Deser z jagodami

5/5 (2)

Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Pamiętajcie (wiem, że się powtarzam): desery fit to takie słodkości, w których biały cukier rafinowany został zastąpiony innym, najlepiej naturalnym środkiem słodzącym. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne i witaminy. Co nie oznacza, że nie zawiera kalorii! Deser z jagodami mojego autorstwa to także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, których bogactwo znajdziecie w nasionach chia. Nie zapominajcie jednak i bardzo Was o to proszę, że cukry w takim deserze to także cukry proste i w codziennej diecie powinny stanowić ok. 10% wszystkich węglowodanów zjadanych w ciągu dnia. Deser z jagodami nie sprawi, że schudniecie w cudowny sposób i nie można jeść go bez ograniczeń.

Deser z jagodami fit – ale nie do jedzenia bez ograniczeń

Czas na przyjemne informacje :). Jest pyszny! Nasiona chia, które podwajają swoją objętość pod wpływem wilgoci, delikatnie chrupiące i dekoracyjne, podane w formie dwukolorowego puddingu przełożonego chrupkimi migdałami i świeżymi, pachnącymi latem jagodami. Możecie nakładać łyżeczką, tak samo jak ja, albo stworzyć równe warstwy – kto pochwali się efektem?

Deser z jagodami

Liczba porcji3
Czas przygotowania i oczekiwania35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Deser z jagodami warstwowy, bez galaretki, wegański lub wegetariański, z nasionami chia. Najlepszy deser z jagodami na mleku kokosowym, łatwy i niskokaloryczny, bez cukru.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Pudding jasny

    • 1 Szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
    • 4 łyżki nasion chia
    • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)

    Pudding jasny (opcjonalnie)

    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Pudding ciemny

    • 2 Szklanki jagód
    • 4 łyżki nasion chia
    • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
    • 2 łyżki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)

    Dodatkowo

    • 1½ Szklanki jagód
    • 2-3 Garście nerkowców lub blanszowanych migdałów (grubo posiekane; można uprażyć na suchej patelni)
    • świeża mięta

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


    Moje porady

    Deser z jagodami - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jagody - dlaczego warto jeść

    Przydatny sprzęt:

    Deser z jagodami - Jak zrobić

    Pudding ciemny
    Krok 1
    Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w blenderze na gładką masę.
    Krok 2
    Przelewam masę do miski. Dodaję nasionka i mieszam za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
    Pudding jasny
    Krok 3
    Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
    Układanie warstw deseru
    Krok 4
    Układam oba puddingi, jagody i orzechy w szklankach, kieliszkach lub pucharkach, warstwowo. Górną warstwę dekoruję jagodami, migdałami i świeżą miętą.
    Krok 5
    Szklanki z deserem można jeszcze wstawić na ok. 30 minut do lodówki, do schłodzenia.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Deser z jagodami
    Deser z jagodami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)