Mały smakołyk, który warto mieć pod ręką w zimowe wieczory. Czekoladowe trufle, podobnie jak kokosanki, pralinki i wszelkie inne, drobne słodycze, kojarzą mi się z wygodną kanapą, filiżanką ulubionej herbaty, ciepłym kocem i dobrą lekturą. Czytam, sięgam po jedną, rozkoszuję się smakiem (zawsze gryzę powoli, kawałeczek po kawałeczku), zapominam o otaczającym mnie świecie. Biorę następną, jeszcze jedną, potem kolejną… i nagle okazuje się, że to już ostatnia strona książki i ostatnia czekoladowa trufla na talerzyku.
Zobacz też: Więcej przepisów z czekoladą w roli głównej
Czekoladowe trufle są dość pracochłonne do przygotowania. Lepienie kulek z czekolady to zabawa w poplamione ręce, za to efekt, który można uzyskać, wart jest całego tego zaangażowania i „zachodu”. Pamiętajcie o wyborze smacznej czekolady, bo te bardzo gorzkie, niestety, będą mieć zbyt intensywny smak. Spróbujcie obtoczyć część w wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach, chociaż te klasyczne obowiązkowo w kakao.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady (2½ tabliczki; najlepiej wykorzystać deserową 60%)
- ¼ szklanki mleka
- 100 g masła (½ kostki)
- 2 żółtka
- gorzkie kakao w proszku (do obtaczania)
- listki świeżej mięty (do dekoracji)
- 2 łyżki bardzo mocnej kawy (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Przygotowuję kąpiel wodną i rozpuszczam w niej czekoladę (podczas rozpuszczania można dodać mocną kawę).
- Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolewam mleko i dokładnie mieszam, aż oba składniki się połączą.
- Dodaję żółtka, znów dokładnie mieszam aż do połączenia składników.
- Dodaję pokrojone w kostkę masło i rozpuszczam, cały czas mieszając aż powstanie gładka, czekoladowa masa.
- Przelewam masę do płaskiego naczynia, które łatwo zmieści się do zamrażalnika. Wstawiam (wcześniej studzę) do mrożenia na ok. 15 minut, aż masa stwardnieje, ale będzie można ją wybierać z naczynia za pomocą łyżeczki.
- Z utwardzonej masy formuję palcami niewielkie kulki (masę do formowania najlepiej nabierać za pomocą łyżeczki). Czekolada nie będzie lepić się mocno do rąk, gdy raz na jakiś czas opłucze się je w wodzie z kostkami lodu.
- Każdą uformowaną kulkę obtaczam w kakao.
- Gotowe trufle czekoladowe przechowuję w lodówce.
Mam pytanie chciałam zrobic trufle z przepisu Pani ale nie wiem czy jedna czekolada to jest ta 100 g czy 200 g ?
1 tabliczka to 100 g. Dziękuję za to pytanie, już zrobiłam odpowiednią zmianę w przepisie, żeby nie było wątpliwości :D. Podpowiem jeszcze, że jeśli to pierwsza przygoda z truflami, polecam zacząć przygotowania z połową porcji, bo może się okazać, że pracy z formowaniem jest więcej.
Wyszły okropne, gorzkie i bardzo mocne. W innych przepisach widzę że użyta jest śmietana kremówka, która widocznie powinna łagodzić smak.
Widocznie czekolada była okropna, gorzka i bardzo mocna, skoro jej smaku nie złagodził ani dodatek żółtek, ani masło z mlekiem :). Zawsze można dosypać cukier puder do smaku, bo gorzka czekolada gorzkiej czekoladzie nierówna.
czy konieczne jest masło osełkowe.??
Pół kostki masła czyli 100 g. Masło klasyczne, min. 82% tłuszczu.
mi tam z tego przepisu nie wyszły żadne trufle tylko praliny 🙁
Wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie… wyszły pralinki, a nie trufle 🙁
super 🙂 tego szukałem 🙂
Niestety nie pamiętam, ale z całej porcji wychodzi ich naprawdę dużo, więc na początek lepiej próbować z połową składników.
Witam 🙂 kakao w jakiej ilosci? Podala Pani, ze porcja dotyczy czterech osob, czyli okolo ile kuleczek?
hmm po dodanie masła też mi się troszkę zważyło. może za tłuste? jakiego masła używałaś?
