Jesienią i zimą sięgam po przepisy na sycące dania jednogarnkowe, proste do zrobienia, smaczne, aromatyczne. Przygotowuję gorące zupy albo zapiekanki ziemniaczane czy gulasze. W jesienno-zimowym sezonie przychodzi czas na te nieco cięższe, bogatsze w kalorie potrawy, które pozwolą lepiej radzić sobie z zimnem i pluchą. Na talerzach pojawia się fasolka po bretońsku, jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, popularne także w kuchni brytyjskiej, smak dzieciństwa mojego męża i, obok leczo z kiełbasą, popisowe danie teściowej.
Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia polska
Fasolka po bretońsku może być przygotowana zarówno z samodzielnie ugotowanej bez soli, a wcześniej – wymoczonej przez kilka godzin w wodzie fasoli, jak również, w prostszy sposób, z fasoli z puszki. Do sosu najlepiej dodać dojrzałe, sparzone i obrane ze skórki, wypestkowane, zmiksowane pomidory, które, po zakończeniu pomidorowego sezonu, można zastąpić sokiem pomidorowym 100% albo dobrymi pomidorami z puszki. Na smak fasolki po bretońsku ma też oczywiście wpływ dobrej jakości kiełbasa oraz boczek, surowy lub parzony, ewentualnie wędzony.
Fasolkę po bretońsku można, podobnie jak leczo czy bigos, przelać po ugotowaniu do słoików i pasteryzować.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka białej fasoli (duża, np. Jaś; ugotowana; można wykorzystać fasolkę z puszki (ok. 400 g))
- 2 pętka kiełbasy (15-20 cm każde; najlepsza będzie kiełbasa o małej liczbie chrząstek)
- 50 g boczku (surowy lub parzony; ok. 3 plasterki)
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 szklanki pomidorów (świeże, bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę o boku ok. 1 cm lub z puszki; można też wykorzystać pomidory przetarte, tzw. pulpę pomidorową lub passatę)
- 3 łyżki smalcu
- ½-1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Fasolka po bretońsku może być zaserwowana jako główne danie, samodzielnie lub z kromką chleba, albo bagietką.
- Jak ugotować fasolę
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Na smalcu, na małym ogniu, szklimy na głębokiej patelni lub w garnku cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Mięso powinno być lekko zrumienione, nie może być przypalone.
- Dodajemy do garnka fasolę i podduszamy całość przez ok. 5 minut. Fasola nie może rozpaść się na mniejsze kawałki.
- Zalewamy całość przetartymi pomidorami, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ilość pomidorów można zwiększyć lub zmniejszyć, aby uzyskać pożądaną, bardziej gęstą lub rzadszą konsystencję.
- Doprawiamy fasolkę po bretońsku niewielką ilością soli i pieprzu oraz chili i majerankiem.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę, delikatnie mieszając.
po co ta oliwa jak jest tłuszcz z boczku i kiełbasy….. a ta fasolka to
nie fasolka….powinien być jasiek… hehe ja zamiast boczku daję tylko
kiełbasę i trochę łopatki wieprzowej….
Nic nie slysze
no ale przy tym boczku moglas ta skore odciac 🙂
Dla mnie fasolka po brytonsku powinna byc zrobiona z bialego jaska a nie czerwonych hiszpanskich fasolek.
Wypróbowałem przepis. Wszystkim naprawdę smakowało. Do dziś fasolka po bretońsku jest moim ulubionym daniem. Następnym razem spróbuję dodać mleka jak pisze „M”. Dzięki za przepis. Pozdrawiam
Racja, ja przede wszystkim jestem też zdziwiona ogromnym stosunkiem mięsa do fasolki.. Smalec zdecydowanie niepotrzebny 😉
Nie mam kawałka małego palca, się uciął jak byłam mała :).
[..YouTube..] Nie mam kawałka małego palca, się uciął jak byłam mała :).
[..YouTube..] Racja, ja przede wszystkim jestem też zdziwiona ogromnym stosunkiem mięsa do fasolki.. Smalec zdecydowanie niepotrzebny 😉
[..YouTube..] @nursem71 Racja, ja przede wszystkim jestem też zdziwiona ogromnym stosunkiem mięsa do fasolki.. Smalec zdecydowanie niepotrzebny 😉
[..YouTube..] Nie mam kawałka małego palca, się uciął jak byłam mała :).
[..YouTube..] @RadaSs90 Nie mam kawałka małego palca, się uciął jak byłam mała :).
Mam takie pytanko, widząc film zaobserwowałem taką pewną rzecz a mianowicie, czy Twój mały palec u lewej dłoni uległ jakiemuś wypadkowi, czy może to po prostu taka uroda?
[..YouTube..] Mam takie pytanko, widząc film zaobserwowałem taką pewną rzecz a mianowicie, czy Twój mały palec u lewej dłoni uległ jakiemuś wypadkowi, czy może to po prostu taka uroda?
po zjedzeniu fasolki trzeba ostrożnie wziąć do ust 1 łyżeczkę mielonego kminku, popić niegazowaną wodą i połknąć całość, to takie działanie zapobiegawcze :).
[..YouTube..] po zjedzeniu fasolki trzeba ostrożnie wziąć do ust 1 łyżeczkę mielonego kminku, popić niegazowaną wodą i połknąć całość, to takie działanie zapobiegawcze :).
[..YouTube..] @TheMegaflax po zjedzeniu fasolki trzeba ostrożnie wziąć do ust 1 łyżeczkę mielonego kminku, popić niegazowaną wodą i połknąć całość, to takie działanie zapobiegawcze :).
