fbpx
Czytasz właśnie
Donuts

Donuts

Donuts

Donuts lub doughnuts, pyszne i kolorowe pączki amerykańskie, których pierwszy raz spróbowałam kilka lat temu… To było w Berlinie, w jednej z najbardziej znanych na świecie, sieciowych cukierni. Zachwycają oko bogactwem kolorów i różnorodnością zdobień! Naprawdę trudno zdecydować, które pączki z dziurką wybrać, stojąc przy kasie i patrząc na apetyczne wypieki z lukrem we wszystkich możliwych barwach. Pączki amerykańskie w Berlinie nie zachwycały. Smakowały dobrze, ale bez tego szczególnego „czegoś”, co sprawiłoby, że ich smak zapamiętałabym do końca życia. Zobaczcie jak zrobić donuty we własnej kuchni.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Można doświadczyć tysięcy przyjemnych pocałunków, ale tylko kilka na zawsze zapadnie nam w pamięć. Wrocławski Rynek skąpany w słońcu. Dźwięk dzwonu na ratuszowej wieży, zaraz potem odgłos skrzydeł gołębi podrywających się do lotu i szum wody w fontannie, obok której biegają roześmiane dzieci. Strzelające migawki aparatów przechadzających się wokół turystów. Zimowy wieczór na wzgórzu obok nieczynnego już kościółka Wang i zmarznięte dłonie ogrzewane w rękawach kurtek. Wrocławska marina, uliczny targ restauracyjnych potraw i blask zapalonych lamp podczas sierpniowej nocy spadających gwiazd. Chwile przyjemności, których nie sposób zapomnieć i trzy najlepsze pocałunki mojego życia.

Zakochać się w deserze

W deserach można zakochać się równie łatwo co w przyjemnym całowaniu. Uwodzą pięknym wyglądem, kuszą zapachem. Pierwszy kęs i ta słodycz, która rozpływa się w ustach. Później kolejne, małe i delikatne albo pełne pożądania, łapczywe. Eksplozja smaku owoców, drobinki karmelu, posmak kawy czy cynamonu. I ten nieznośnie przyjemny smak czekolady, który zostaje w ustach na dłużej… Właśnie tak smakują francuskie pocałunki i desery. Niestety, nie udało mi się tak zakochać w czasie mojej podróży po USA.

Pączki amerykańskie i inne słodkości

Amerykanów można pochwalić za szeroki wybór ciast, ciasteczek i nieskończoną liczbę babeczek cupcakes. Klasyczne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe… W USA bez większego problemu kupicie dowolne słodkości. W urokliwych uliczkach dużych miast lokalne cukiernie kuszą organiczną kawą i wypiekami. Amerykańscy policjanci, dokładnie jak w filmach i serialach, stojąc przy swoich radiowozach, zajadają się pączkami ze znanych sieciówek. Wyobrażałam sobie, że podczas spacerów po Nowym Jorku, Miami czy San Francisco znajdę niesieciowe miejsce, w którym sprzedawane będą tylko pączki. Marzyłam, że zobaczę takie we wszystkich kolorach tęczy, z różnorodnymi nadzieniami, przygotowane z ciast drożdżowych, francuskich… Nie udało się :(. Może miałam pecha, może kiedyś się uda, jednak z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że wszystkim tamtejszym słodkościom daleko do paryskiego piękna i kunsztu cukierniczego czy smaku polskich, domowych ciast. Najładniejsze i najbardziej kuszące amerykańskie pączki znam z… serialu Twin Peaks :).

Donuty we własnej kuchni

Wymarzone pączki amerykańskie donuts przygotowałam we własnym w domu. Można usmażyć je z klasycznego ciasta drożdżowego na pączki, bez nadziewania surowego ciasta, wykrawając w każdej sztuce dziurkę za pomocą niewielkiego kieliszka do wódki. Możecie też przygotować maślankowe ciasto na doughnuts podobne do przepisu na pączki z Twin Peaks, jaki krążył w latach ’90 w polskich, kolorowych magazynach kobiecych. Potem kolorowa dekoracja i gotowe!