Na pewno użyłam masła 82% tłuszczu, ale konkretnej marki nie pamiętam.
ok, dzięki 🙂
Pyszne lecz dodaje jeszcze 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
[..YouTube..] Pyszne lecz dodaje jeszcze 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
A co ty myslisz, że trufle to będziesz miał grzyby ? :D:D:D:D hahah, trufle to taki rodzaj pralinek, czekoladek :D. Najpierw poczytaj a potem komentuj.
czekoladowe kulki chyba
co to ma wspolnego z truflami???
[..YouTube..] czekoladowe kulki chyba
co to ma wspolnego z truflami???
Pyszne! Zamiast 2,5 tabl. gorzkiej czekolady dałam jedną i 1,5 mlecznej. Jak dla mnie akurat do mojej gorzkiej kawy 🙂
Aaa i nie dodałam kawy, jednak słodkości preferuję bez tego dodatku 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
hmm.pycha …tylko,że ja jak zawsze zmodyfikowałam przepis i dałam 1 tabl deserowej czekolady a druga mlecznej..i zamiast mleka smietana 30% i dodałam pokruszone migdały….i w smaku..identyko jak te które kupiła kiedys w Belgii…hihi…mniaaaam:)
a czemu mnie się to wsystko zważyło i tłuszcz się n WIETRZCHU ZEBRAŁ 🙁
Oj, szkoda :(. Może za mocno i za szybko podgrzewana czekolada albo mleko stało za długo w lodówce w otwartym kartoniku? Żółtka nie do końca świeże? Wszystko robiłaś w takiej kolejności jak w przepisie?
@20olka00 Jeśli lubisz gorzką czekoladę, jak najbardziej. Ale zdania na temat tych czekoladowych trufli wśród mojej rodziny i znajomych były podzielone ;).
[..YouTube..] @20olka00 Jeśli lubisz gorzką czekoladę, jak najbardziej. Ale zdania na temat tych czekoladowych trufli wśród mojej rodziny i znajomych były podzielone ;).
@20olka00 Niestety trochę lepienia tych kulek jednak jest, zwłaszcza z całej porcji. Więc nie tak szybciutko ;).
[..YouTube..] @20olka00 Niestety trochę lepienia tych kulek jednak jest, zwłaszcza z całej porcji. Więc nie tak szybciutko ;).
a ile sztuk wyjdzie mniej więcej z tego przepisu ? 😀
Nie liczyłam, ale pamiętam, że dość dużo. Możesz, na próbę, spokojnie zrobić z połowy porcji, bo nie każdemu takie trufle z gorzkiej czekolady smakują.
swietnie wygladaja, a czy nie mozna ich zrobic z mlecznej czekolady ?
bo juz teraz bym popedzila do kuchni zrobic, ale mam tylko mleczna czekolade.
Z mlecznej nie próbowałam. Teoretycznie powinno się udać, najwyżej będzie trzeba dodać mniej śmietanki. Ale nie jestem na 100% pewna jak się zachowa ta czekolada. Moźe spróbuj z połowy porcji :).
Trufle to coś czego jeszcze nie robiłam, ale zajadać uwielbiam. Kuszące…:)
Jejku… narobiłaś mi smaka:))) Nie miałam pojęcia, że trufle są takie nieskomplikowane… zawsze kojarzyły mi się z rarytasem, wykwintnym smakołykiem od święta, a tu proszę… niespodzianka!!!
Zrobię na pewno:-D
Komplikacje rozpoczynają się w momencie próby uformowania kulki z czekolady, niestety nie ma aż tak dobrze ;).
Nie trzeba, wystarczy włożyć mniejszy rondel do większego :).
[..YouTube..] Nie trzeba, wystarczy włożyć mniejszy rondel do większego :).
[..YouTube..] @anitawiesyk Nie trzeba, wystarczy włożyć mniejszy rondel do większego :).
Pysznie wygląda … Tylko trzeba jeszcze kupić takie ustrojstwo do kąpieli wodnej 🙁
[..YouTube..] Pysznie wygląda … Tylko trzeba jeszcze kupić takie ustrojstwo do kąpieli wodnej 🙁
[..YouTube..] Pysznie wygląda … Tylko trzeba jeszcze kupić takie ustrojstwo do kąpieli wodnej 🙁
Czy one są bardzo gorzkie?
Praktycznie tak gorzkie jak gorzka będzie czekolada (nie pamiętam dokładnie jakiej tu użyłam, bo film kręciłam w listopadzie :), ale wydaje mi się, że dawałam czekoladę gorzką 60%). Gorzki smak łagodzą odrobinę mleko i żółtka. Myślę, że podczas rozpuszczania masy możesz spróbować odrobinę łyżeczką i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.
Niepokoją mnie te coraz częstsze błędy we wpisach na FB :/ Czas iść do okulisty? 😉