fbpx
Czytasz właśnie
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Jesienią i zimą sięgam po przepisy na sycące dania jednogarnkowe, proste do zrobienia, smaczne, aromatyczne. Przygotowuję gorące zupy albo zapiekanki ziemniaczane czy gulasze. W jesienno-zimowym sezonie przychodzi czas na te nieco cięższe, bogatsze w kalorie potrawy, które pozwolą lepiej radzić sobie z zimnem i pluchą. Na talerzach pojawia się fasolka po bretońsku, jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, popularne także w kuchni brytyjskiej, smak dzieciństwa mojego męża i, obok leczo z kiełbasą, popisowe danie teściowej.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia polska

Fasolka po bretońsku może być przygotowana zarówno z samodzielnie ugotowanej bez soli, a wcześniej – wymoczonej przez kilka godzin w wodzie fasoli, jak również, w prostszy sposób, z fasoli z puszki. Do sosu najlepiej dodać dojrzałe, sparzone i obrane ze skórki, wypestkowane, zmiksowane pomidory, które, po zakończeniu pomidorowego sezonu, można zastąpić sokiem pomidorowym 100% albo dobrymi pomidorami z puszki. Na smak fasolki po bretońsku ma też oczywiście wpływ dobrej jakości kiełbasa oraz boczek, surowy lub parzony, ewentualnie wędzony.

Zobacz też
Sałatka z owocami morza

Fasolkę po bretońsku można, podobnie jak leczo czy bigos, przelać po ugotowaniu do słoików i pasteryzować.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Najlepsza fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą i sosem pomidorowym. Przepis na fasolkę po bretońsku z dodatkiem chili.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: fasolka po bretońsku
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 464kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka białej fasoli (duża, np. Jaś; ugotowana; można wykorzystać fasolkę z puszki (ok. 400 g))
  • 2 pętka kiełbasy (15-20 cm każde; najlepsza będzie kiełbasa o małej liczbie chrząstek)
  • 50 g boczku (surowy lub parzony; ok. 3 plasterki)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 szklanki pomidorów (świeże, bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę o boku ok. 1 cm lub z puszki; można też wykorzystać pomidory przetarte, tzw. pulpę pomidorową lub passatę)
  • 3 łyżki smalcu
  • ½-1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Fasolka po bretońsku może być zaserwowana jako główne danie, samodzielnie lub z kromką chleba, albo bagietką.
  2. Jak ugotować fasolę
  3. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Na smalcu, na małym ogniu, szklimy na głębokiej patelni lub w garnku cebulę.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Mięso powinno być lekko zrumienione, nie może być przypalone.
  • Dodajemy do garnka fasolę i podduszamy całość przez ok. 5 minut. Fasola nie może rozpaść się na mniejsze kawałki.
  • Zalewamy całość przetartymi pomidorami, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ilość pomidorów można zwiększyć lub zmniejszyć, aby uzyskać pożądaną, bardziej gęstą lub rzadszą konsystencję.
  • Doprawiamy fasolkę po bretońsku niewielką ilością soli i pieprzu oraz chili i majerankiem.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę, delikatnie mieszając.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 464kcal (23%) | Carbohydrates: 20g (7%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 71mg (24%) | Sód: 2906mg (126%) | Potas: 708mg (20%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 419IU (8%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 5mg (25%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 11mg (13%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 2mg (13%) | Vitamin K: 4µg (4%) | Wapń: 44mg (4%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 63mg (16%) | Phosphorus: 219mg (22%) | Selenium: 4µg (6%) | Zinc: 3mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
53 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom