fbpx
Czytasz właśnie
Domek z czekolady

Domek z czekolady

  • z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady
  • udekorowany lukrem lub marcepanem
  • piękna niespodzianka na Święta
Domek z czekolady

Domek z czekolady można wyczarować we własnej kuchni, kupując odpowiednią foremkę silikonową. Przepis na domek czekoladowy: „buduje się” go, wykorzystując gorzką lub białą czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Pozornie łatwy sposób, ale z pewnością ta receptura nie należy do najprostszych przepisów na deser. Pomimo to niewątpliwie warto pokusić się o jego przygotowanie na Boże Narodzenie lub kinderbal. Połowa sukcesu to odpowiednia czekolada wysokiej jakości. Reszta to kolorowe lukry do dekoracji, zdolności manualne i dużo cierpliwości. I chatka z czekolady gotowa! Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Koniecznie przygotujcie go z 1-dniowym wyprzedzeniem! Czekolada musi potem dobrze zastygnąć w chłodnym miejscu.

Przepis na domek czekoladowy ciemny lub jasny

Moja propozycja to domek z czekolady gorzkiej, udekorowany lukrem i marcepanem oraz dekoracjami cukierniczymi, np. cukrowym śniegiem. Wersję z białej czekolady najlepiej pomalować kolorowymi lukrami. Moim zdaniem to najbardziej elegancki domek i podejmę pewnego dnia próbę jego wykonania. A dziś pokażę Wam jak zrobić ciemną wersję.

Domek z czekolady

Domek z czekolady

Piękna dekoracja stołu na Boże Narodzenie i wspaniały przysmak na kinderbal. Domek z czekolady udekorowany kolorowym lukrem i marcepanem. Można przygotować go z gorzkiej, białej lub mlecznej czekolady. Piękny domek czekoladowy!
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 2 godziny
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 2 godziny 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Austriacka
Przepis na: chatka z czekolady, czekoladowa chatka, czekoladowy domek, domek czekoladowy, domek z czekolady
Liczba porcji: 16
Kalorie: 477kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 800-1000 g czekolady (8-10 tabliczek; ważne, żeby była to czekolada wysokiej jakości, o dużej zawartości tłuszczu)
  • masło (opcjonalnie; 1-2 łyżeczki, jeśli czekolada ma tendencję do warzenia się)

Spoiwo i dekoracja

  • biały lukier (lukier przygotowany z 1 dużego białka i cukru pudru)
  • barwniki spożywcze
  • dekoracje cukiernicze (np. cukrowe płatki śniegu, gwiazdki, srebrne perełki)
  • 200 g marcepanu (opcjonalnie; można nim zastąpić biały lukier na łączeniach bloczków czekolady oraz wykorzystać do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kostki czekolady wkładam do foremek i sprawdzam w ten sposób, orientacyjnie, jak dużo czekolady będzie trzeba roztopić do budowy domku.
    Domek z czekolady - przepis - krok 1
  • Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, w razie potrzeby (jeśli czekolada łatwo się warzy) dodając wcześniej na dno naczynia roztopiony tłuszcz.
    Domek z czekolady - przepis - krok 2
  • Roztopioną czekoladę przekładam do foremek i odstawiam w chłodne miejsce do całkowitego utwardzenia.
    Domek z czekolady - przepis - krok 3
  • Twarde elementy wyjmuję z foremek.
    Lukrem (białym oraz wymieszanym z barwnikami), dekoracjami cukierniczymi i marcepanem dekoruję wierzch domku i dodatkowe elementy.
    Uwaga: część lukru i marcepanu należy zostawić do sklejania elementów domku.
    Domek z czekolady - przepis - krok 4
  • Wszystkie elementy składające się na domek z czekolady sklejam za pomocą gęstego lukru lub marcepanu, rozpoczynając od ścian.
    Najlepiej sklejać całość bezpośrednio na deseczce/paterze, na której docelowo domek z czekolady będzie serwowany.
    Dopiero kiedy lukier łączący ściany całkowicie zastygnie, można rozpocząć doklejanie dachu. Najlepiej nakładać lukier/marcepan łączący ścianki boczne i dach na górne brzegi bocznych ścianek, a dopiero na koniec dokładać dach.
    Dach o wiele łatwiej przykleja się za pomocą marcepanu, który w konsystencji przypomina plastelinę i łatwiej zapanować nad jego kształtem.
    Domek z czekolady - przepis - krok 5
  • Odstawiam całość do schłodzenia.
    Domek z czekolady

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Kalorie: 477kcal (24%) | Carbohydrates: 40g (13%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 32g (49%) | Tłuszcze nasycone: 16g (100%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sód: 43mg (2%) | Potas: 483mg (14%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 70IU (1%) | Wapń: 53mg (5%) | Żelazo: 7.7mg (43%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeżeli nie chatka z czekolady, to co innego?

Jeśli z jakiegoś powodu się nie uda, zawsze można wykorzystać czekoladę, razem z dekoracjami, do ponownego rozpuszczenia i upieczenia brownie, sernika czekoladowego lub sernika czekoladowego na zimno. W rezultacie nic się nie zmarnuje.

Domek z czekolady
Domek z czekolady

Ciekawa jestem jak udadzą się Wasze domki. Czekam na zdjęcia i komentarze :). Dajcie znać, jak szybko zniknęła u Was ze stołu chatka czekoladowa!

Zobacz komentarze (0)
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom