fbpx
Czytasz właśnie
Faworki, chrust, chruściki, jaworki

Faworki, chrust, chruściki, jaworki

Faworki

W Tłusty Czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju. Kiedy były już gotowe, odwiedzałam babcię, która częstowała mnie różami karnawałowymi z pyszną konfiturą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Przygotowanie faworków, znanych też jako chrust, chruścikijaworki, jest dość pracochłonne: wyrabiamy ciasto, które nie może zawierać zbyt dużej ilości mąki. Nie powinno się jej podsypywać zbyt wiele w czasie wałkowania, a wałkować trzeba bardzo cienko. Nadmiar mąki warto obsypać za pomocą pędzelka. Dzięki temu nic nie będzie pryskać i przypalać się podczas smażenia na mocno rozgrzanym oleju. Polecam wałkowanie w maszynce do makaronu. To bardzo ułatwia i skraca proces przygotowania.

Faworki

Faworki

Najlepsze faworki na karnawał - przepis na faworki smażone na oleju, inaczej chrust, chrusty, chruściki i jaworki, z ciasta z dodatkiem spirytusu i śmietany.
4.70 z 10 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: chruściki, chrust, chrusty, faworki, jaworki
Liczba porcji: 48 sztuk
Kalorie: 35kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki (pszenna, typ 400-650)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml oleju roślinnego
  • sól
  • cukier puder (zwykły lub waniliowy; można przygotować domowy cukier puder z ksylitolu czyli cukru brzozowego)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przepis zawiera proszek do pieczenia. Właściwości spulchniające ciasto na faworki ma również inny składnik: spirytus, który przy okazji zapobiega „wypiciu” przez ciasto zbyt dużej ilości oleju w trakcie smażenia. Można też, przed wałkowaniem i smażeniem, tłuc ciasto na faworki za pomocą tłuczka do mięsa przez ok. 10 minut, wtłaczając do niego w ten sposób jak najwięcej powietrza.
Jak zrobić faworki - krok po kroku

Jak zrobić

  • Mąkę mieszam w misce ze śmietaną.
  • Dodaję żółtka, proszek do pieczenia i spirytus, wyrabiam ciasto.
  • Wałkuję cienko ciasto, starając się jak najmniej podsypywać je mąką.
  • Z ciasta wykrawam prostokąty 3 cm x 15 cm, przekrawam środek na długość ok 5 cm.
  • Jeden brzeg prostokąta przewijam przez otwór (uzyskuję kształt „warkoczyka”).
  • Smażę po kilka sztuk faworków na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Powinny błyskawicznie wyrosnąć i się zezłocić. Praktycznie od razu po wrzuceniu trzeba będzie je obracać, a następnie wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe, wystudzone i osączone z nadmiaru tłuszczu faworki można posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 35kcal (2%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sód: 2mg | Potas: 18mg (1%) | Witamina A: 20IU | Wapń: 8mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia, czy może jednak tłuczone tłuczkiem? Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie!

Zobacz też
Eton mess

Faworki
Faworki

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły. I jak w Waszym regionie, z którego pochodzicie, się na nie mówi. Zobaczymy, która nazwa będzie najpopularniejsza.

40 komentarzy
4.70 from 10 votes (10 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom