fbpx
Czytasz właśnie
Falafel z ciecierzycy – smażone kuleczki

Falafel z ciecierzycy – smażone kuleczki

Falafel

Smażone kuleczki przygotowane na bazie rozdrobnionej ciecierzycy czyli falafel – czwarty, zwycięski przepis w konkursie. A dlaczego proponowane przez Amarantkę danie najlepiej pasuje do smaku cytrynowego Smako-Łyku?

Falafel to dla mnie Afryka. Afryka to pełnia słońca, lato w całej swej okazałości. Falafel to też dzięki małej czerwonej papryczce chili – ostry smak. I zieleń pietruszki. Kropkę nad i stawia w falafelu kumin, który swoim smakiem przywołuje egzotyczne wspomnienia. A idealnym dopełnieniem tej kompozycji jest właśnie cytrynowy Smako-Łyk. Podkreśli smak. Złagodzi ogień. Przypomni o lecie, gdy za oknem jesień w pełni. – Amarantka

Falafel
Falafel

Podróżując po Afryce lub odwiedzając restauracje oferujące tamtejszą kuchnię, spotkacie falafel w różnych opcjach smakowych, ostrzejszy lub bardziej łagodny, z dodatkiem różnych ziół czy przypraw. Można przygotować go nie tylko z ciecierzycy, ale też z bobu, a dopasowując go nieco bardziej do smaku kuchni polskiej, proponuję spróbować wykorzystać gotowaną fasolę. Można przygotować z nim wegański kebab, wykorzystując usmażone kulki z ciecierzycy jako dodatek do chlebków pita, zamiast mięsa. Jeśli usmażycie duże kotlety zamiast małych kuleczek, przygotujecie bazę do smacznego, wegańskiego obiadu. Możecie włożyć taki kotlet do bezmięsnego burgera – ciekawe czy ktoś się skusi i spróbuje?

Zobacz też
Sos pieczarkowy

Jeśli unikacie tłustych potraw, możecie upiec falafel z ciecierzycy w piekarniku – wystarczy ułożyć przygotowane wcześniej kulki na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 15 minut.

Falafel z ciecierzycy

Falafel

Falafel z ciecierzycy czyli smażone na głęboki tłuszczu kulki. Najlepszy falafel z pastą tahina i chlebkiem pita, prosty przepis do przygotowania w domu.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 2 hours 20 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Arabska
Przepis na: falafel
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy (można skorzystać też z ciecierzycy w puszce)
  • ½ dużej cebuli (drobno pokrojona)
  • 2 łyżki świeżej kolendry (drobno posiekana)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 1 czerwona papryczka chili (bez pestek, drobno posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kuminu (kminek rzymski)
  • 4-6 łyżek mąki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sojowy lub roślinny olej do smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Jeśli nie korzystamy z ciecierzycy z puszki, to musimy ją najpierw wymoczyć przez noc – umieszczamy ciecierzycę w misce i zalewamy odpowiednią ilością wody – co najmniej 5 cm powyżej. Nie gotujemy.
  • Dodajemy cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek i kumin. Wszystko mocno rozdrabniamy (ale nie za mocno – nie chcemy uzyskać puree!).
  • Dodajemy proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Mieszamy. (W razie potrzeby dodajemy kolejną łyżkę mąki – z ciasta powinniśmy bez problemu formować kulki i nie powinno się ono przy tym kleić do rąk.) Naszą mieszankę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.
  • Po kilku godzinach formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej (dużo oleju) w wysokiej patelni i smażymy pierwszego próbnego falafela. Jeśli się rozpada, dodajemy mąki. Jeśli nie, zabieramy się do smażenia pozostałych. Powinny nabrać brązowego koloru. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podajemy z chlebkiem pita (u mnie zastąpił go domowy podpłomyk), pomidorami, cebulą, papryką zieloną, pastą tahina i cytrynowym Smako-Łykiem Żywiec Zdrój.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Falafel z ciecierzycy
20 komentarzy
    • Chętnie bym tam kiedyś pojechała, w Afryce jeszcze mnie nie było, ale za kilka dni się to zmieni, bo powoli zaczynamy podróże w tamtym kierunku. Jerozolima musi być ogromnie ciekawym miejscem, mam rację? 🙂

  • ja oprócz natki pietruszki dodałam kilka liści świeżej mięty… pycha, pominęłam proszek do pieczenia, on przy smażeniu średnio się sprawdza.

  • Po przestudiowaniu wielu przepisów w internecie zdecydowałam się nie gotować ciecierzycy, moczyłam tylko ok 20 h. Nic się nie rozpadało, idealna konsystencja, aromat i smak… falafel wyszedł po prostu PRZEBOSKI!

  • Czy ja dobrze zrozumiałam że ciecierzyca ma nie być ugotowana? i blender poradził sobie z nią?
    Jaki jest stopień ostrości tej potrawy?

    • Z tego co wiem, to właśnie nie powinno się gotować ciecierzycy, tylko moczyć przez 24 godziny w dużej ilości wody. 🙂
      Pozdrawiam

  • dużo się nasłuchałam o falafelach jedzonych w Syrii i … niestety się zawiodłam. W oryginale są to takie obręcze – jak mała oponki, koniecznie z dziurką w środku (rozkrusza się je do płaskiego „naleśnika” z dużą ilością warzyw). W smaku falafela dominuje czosnek i nic poza tym, kolendry nie czuć zupełnie, prawie sobie zęby połamałam. Zawiodłam się nie tyle na przepisie (czytał wiele i były do siebie b podobne) co na potrawie, która wydaje mi się mało aromatyczna.

  • Podoba mi się kompozycja tych składników, lubię uwidaczniające się smaki a tu ich nie brakuje, przyznam że postaram się sam przyrządzić ale tego dania jeszcze nie robiłem.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/10/schabowy_jupi_550.jpeg[/img]

    • Też się zastanawiałam nad tym proszkiem, po co on tam jest. Myślałam, że może wyrosną takie bardziej puszyste przy smażeniu – ale ani proszku nie było czuć, ani kulki nie były mocno „bąblowate” w środku. Więc pewnie można sobie ten proszek darować :).

      • Proszek do pieczenia lub soda są bardzo ważne w przygotowywaniu falafla, bo przyspieszają obróbkę termiczną cieciorki i wszystkich warzyw strączkowych – dzięki temu są w środku miękkie, mimo krótkiego czasu smażenia 🙂

  • Przepis zachęca do spróbowania Afrykańskiej kuchni, jeszcze tak wyśmienicie podany na talerzu. Poprostu bomba smakoda. Nigdy nie próbowałem ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.

    Pozdrawiam
    Tomek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom