowania na około 5 minut.
- Dodajemy fasolkę, mango chutney i przyprawiamy do smaku.
- Dodajemy łososia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Fasolka powinna być miękka, a łosoś łatwo dzielić się na płatki.
- Dekorujemy kolendrą, podajemy z ryżem.
<3
o rety.
ależ to musi smakowac!
Bardzo smakowało! Może potrawa nie należy do szczególnie fotogenicznych, za to smakowo – super!