Fasolka pyszna … ale takie bąki idą ,ze to masakra
Kiedys uwielbialam fasolke po bretońsku teraz próbuje ja zrobic ale bez mięsa. Zawsze „czegoś” w niej brakuje. Ma ktos pomysł na jakąs fasolke wegetariańska? C mozna by ewentulanie dodac. Widomo, ze nie bedzie miala smaku fasolki po bretonsku ale nie chcaiłabym rezygnowac zupełnie z fasoli. Połączona wz cebula, czzosnkiem, pomidorami, majerankiem świetnie sie sprawdza ale „coś” jeszcze by do niej właożyła. Ma ktos pomysł na to „cos”? Czasem troche sosu sojowego tez dolewam ale jeszcze czegos brak. Pls – nie piszcie ,ze miesa 🙂
heh taka porcja to chyba wiecej niz na jedna osobe 😀
[..YouTube..] heh taka porcja to chyba wiecej niz na jedna osobe 😀
Hmm.. to to dzisiaj na obiad? gorące, sycące – w sam raz na aktualne mrozy 🙂
[..YouTube..] Hmm.. to to dzisiaj na obiad? gorące, sycące – w sam raz na aktualne mrozy 🙂
Można, można :). Ale smalec nadaje cebuli takiego charakterystycznego smaku, tak samo jak w leczo.
Wiadomo, ona i bez chleba spokojnie zaspokoi apetyt, ale u mnie w domu zawsze do leczo, fasolki po bretońsku i bigosu był chleb z masłem :).
[..YouTube..] Można, można :). Ale smalec nadaje cebuli takiego charakterystycznego smaku, tak samo jak w leczo.
[..YouTube..] @nursem71 Można, można :). Ale smalec nadaje cebuli takiego charakterystycznego smaku, tak samo jak w leczo.
[..YouTube..] Wiadomo, ona i bez chleba spokojnie zaspokoi apetyt, ale u mnie w domu zawsze do leczo, fasolki po bretońsku i bigosu był chleb z masłem :).
[..YouTube..] @gWiazZdkaA Wiadomo, ona i bez chleba spokojnie zaspokoi apetyt, ale u mnie w domu zawsze do leczo, fasolki po bretońsku i bigosu był chleb z masłem :).
z chlebem z masłem? 😀 hehe dziwnie tzn ja lubie właśnie taką ale zdecydowana wiekszość mojej rodziny i nie tylko bez 🙂
[..YouTube..] z chlebem z masłem? 😀 hehe dziwnie tzn ja lubie właśnie taką ale zdecydowana wiekszość mojej rodziny i nie tylko bez 🙂
Właściwie to taki boczek i kiełbasę można podsmażyć na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej, a na tłuszcz, który się wytopi wrzucić cebulkę. I od razu 500 kalorii mniej 🙂 🙂
o smalec za dużo:)
… mniam,mniam pychotka
[..YouTube..] Właściwie to taki boczek i kiełbasę można podsmażyć na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej, a na tłuszcz, który się wytopi wrzucić cebulkę. I od razu 500 kalorii mniej 🙂 🙂
[..YouTube..] @Martusia1977 Właściwie to taki boczek i kiełbasę można podsmażyć na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej, a na tłuszcz, który się wytopi wrzucić cebulkę. I od razu 500 kalorii mniej 🙂 🙂
[..YouTube..] o smalec za dużo:)
[..YouTube..] @nursem71 o smalec za dużo:)
Bardzo przepraszam, ale muszę zauważyć, że smalec, boczek i tłusta kiełbasa to trochę za dużo jak na jedno danie. Rozumiem, że jest to danie staropolskie, ale może dla zdrowia współczesnych Polaków byłoby lepiej gdyby było mniej tłusto, np. oliwa, chuda wędlina i wędzony kurczak dla smaku. Zapraszam do dyskusji.
[..YouTube..] Bardzo przepraszam, ale muszę zauważyć, że smalec, boczek i tłusta kiełbasa to trochę za dużo jak na jedno danie. Rozumiem, że jest to danie staropolskie, ale może dla zdrowia współczesnych Polaków byłoby lepiej gdyby było mniej tłusto, np. oliwa, chuda wędlina i wędzony kurczak dla smaku. Zapraszam do dyskusji.
[..YouTube..] … mniam,mniam pychotka
[..YouTube..] pycha 🙂 i ładne ma pani słoneczka na paznokciach 🙂
…
Pierwsza .;D
[..YouTube..] Pierwsza .;D
A ja dodaje mleka- nadaje łagodnego smaku. Polecam!
[..YouTube..] …
[..YouTube..] @Angelika5727 …
[..YouTube..] Pierwsza .;D
Fasolka super sprawa, też pod koniec gotowania dodaję karmelizowany cukier, fajnie przełamuje smak. Pozdrawiam!
Fajna i prosta do wykonania wersja fasolki po bretońsku. Ja kiedyś podpatrzyłem u Roberta Makłowicza ciekawy myk. Pod koniec gotowania dodał on do fasolki kilka łyżek skarmelizowanego na patelni cukru – od kiedy to po raz pierwszy przetestowałem w swojej kuchni zawsze pamiętam o tym dodatku. Nadaje fasolce świetny posmak i ożywia kolor sosu.
Muszę wypróbować ten patent następnym razem i przekazać teściowej :).
myk fanatastyczny .. ja dodaje równiez do ciemnych sosow.. wysmienity smak a i kolor idealny 🙂