Zobacz też
Sernik malinowy na zimno

Donuts

Donuts

Donuts w wersji USA lub doughnuts, jak nazywają je Brytyjczycy. Pączki amerykańskie, pączki z dziurką, dekorowane polewą i posypką. Puszyste i smaczne, miękkie, smażone na tłuszczu na cieście drożdżowym, z dodatkiem kolorowych dekoracji.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 2 godziny
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 2 godziny 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: donuts, doughnuts, pączki amerykańskie, pączki z dziurką
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 303kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • ½ kg mąki (pszenna, typ 500-550 (luksusowa lub poznańska; przesiana))
  • 50 g drożdży (rozkruszone)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki lub mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła (½ kostki; miękkie, o temperaturze pokojowej lub stopione)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu, wódki lub rumu (opcjonalnie; dodatek alkoholu zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianą przez ciasto w trakcie smażenia)

Do smażenia

  • 500 g smalcu

Do dekoracji (do wyboru)

  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady
  • lukier lub cukier puder
  • posypki cukiernicze
  • barwniki spożywcze
  • bakalie

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Lukier – przepis
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Polewa z białej czekolady – przepis

Jak zrobić

  • Kilka łyżek podgrzanego (ale nie zagotowanego!) mleka lub maślanki mieszam z rozkruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru i mąką dodaną w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, łączę w misce, wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego (końcówki świderki) albo robota planetarnego. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do momentu aż ciasto zacznie wyrastać.
  • Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodaję masło i wyrabiam całość przez 10 minut, do uzyskania luźnego, miękkiego ciasta, które nie klei się do miski i ręki. W czasie wyrabiania staram się doprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza.
  • Odstawiam ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 godziny, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto powoli spłaszczam na stolnicy, podsypuję z zewnątrz mąką (starając się dodać jej jak najmniej) i delikatnie rozwałkowuję na grubość ok. 1,5 – 3 cm (w zależności od tego czy chcę uzyskać cieńsze czy grubsze pączki donuts).
  • Za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm wycinam krążki z ciasta. W każdym krążku, za pomocą małego kieliszka do wódki, wycinam dziurkę.
  • Przykrywam donuts ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 30-60 minut. Powinny nabrać puszystości, żeby po usmażeniu były lekkie.
  • Gdy pączki z dziurką wyrosną, smażę je w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam garnek na średnim palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – donuts usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy pączki „wypiją” zbyt dużo smalcu.
  • Każdy pączek przed smażeniem dokładnie omiatam z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), smażę z jednej strony, następnie obracam szczypcami lub cedzakiem i dosmażam z drugiej. Jeśli nie chcę, żeby wokół pączka utworzyła się obrączka, delikatnie dociskam go szczypcami, żeby głębiej zanurzył się w smalcu.
  • Gotowe pączki donuts osączam na papierowym ręczniku lub serwetce z nadmiaru tłuszczu, studzę i dekoruję cukrem pudrem lub lukrem, polewą, bakaliami i posypkami.

Wartości odżywcze

Serving: 1pączek (bez dekoracji) | Kalorie: 303kcal (15%) | Carbohydrates: 42g (14%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 63mg (21%) | Sód: 101mg (4%) | Potas: 111mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 300IU (6%) | Wapń: 37mg (4%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Popuściłam wodze fantazji w czasie dekorowania. Przygotowałam polewę z białej czekolady w kilku wariantach kolorystycznych. Następnie wyjęłam z szafek wszystkie posypki. Rozpuściłam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, po chwili posiekałam bakalie. Kolejne śniadanie zjadłam w stylu amerykańskim. Dwa kolorowe pączki amerykańskie i kawa, bez tego słynnego pośpiechu, który przez cały dzień towarzyszy nowojorczykom, za to na pełnym luzie w stylu San Francisco. A później spacer po parku.

Donuts
Donuts

Ciekawa jestem, czy i Wam będzie dane skosztować amerykańskich słodkości. A jeśli już je znacie, piszcie w komentarzach, co najbardziej przypadło Wam do gustu! I dajcie koniecznie znać, jak wyszły Wam domowe pączki z dziurką według mojego przepisu :).

7 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom